Konyhai alapok

Egy praktikus útmutató a 10 alapvető dolog megvásárlásához, amelyre minden konyhának szüksége van, és amelybe érdemes beruházni.

0 kitchen basics wide

Mi az alapvető felszerelés minden konyhában?

A konyhai eszközök, készülékek, kütyük és kiegészítők olyan széles választéka áll rendelkezésünkre, hogy fel kell tennünk magunknak a kérdést - szükségünk van mindre? Természetesen minden attól függ, hogy milyen gyakran és milyen ételeket készít. Útmutatónkban azonban 10 olyan alapvető konyhai eszközt talál, amelyet minden konyha használhat..Akár első konyhájához szeretne főzőedényeket vásárolni, akár régi konyhai felszerelését szeretné lecserélni, és minőségi és funkcionális konyhai eszközalapot szeretne beszerezni.

A konyhai eszközök olyan tárgyak, amelyeket gyakorlatilag állandóan használ. Ezért ügyeltünk arra, hogy megbízható, kiváló minőségű termékek kerüljenek bele, amelyek ellenállnak a nagy igénybevételnek és az idő múlásának. Olyan bevált gyártóktól, akik nem csak a terméket, hanem a megoldásokat, a technológiát és a designt is kínálják, hogy a főzés egyszerű, gyors, hatékony és... örömmel. 

 

10 kulcsfontosságú dolog, amire a konyhában szüksége van:

Késkészlet
Vágódeszkák
Univerzális serpenyő
Edénykészlet
Vízforraló
Sütőedény
Konyhai eszköz készlet
Konyhai tálak és szűrők
Botmixer
Sütőforma

 

A konyha abszolút alapja

 

A jó konyhakés az egyik legfontosabb eszköz minden konyhában. A konyhakések kiválasztásakor mindig nézze meg, hogy milyen anyagból készülnek a pengék és a markolatok, milyen a gyártási folyamat és az ár. Az ár pedig sokat elárulhat, mert a késkészítésre tervezett, minőségi rozsdamentes acélból készült, kiváló minőségű kovácsolt kések soha nem lesznek olcsók.

Válasszon egy kést

Milyen késekre van szükségem a konyhában?

Részletes útmutatót a megfelelő kések kiválasztásáról ITT talál, de általánosságban elmondható, hogy a következő 3 kés minden konyha alapja:

Szakácskés

Sokoldalú kés, amely különböző típusú ételekkel (hús, hal, zöldség, fűszernövények stb.) és különböző konyhai feladatokkal - szeletelés, aprítás, filézés, kockázás és vágás - is megbirkózik.

Válasszon egy szakácskést

kenyervago kes

Kenyérvágó kés

Fogazott pengéjének köszönhetően tökéletesen alkalmas ropogós kenyér szeletelésére anélkül, hogy a puha közepét szétnyomná, valamint puha gyümölcsök és zöldségek szeletelésére. Válassza a legkeményebbet, amit megengedhet magának (a kenyérvágó kések gyakran rugalmas pengével rendelkeznek).

Válasszon egy kenyérvágó kést

zoldsegkes

Zöldségkés

Kicsi és praktikus, alkalmas kisebb hozzávalókhoz, gyümölcsök és zöldségek hámozásához és szeleteléséhez, valamint a konyhában végzett különféle mikrofeladatokhoz.

Válasszon egy zöldségkést

Ha már kiválasztotta a konyhakéseit, mindenképpen szüksége van egy minőségi vágódeszkára. Ideális esetben külön vágódeszkát kell használnia a húshoz, a halhoz, a kenyérhez és a zöldségekhez (ezek praktikus állvánnyal ellátott készletekben kaphatók), de a kezdéshez egyszerűen válasszon egy jó minőségű műanyag vágódeszkát vagy egy erős keményfa vágódeszkát (és lehetőleg mindkét oldalát használja).

Érdemes drágább fa vágódeszkákat vásárolni?

