A tea elkészítése és felszolgálása - vásárlási útmutató

caj

Gyakorlati útmutató egy csésze tea minden kedvelőjének

Ön a tea szerelmese, aki szeret egy jó könyv és egy csésze forró kedvenc itala társaságában üldögélni? Élvezi a "teázást", és a teakészítés az Ön privát, szent rituáléja? Vagy ajándékot keres egy igazi teaszakértőnek? Olvassa el a tea elkészítésére és felszolgálására vonatkozó útmutatónkat. Tudja meg, hogyan készítse el a tökéletes csésze teát, és hogyan készítse el úgy, mint egy teaszakértő. Válasszon a jól ismert márkájú vízforralók, stílusos csészék és bögrék, dizájnos teáskannák és praktikus teaszűrők széles választékából. Élvezze teázási rituáléját és/vagy lepje meg vendégeit aromás élménnyel a Kulina praktikus és gyönyörű teakiegészítőivel.

Mit talál ebben az útmutatóban?

1/ Hogyan kell vizet forralni. Ez nem olyan egyszerű!
2/ A tea fajtái és kiválasztása
3/ Hogyan válassza ki az ideális vízforralót
4/ A teakészítés szépsége és élvezete
5/ Tea egy személyre. Hogyan készítse el a tökéletes csésze teát csak az Ön számára?
6/ Csésze vagy bögre? Ez a kérdés!
7/ A tea felszolgálás művészete
8/ Hogyan tartsa tovább forrón a teát
9/ Tea elvitelre
10/ Teás kütyük azoknak, akik nem veszik túl komolyan a teázást

 

Mi a megfelelő vízhőmérséklet a kedvenc teafajtájához? Melyik a legjobb vízforraló az Ön igényeinek megfelelően?

Bekapcsolja a vízforralót, és felforralja a vizet. Mi ebben a nagy ügy? Bármennyire is egyszerűnek tűnik, ha teakirály vagy, a teakészítésnek megvannak a maga szabályai. 

Először is - csak annyi vizet forraljon, amennyire szüksége van.. Nem csak az energia- és pénzmegtakarításról van szó. Ahhoz, hogy a tea a legjobb ízt kapja, a vizet oxigénnel kell ellátni. Az oxigéntartalom pedig csökken, ha a vizet többször forralják. Az ismételten felforralt víz a környező levegőből is képes különböző szagokat magába szívni.

Milyen vizet használjunk a teakészítéshez?

Víz mint víz? Tévedés. A vízforralót mindig hideg vízzel töltse fel.. A csapból folyó víz is megteszi, de teljesen más lesz a teaélmény, ha szűrt vizet használ. A különbségek finomak, és csak akkor érezhetőek, ha enyhe teát iszik, cukor, citrom és tej nélkül. A jobb víz garantálja, hogy a jó tea még jobb ízű lesz. A rossz víz viszont még a nagyon jó teát is savanyúvá teheti. A teához használt víznek semleges pH-értékűnek és frissen forraltnak kell lennie. Ideális esetben... friss víz egy hegyi patakból, de maradjunk a földön, és ha nincs hegyi patak az ablaka előtt, a szűrt csapvíz is megteszi..

Milyen hőmérsékletű legyen a teához való víz?

A teafajták ideális áztatási hőmérséklete fontos az eredményül kapott íz szempontjából. A víz hőmérséklete a fekete tea esetében 90 és 98 °C között, a zöld tea esetében pedig 80 °C körül kell lennie. A fehér tea esetében 70-90 °C, az oolong tea esetében körülbelül 90 °C, a rooibos tea esetében pedig 100 °C-ra van szükség.
Nem kell megjegyezni ezeket a hőmérsékleteket, csak olvassuk el a csomagoláson található utasításokat, de honnan tudjuk, hogy a víz hőmérséklete megfelelő-e? Az egyik módja, hogy felforraljuk a vizet, majd várunk... Ha azt szeretné, hogy a víz 90 °C-ra hűljön, várjon 2 percet, ha azt szeretné, hogy a zöld tea 80 °C körüli hőmérsékleten áztassa magát, várjon 4 percet. De kinek van ideje várni, igaz?

A legegyszerűbb módja annak, hogy pontosan a megfelelő hőmérsékletű vizet forralja, ha hőmérséklet-szabályozóval ellátott vízforralót vásárol (ilyen típusú vízforralók például a Smeg és a KitchenAid márkáktól kaphatók). Ön dönti el, hogy szüksége van-e rá vagy sem. Ha főként fekete teát iszik, valószínűleg nincs szüksége ilyenre. Mindenképpen örömmel fogadja a hőmérséklet beállításának lehetőségét, ha zöld vagy fehér teát, gyógynövényes főzeteket iszik, vagy ha kisgyermekei vannak, akiknek tejesüvegeket készít.

