Szén, brikett és tűzgyújtó

összesen 9 termék
Grill tűztermi kémény, rozsdamentes acél, Rösle
23 840 Ft
ROS25039
Bükkfa forgács 750 g, Rösle
4 590 Ft –6 %
4 280 Ft
ROS25104
Almafa forgács 750 g, Rösle
4 590 Ft –10 %
4 130 Ft
ROS25106
Hickory fahasábok 750 g, Rösle
4 590 Ft –9 %
4 150 Ft
ROS25103
Faszén 2,5 kg, LotusGrill
6 990 Ft –17 %
Faszén 2,5 kg, LotusGrill
Raktáron (48 db)
5 800 Ft
LTLK2500
Tűzgyújtó készlet, Petromax
800 Ft
PET701973
Brikett CABIX PLUS 3 kg, Petromax
7 010 Ft
PET740132
Zselé 200 ml, LotusGrill
Zselé 200 ml, LotusGrill
Raktáron (2 db)
3 450 Ft
LTBPL200

Szén, brikett és tűzgyújtó - a szabadtéri piknikek elengedhetetlen társa

Sokan szeretnek nyáron grillezni, de a tűzgyújtás néha nehézkes lehet. Itt jönnek a képbe a tűzgyújtók és a faszénbrikettek. De mi a különbség a faszén és a brikett között a grillezésben?

A faszénnel és brikettel való grillezés közötti különbségek.

Grillezés faszénnel:

 • Összetétel: A faszén oxigén hiányában történő elégetésével, a pirolízisnek nevezett folyamat során keletkezik. Ennek eredményeként egy szénben gazdag anyagot kapunk, minimális nedvességgel és illékony vegyületekkel.
 • Megjelenés: A faszén jellemzően szabálytalan alakú és méretű, elszenesedett fára emlékeztető.
 • Világítás: A faszén általában gyorsabban és könnyebben meggyullad, mint a brikett, mivel kisebb a sűrűsége és nincsenek benne kötőanyagok.
 • Égési idő: A faszén forróbb és gyorsabban ég, mint a brikett. Nagyobb hőmennyiséget termel, így ideális a húsok megpirítására és gyors főzésre.
 • Íz: Mivel a faszén lényegében elszenesedett fa, a briketthez képest természetesebb és finomabb füstös ízt kölcsönöz az ételeknek.
 • Hamutermelés: A faszén kevesebb hamut termel, mint a brikett, ami azt jelenti, hogy a grillezés után kevesebb takarításra van szükség.
 • Sokoldalúság: A faszén alkalmas magas hőmérsékletű grillezésre és gyors sütésre. Gyakran kedvelik a puristák és azok, akik az ízeket a kényelemmel szemben előnyben részesítik.

Grillezés faszénbrikettel:

 • Összetétel: A faszénbrikett faszénpor, szén, keményítő kötőanyag és egyéb adalékanyagok keverékéből készül. Ezt a keveréket egyenletes formákba tömörítjük.
 • Megjelenés: A brikett egységes méretű és alakú, általában hengeres vagy párna.
 • Világítás: Sűrűbb összetételük és a kötőanyagok miatt hosszabb ideig tarthat a brikett meggyújtása. Néhány brikettet előzetesen átitatnak gyújtófolyadékkal, hogy megkönnyítsék a gyújtást.
 • Égési idő: A brikett egyenletesebben és egyenletesebben ég, mint a faszén. Ezek általában stabilabb, egyenletesebb hőt termelnek hosszabb főzési idő alatt.
 • Íz: A brikett olyan adalékanyagokat tartalmazhat, amelyek befolyásolják az ízt, és egyesek szerint kissé kémiai ízt adnak. Sok gyártó azonban ma már minimális adalékanyaggal gyárt brikettet, hogy enyhítse ezt a problémát.
 • Hamutermelés: A brikett általában több hamut termel, mint a faszén. Ez hosszabb grillezés során gyakoribb hamutakarításhoz vezethet.
 • Következetesség: A brikett egyenletes összetételének köszönhetően kiszámíthatóbb hő- és égési tulajdonságokkal rendelkezik, így megbízható választás hosszabb főzésekhez.
 • Kényelem: A briketteket kényelmes használni, különösen a lassú és lassú főzéshez, mivel hosszabb ideig egyenletesebb hőt biztosítanak.

Összefoglalva, a faszén vagy a faszénbrikett használata közötti választás nagyban függ az Ön grillezési preferenciáitól és a tervezett sütés típusától. A faszén természetes íze és nagy hőteljesítménye miatt kedvelt, míg a brikett egyenletesebb és hosszabb égési időt biztosít. Egyes márkák jobb minőségű brikettet kínálnak kevesebb adalékanyaggal, amelyek célja, hogy jobb ízt biztosítsanak, miközben a hosszabb égési idő kényelmét is fenntartják.

A Kulina oldalon egyéb grillezési tartozékokat is vásárolhat, mint például grillező eszközöket, grillezőrácsokat vagy speciális grilltálakat.