Az olyan fafajták, mint a juhar, a bambusz vagy a teakfa nem tompítják olyan könnyen a késpengéket, mint a műanyag, márvány vagy üveg vágódeszkák. A fából készült vágódeszkák - ha megfelelően gondozza őket - mindig jól fognak kinézni, és hosszú évekig szolgálják Önt (sajt- vagy egyéb rágcsálnivalók tálalására is). Ha pedig azt szeretné, hogy a vágódeszkája egy életen át tartson, ne tegye be a mosogatógépbe, és a vágódeszka teljes felületét kenje be ásványi olajjal, és hagyja áztatni egy éjszakán át. Ha ezt rendszeresen megteszi, a vágódeszkája ellenállóbb lesz a nedvességgel szemben, nem szárad ki és nem vetemedik.

 

Melyik vágódeszkát érdemes megvenni?

UBRD

Stabil, erős fa vágódeszkák a neves cseh tervező, Novák Petr, a Red Dot Design Award győztese által!

UBRD megtekintése

Brabantia

Kiváló minőségű, funkcionális vágódeszkák műanyagból, praktikus pultállvánnyal ellátott készletben is.

Brabantia megtekintése

Continenta

Meglepően praktikus és funkcionális vágódeszka a jó fadarabok szerelmeseinek.

Continenta megtekintése

 

Egyetlen konyha sem teljes serpenyő nélkül. Ha pedig gyakran főz, valószínűleg különböző típusú ételekhez különböző serpenyőkre lesz szüksége. Az első serpenyő, amit érdemes beszereznie, egy mindenre alkalmas serpenyő, amely szinte bármivel megbirkózik. Szerezzen be más típusú serpenyőket, ha gyakran készít bizonyos ételeket - egy wokot az ázsiai specialitásokhoz vagy zöldségekhez, egy grillserpenyőt a steakekhez vagy egy palacsintasütőt, vagy egy serpenyőt, ha szereti az édes reggeliket. Válassza ki a méretet a családja méretének megfelelően. A kisebb serpenyőt olyan dolgokhoz használja, mint a rántotta.

Válasszon serpenyőt

Hogyan válasszuk ki a megfelelő serpenyőt vagy serpenyőkészletet?

Először is tekintse meg teljes serpenyőútmutatónkat, hogy kiválaszthassa azt, amelyik minden elvárásának megfelel, és vegye figyelembe a következőket, amikor kiválasztja a megfelelő serpenyőt a konyhájába:

 • a serpenyő mérete (hány főre szokott főzni).
 • a tűzhely típusa (gáz, elektromos vagy indukciós?). Ha szeret steakeket vagy frittatákat készíteni, jól jön egy olyan serpenyő, amelyet a sütőbe is betehet).
 • milyen ételeket szokott főzni.
 • anyag (valószínűleg ez a legfontosabb tényező - acél vagy tapadásmentes serpenyőt válasszon?)

 

Melyek az alapvető edénytípusok minden konyhában?

Univerzális serpenyő

A legsokoldalúbb, többféle méretben és anyagban kapható, beleértve a tapadásmentes felületeket is.

Válasszon egy univerzális serpenyőt

Sauté serpenyő

Kerek serpenyő nagy felülettel és magas peremmel, ideális pörköltekhez. Hosszú, erős fogantyúja van, és néha egy másik, kisebb segédfogantyú a másik oldalon.

Válasszon egy sauté serpenyőt

Grillező serpenyők

Ideális serpenyők húsok vagy zöldségek grillezéséhez, a jellegzetes "grillezett ételek" megjelenését biztosító kiemelkedő barázdákkal.

Válasszon grillező serpenyőt

 

Kulina tipp

A serpenyők minden konyha egyik alapvető kellékei. A neves francia márka, a de Buyer hagyományos acélserpenyői biztos befektetésnek számítanak. . Az acél serpenyő "öregszik, mint a bor", és gyakorlatilag tapadásmentessé válik, minél tovább és gyakrabban használja. Ha eleve tapadásmentes felületet szeretne, nem tanácsos spórolni. Az olcsó tapadásmentes serpenyők könnyen karcolódnak, kidudorodnak, és a munka eredménye csak csalódás lesz. Ezért inkább egy kicsit drágább serpenyőhöz nyúljon - például a WMF német minőségi edénymárka büszkélkedhet a ProfiResist, serpenyőkkel, amelyek rendkívül tartósak, és az első olyan tapadásmentes serpenyők, amelyek gyakorlatilag egy életen át tartanak. Akár a hagyományt, akár a modern technológiát választja, egy minőségi serpenyővel nem fog küzdeni a tűzhelyen.