Amikor vízforralót választ a konyhájába, el kell döntenie, hogy milyen térfogat a legjobb Önnek és családjának, milyen stílus illik a legjobban a konyhájába, és milyen anyagot részesít előnyben. 

 

Melyek a fő teafajták és mikor kell inni őket?

A fő teafajták a következők: fekete tea, zöld tea, fehér tea és Oolong tea. A fekete tea természetesen a legelterjedtebb, de az utóbbi időben egyre népszerűbb a zöld tea. Mikor teázzunk? A tea jótékony hatással van a testre és az elmére, kövesse az igényeit.

Ha reggel vagy étkezés után alacsonyabb az energiaszintje, és szeretné növelni azt, igyon teát 15-20 perccel étkezés után. A tea nemcsak koffeint tartalmaz, hanem pozitív hatással van az emésztőrendszerre is. Ha tehát nyugalomra van szüksége, vagy alvási problémái vannak, délután és este ne igyon teát. Helyette inkább kamillát vagy más típusú gyógyteát fogyasszon.

Természetesen a teában lévő koffein mennyisége a tea típusától és az áztatási időtől is függ. Az English breakfast tea például több koffeint tartalmaz, mint az Earl Grey, ami a felhasznált tealevelek típusának köszönhető. És ami a tealeveleket illeti...

A ömlesztett tea jobb, mint a zacskós tea?

Abszolút igen! A teás zacskók és a ömlesztett tea olyanok, mint a gyorsétterem és a fine dining. A teafilterek a legtöbb esetben teaport tartalmaznak, míg a ömlesztett tea egész levelekből készül. Az apró teadarabok, mint például a por (na krabičce můžete číst dust a fannings), megkönnyítik az illóolajok elpárolgását, amelyek a tea ízéért és aromájáért felelősek. Ha tehát a tea valódi ízét szeretné élvezni, mindig jobb, ha az egész leveleket áztatja.

A teafilterből készült tea gyengébb minősége annak is köszönhető, hogy a teafilter mérete korlátozza a főzést. Még ha egy egész levelű teát egy kis teafilterbe teszünk is, nem lesz lehetősége arra, hogy kiadja az aromáját, és a teagyártók évtizedek óta a teát (annak állagát) a teafilter méretéhez igazítják, ami hiba, mert ha egy jó minőségű laza levelű teát egy nagyobb - pl. piramis alakú - teafilterbe teszünk, sokkal jobb ízt kapunk. Ha tehát még mindig a kissé praktikusabb zacskós teákat kedveli, válassza a piramisokban vagy a tágas zacskókban lévő teákat. 

Természetesen a teát nemcsak a napszakhoz, hanem az évszakhoz vagy az időjáráshoz is igazíthatja. Kényeztesse magát jeges teával, amikor kint meleg van, vagy téli fűszeres teával a téli és karácsonyi időszakban.

Kulina tipp

Ha minőségi tealevelek kellemes keverékét keresi, tekintse meg laza fekete, zöld, fehér és gyümölcstea kínálatunkat - VÁLASSZON ÖMLESZTETT TEA-t.
Ha nagyszerű ízre vágyik, de nem kell végigmennie az ömlesztett tea felöntésének teljes folyamatán, válassza a piramiszacskós teát - VÁLASSZON TEA-t PIRAMID ZACSKÓBAN.

 

PHa teaszakértő vagy, vagy ha laza teát szeretne készíteni, mint egy teázóban, keressen hagyományos teáskannát. Ezáltal a tea felszolgálása gyönyörű rituálévá válik. A teáskannák általában már eleve teaszűrővel vannak felszerelve, így a teát közvetlenül a kannában áztathatja, és egyenesen az asztalra tálalhatja. Válassza ki a teáskannát úgy, hogy mérete illeszkedjen az Ön által általában fogyasztott mennyiséghez és a berendezés stílusához. 

Válasszon egy teáskannát

Különböző formájú és színű kerámiaporcelán, agyagedény, öntöttvas vagy üveg teáskannák közül választhat. A kínai teáskannákat tartják a leghagyományosabbnak, és általában a japán és az angol teaszertartásokban használják. Egyes teáskannák fedele úgy van kialakítva, hogy csészealjként szolgáljon a szűrőkhöz. Néhányat a tűzhelyre is lehet tenni, hogy a tea hosszabb ideig melegebb maradjon, és néhányhoz megfelelő fűtőtest vagy fedél is tartozik, hogy a tea hőmérsékletét megtartsa.