 

Gyerünk, forraljunk!

 

Az edénykészlet minden konyha magától értetődő része, de a megfelelő edény kiválasztása nem magától értetődő. Az edények is befektetésnek számítanak. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb család nagyobb valószínűséggel vesz új autót, mint új edényeket. A megvásárolt edények hosszú évekig szolgálják Önt, ezért bölcs dolog nem alábecsülni a választást.

Válasszon edényeket

Hogyan válasszuk ki a konyhai edénykészletet?

A megfelelő edények kiválasztásához készült útmutatónkban összefoglaltunk mindent, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan edénykészletet válasszon, amely hosszú éveken át szolgálja Önt. Fontolja meg:

 • milyen edényekre van szüksége, hányra és mekkorára (egy főzőedény, egy alacsony lábas és egy serpenyő a minimum).
 • milyen anyagot válasszon - csak olyan kiváló minőségű és tartós anyagokat vegyen figyelembe, amelyek megfelelnek az Ön által használt tűzhely típusának. És - ha ez fontos Önnek -, hogy az anyag/termék mosogatógépben vagy sütőben mosható-e.
 • milyen funkciókkal és tartozékokkal kell rendelkezniük az edényeknek (fedél, hőálló fogantyúk).

Melyek a klasszikus edények minden konyhában?

Leveses edények

Nagy fazekak, általában magasabbak, mint szélesebbek, alkalmasak levesek, húslevesek, tészták és nagy mennyiségű ételek főzésére.

Válasszon edényt

Alacsony lábasok

Ideális kisebb mennyiségű zöldségek, rizs és egyfazékos ételek főzéséhez.

Válasszon egy lábast

Nyeles lábas

Kis edenyék fogantyúval, nagyszerű szószok készítéséhez vagy kis mennyiségű étel melegítéséhez.

Válasszonn egy nyeles lábast

 

Ma már egyetlen konyha sem nélkülözheti a vízforralót. A vízforralók azonban már nem csak konyhai eszközök. Mivel mindig szem előtt vannak, a konyha dekoratív elemeivé is váltak, a látvány örömei és a design ikonjai.

Válasszon vízforralót

Melyik vízforralót vegyem meg?

 • Mindenekelőtt válasszon megbízható gyártót. Olyan márka, amely termékszolgáltatást kínál és jó hírnévvel rendelkezik a vásárlók körében.
 • Fektessen be egy minőségi és tartós anyagokból készült vízforralóba. Vagy minden második évben új műanyag vízforralót szeretne vásárolni?
 • Válassza ki az igényeinek megfelelő mennyiséget és a konyhájához illő stílust.
 • A vízforraló kiválasztásakor gondoljon a konyhapulton lévő egyéb konyhai kisgépek (turmixgép, kenyérpirító stb.) színére, vagy vásároljon egy teljes készülékgyűjteményt, amelyek illeszkednek egymáshoz és a konyhájához, hogy a tér harmonikusnak és stílusosnak tűnjön.

Milyen vízforralókat ajánlunk?

KitchenAid

Egy amerikai ikon, amely ötvözi a modern funkciókat és a vintage dizájnt.

KitchenAid vízforralók megtekintése

Smeg

Retro dizájn és nagyszerű színpaletta, hőmérséklet-szabályozási funkcióval is

Smeg vízforralók megtekintése

Alessi

Hagyja, hogy a "közönséges vízforraló" legyen konyhája sztárja szemet gyönyörködtető olasz formatervezésének köszönhetően.

Alessi vízforralók megtekintése

 

Szükségem van hőmérséklet-szabályozóval ellátott vízforralóra?

Ha Ön többnyire 100%-ban forró vizet használ, és csak fekete teát iszik, akkor nincs szüksége hőmérséklet-kijelzőre. De ha Ön a 70 és 90 °C közötti hőmérsékleten áztatandó gyógynövény-, zöld- és fehér teák kedvelője, akkor a hőmérséklet-kijelzővel ellátott vízforralót praktikus és hasznos készüléknek fogja találni.

 

 

Milyen ételeket lehet sütőedényben és tepsiben elkészíteni?

Ha van sütője, természetesen szüksége lesz egy sütőedényre, sütőálló tálra vagy serpenyőre. Nemcsak húsok, ünnepi kacsa vagy pulyka sütéséhez, hanem sült krumpli, lasagne vagy piték készítéséhez is használhatja. Attól függően, hogy milyen gyakran és mit süt, különböző típusú sütőtálak és sütőedények közül választhat, fedővel vagy anélkül.

A sütőedények többféle méretben és anyagból készülnek, és ha öntöttvas vagy kerámia edenyeket vagy prémium minőségű rozsdamentes acélból készült sütőedényeket választ, biztos lehet benne, hogy sokáig kitartanak.

Milyen sütőedényt válasszak?

Sütőedények

A porcelán és kerámia sütőedények számos méretben és stílusos színben kaphatók, és a konyha polcait is díszíthetik..

Sütőtálak megtekintése

Öntöttvas edények

Lehet, hogy az öntöttvas nehéz, de kiválóan vezeti a hőt, és tökéletes a lassan párolt húsok és vadhúsok főzésére - a tűzhelyen vagy a sütőben, generációkon át!

Öntöttvas edények megtekintése

Sütőedények

A hagyományos sütőedények többnyire rozsdamentes acélból készülnek, és ha tapadásmentes felületet választ, válasszon minőségi márkát, mert az nagyon könnyen karcolódik vagy hámlik.

Sütőedények megtekintése

 

Praktikus segítők

 

Egyszerűen nem lehet eszközök nélkül, még a konyhában sem. Különösen, ha a műanyag változatok mellett dönt, győződjön meg róla, hogy az eszközök kiváló minőségű, élelmiszer-biztonságos és hőálló anyagokból készültek. És ha azt szeretné, hogy készen álljanak a pulton, akkor olyan darabok közül választhat, amelyekkel nem csak főzni lehet, hanem öröm rájuk nézni. :)

Válasszon eszközöket

Mit tartalmaz egy szabványos konyhai eszközkészlet?

 • fakanál
 • merőkanál
 • forgatólapát
 • habosítógép
 • lapát vagy spatula
 • esetleg egy húsvillát

Böngésszen a funkcionális, tartós és jól kinéző konyhai kiegészítőkre szakosodott márkák konyhai eszközkészletei között, és válassza ki azt, amelyik a legjobban szolgálja és a legjobban néz ki a konyhájában..

WMF

Praktikus eszközök minden konyhai munkához a német konyhamárkától #1.

WMF eszközök megtekintése

De Buyer

A fa és a rozsdamentes acél kombinációját kedveli? Válasszon a hagyományos francia gyártmányok közül.

de Buyer eszközök megtekintése

Joseph Joseph

Modern színes eszközök hőálló nejlonból.

Joseph Joseph megtekintése

Kulina tipp

A modern konyhai eszközkészletek általában egy jól kinéző állvánnyal vagy rúddal vannak ellátva, hogy a pultra helyezhessük vagy felakaszthassuk őket. Hőálló és egészségre ártalmatlan anyagokból készülnek.

 

Hozzávalók keveréséhez, pácoláshoz, ételek mosásához, maradékok tárolásához, tészták vagy zöldségek lecsöpögtetéséhez - a konyhatál és a szűrő nélkülözhetetlen páros a konyhában. A tálak gyakran különböző méretű, egymásra rakható készletekben kaphatók, ami a legpraktikusabb helytakarékos megoldás a konyhában. Egyesek belső mérőedényeket tartalmaznak, csúszásmentes aljjal vagy praktikus fogantyúval rendelkeznek. A szűrő szintén elengedhetetlen része minden konyhának - anélkül nem lehet lecsöpögtetni a rizst vagy a tésztát.