Ügyeljen arra, hogy a teáskannát egy kis forró vízzel melegítse fel a főzés előtt, hogy elkerülje a hő sokkot. Ne áztassa a teát túl sokáig. Az optimális áztatási idő 3-4 perc, de ez a különböző fajták és keverékek esetében változhat, ezért mindig olvassa el a tea csomagolásán található ajánlásokat. Ha túl sokáig áztatja a teát, több csersav kerül a csészébe, ami keserűvé teheti a teát. Ez különösen igaz a fekete teára.

 

Nagyon megnyugtató és pihentető élmény nézni, ahogy a teafőzet másodpercről másodpercre aranyszínűvé, sötétebbé és intenzívebbé válik. Ezért népszerűek az üveg teáskannák. Akár a mindfulness gyakorolja (a jelen pillanat kiélvezése) akár egyszerűen csak szereti nézni, ahogy a tea kiadja az aromáját, az átlátszó üveg teáskannák, lehetővé teszik, hogy a tea rituáléját látványban is élvezze. Természetesen ideálisak az úgynevezett virágzó teákhoz, amelyek a tea "bimbójából" "virággá" fejlődnek, és igazi látványosságot nyújtanak.

Válasszon üveg teáskannát

Az üveg teáskannákra specializálódott márka a Viva Scandinavia. A 2010-ben Dániában alapított, teára összpontosító márka gyönyörűen megtervezett teakiegészítőket kínál a tea szerelmeseinek. Küldetése, hogy a világot arra ösztönözze, hogy pihenjen, lassítson és minden csészével élvezze a tökéletes teaélményt.

 

Néha nincs szükség egy egész bőséges kanna forró teára. Néha csak be szeretne bújni egy takaró alá egy csésze teával. Csak így, egyedül. Fel kell-e adnia a tökéletes csésze tea elkészítésének rituáléját, csak azért, mert egyedül van ott, hogy megünnepelje azt? Természetesen nem.

Lehet, hogy azzal érvel, hogy a teáskannával mégiscsak beleöntheti a teát egy csészébe, de ha ömlesztett teát szeretne élvezni, akkor valami extra kell.

 

A Kulinánál három tökéletes teázási megoldást kínálunk egy személyre!

 • Egy kis (max. 500 ml-es) teáskanna egy személy számára - a teaszakértők szerint ez az egyetlen helyes módja a teakészítésnek, így ne aggódjon, hogy sznobnak tűnik. Minden királynő így tenné, nem igaz! :-)
 • Teaszűrő - a bögréhez vagy csészéhez használható szűrő (méretétől és formájától függően) egyszerű és nagyon praktikus megoldás a ömlesztett tea tárolására. Választhat rozsdamentes acélból vagy szilikonból készült, egyszerű vagy meglepő formájú és kivitelű teaszűrők közül..
 • Bögre - a bögre, amely egy úgynevezett gőzölőt is tartalmaz, egy másik megoldás a nagy teakedvelők számára. Az ilyen típusú bögrékhez fedél is tartozik, hogy segítsék az áztatást, de a tea elkészültekor csészealjként is szolgálhatnak a szűrőhöz. A teáskannákhoz hasonlóan a szűrővel ellátott bögrék is használhatók nemcsak teához, hanem gyógynövényes főzetekhez is.

 

Miután a tea elkészült, felszolgálhatja, és itt jön a következő kérdés - csészét vagy bögrét válasszon? Bár a teasznobok rá sem néznének egy kerámia bögrére, ez teljesen az Ön döntése. Ez a teája, és úgy issza, ahogy akarja. Ha azonban különleges alkalmakkor szeretne teát felszolgálni, szerezzen be egy szép, elegáns, modern vagy klasszikus csészékből álló készletet..

Csészék és csészealjak

A csészék különböző formájúak és méretűek (országtól és gyártótól függően), de elmondható, hogy egy szabványos csésze körülbelül 160 ml - 250 ml űrtartalmú. Amikor klasszikus csészékről beszélünk, általában egy tál alakú, keskeny aljú és szélesebb tetejű csészére gondolunk, de a modern márkák számos formát kínálnak, hogy minden vásárló igényeit és ízlését kielégítsék - akár a minimalizmus, akár a hagyományos japán teázási rituálé, akár a skandináv stílus hívei vagyunk. A csészékhez általában csészealj is tartozik, hogy megvédjék az asztallapot, és eleganciát kölcsönözzenek a délutáni teázáshoz.