Mit válasszunk??

WMF

Modern rozsdamentes acélból készült konyhai tálak és szűrők minimalista konyhákba.

WMF tálak megtekintése

Koziol

Nézze meg a Koziol 100%-ban fenntartható márka színes konyhai tálait és szűrőit.

Koziol szűrők megtekintése

Brabantia

Tegye magát boldoggá a színes és helytakarékos, mérőpohárral ellátott konyhatálak készletével.

Brabantia megtekintése

 

Tényleg szükségem van botmixerre a konyhámban?

Egy botmixer nem foglal sok helyet, de megkönnyíti és felgyorsítja az ételkészítést, és sok gondot spórol meg a pürésítéssel. Másodpercek alatt készíthet krémleveseket, bébiételeket, turmixokat, humuszt, zöldség chutney-t vagy pestót. A kiegészítő habverőknek köszönhetően pedig tejszínt vagy tojásfehérjét is felverhet vele, illetve tejet is habosíthat vele. A modern botmixerek gyakran rendelkeznek egy mini aprítóval és egy kiegészítő tartállyal, hogy még több lehetőséget biztosítsanak. Ha tehát bizonytalan, hogy szüksége van-e botmixerre, a válasz: valószínűleg hamarosan szüksége lesz rá!

 

Milyen típusú botmixert vegyek?

A kiváló minőségű botmixerek ma már számos modern funkciót kínálnak. Íme, melyekre érdemes odafigyelnie:

 • nagy teljesítményű motor
 • sebességválasztás
 • rozsdamentes acél keverőpengék
 • egyéb tartozékok, például habverő, aprító vagy mérőedény
 • ergonomikus kialakítás

Milyen turmixgépeket ajánlunk?

Bamix

Az 1953-ban alapított, kézi turmixgépekre specializálódott svájci cég legendás készülékei.

Bamix megtekintése

KitchenAid

Ikonikus design, prémium minőség, nagyfokú variálhatóság a különböző konyhai feladatokhoz.

KitchenAid megtekintése

Tefal

Praktikus segítő minden konyhában.

Tefal megtekintése

 

 

Szükségem van tortaformára?

Nem is gondolná, milyen gyakran lesz rá szüksége - ünnepek, családi összejövetelek, különleges alkalmak, de romantikus vacsorák, hosszú téli napok vagy hétvégék alatt a kanapén töltött esték is. Valójában váratlanul gyakran kell megédesítened az életedet. Ezért van szüksége minden konyhának egy tortaformára!

És persze nem kell klasszikus tortaformának lennie, szerezzen be egy jó minőségű formát attól függően, hogy milyen desszerteket süt leggyakrabban, vagy milyen desszerteket szeret a legjobban. A születésnapi tortákhoz kerek tortaforma szükséges. Gyümölcs- és morzsatorták egy alacsony tortaforma, amelyet sós lepénykenyérhez is használhat. Ha szereti a kalácsot, válasszon hagyományos tortaformát, ha pedig csak időnként egy szelet házi süteményre van szüksége, válasszon sokoldalúan használható téglalap alakú tortaformát vagy kenyérformát, amelyet kenyér vagy pástétom sütésére is használhat.

A sütőformák választékának megtekintése

 

tmp

Vargaeštok Marcel, a Chefparade főzőiskola alapítója

Érdemes beruházni az alapvető konyhai felszerelésekbe? Igen!

Azokat a dolgokat, amelyeket mindennap használ - vágáshoz, előkészítéshez, főzéshez és sütéshez - érdemes bölcsen megválasztani és nagyobb összeget befektetni. Ahelyett, hogy olcsó és gyakran szükségtelen eszközök tucatjait vásárolná meg, fektessen be olyan konyhai eszközökbe, amelyeket valóban használ, és amelyek a lehető legkönnyebbé teszik az életét a konyhában.