Válasszon egy csészét

 

Bögrék

A bögrék viszont talán kevésbé elegánsak, de megvannak az előnyeik a hagyományos csészékkel szemben:

 • különböző méretekben és formákban kapható, hogy könnyedén megfeleljen a személyes preferenciáinak és tökéletesen illeszkedjen a kezébe
 • egyforma színű bögrékből álló készlet, vagy különböző színeket választhat minden családtag számára, hogy vidám, modern terítéket hozzon létre
 • a bögrék kevésbé formálisak és állandóan használhatók
 • a bögrék sokkal sokoldalúbbak - használhatja őket teához, kávéhoz, vízhez, kakaóhoz, forró csokoládéhoz, forralt borhoz és sok más italhoz
 • a bögrék gyakran egymásra helyezhetők, és kevesebb helyet foglalnak a szekrényben, mint a csészék és csészealjak.
 • a bögréket gyakran díszítik szezonális motívumok, modern nyomatok vagy ikonikus karakterek, például Pom Pom, így szinte bármilyen alkalomra ajándékba adhatja őket.
 • és végül, de nem utolsósorban... Sosem lehet elég bögre a konyhában, igaz?!

Válasszon bögrét

 

Tehát a tea készen van. Teáskannába készítette, van egy szép csészéje vagy egy elegáns bögréje. Mi másra van még szüksége?

A tea felszolgálásához elengedhetetlen felszerelés egy tejeskanna és egy cukortartó is - lehetőleg egy készletben. Egy csepp tej szükséges például az angol reggeli tea erősségének lágyításához, és a tejeskanna kávé felszolgálásakor is használható. A cukortartók és tejszínhabtartók modern változatban is kaphatók - rozsdamentes acélból, átlátszó üvegből vagy rusztikus megjelenésű kőedényből.

És mit csinálna a cukorral vagy a tejjel, ha nem lenne egy teáskanál? Egyébként... Tudta, hogy a teát előre-hátra kell keverni, és soha nem körkörös mozdulatokkal? Pontosan, valószínűleg egész életedben rosszul csinálta. ;-)

 

Tipp a királynőtől

"Kortyolj a pohárból, soha ne szürcsölj, és az Isten szerelmére, soha ne hagyd a kanalat a csészében!"

 

A termoszok szigetelő tulajdonságaiknak, dupla faluknak és okos záródásuknak köszönhetően órákig melegen tartják a teát. Azok körében is népszerűek, akik otthonról dolgoznak, mivel lehetővé teszik, hogy órákon át élvezze a teát anélkül, hogy állandóan a konyhába kellene mennie. Nem meglepő, hogy a vákuumos vízforralókra specializálódott márkák többnyire skandináviaiak. Tervezőik tudják, mennyire fontos, hogy mindig legyen mellettünk egy csésze forró tea, és azt is tudják, hogyan kell olyan designt létrehozni, amely a "hygge" tényezőt hozzáteszi a belső térhez.

Válasszon termoszt

Mi a legjobb hőmérséklet a teaiváshoz?

A teaszakértők szerint a legjobb ízű ital kulcsa, hogy 6 percig hagyjuk ázni, mielőtt ténylegesen meginnánk a teát. Miért 6 perc és nem mondjuk 10? Ha hagyja pihenni a teát egy ideig (ahogy a steaket is hagyja pihenni, mielőtt felvágja), hagyja, hogy 60 °C-ra hűljön, ami valószínűleg az optimális hőmérséklet, amelyen az íz kifejlődik. De ha a teát mondjuk tíz percig hagyja állni, akkor ezt a pontot kihagyja, és ha a hőmérséklet 45 fok alá csökken, akkor nem lesz olyan íze, mint amilyennek lennie kellene. Ezért fontos, hogy a tea ne hűljön le túlságosan.

 

Ha igazi teakedvelő, akkor szívesen viszi magával kedvenc italát, amikor úton van, vagy csak munkába megy. Különösen akkor jön jól egy forró ital, ha egy őszi vagy téli reggelen a dugóban ragad. A stílusos termo bögre olyan kiegészítő, amelyet bárhová magával vihet, akár munkába, piknikre vagy hegyi túrára megy.

Válasszon termo bögrét

Mi alapján válasszunk termo bögrét?

 • győződjön meg róla, hogy jól záródik. Ugye nem akarja, hogy a tea vagy a kávé szétfolyjon a táskájában vagy a hátizsákjában lévő cuccokon?
 • vajon milyenek a szigetelő tulajdonságai - rozsdamentes acélból készült, vagy duplafalú? Mennyi ideig tartja a teát forrón és a hideg vizet hidegen?/li>
 • gondolja át, hogy milyen típusú nyitás a legjobb az Ön számára. Inkább a kicsavarást vagy csak a pattintást részesíti előnyben? A bögre egy kézzel történő működtetése hasznos lehet vezetés vagy gyaloglás közben.
 • vegye figyelembe, hogyan fogja hordani a bögrét. A kezében fogja, a táskájában tartja, vagy esetleg inkább a hátizsákjához rögzíti egy praktikus hurokkal?
 • végül, de nem utolsósorban, válasszon bögrét a stílusának megfelelően, például olyan színű legyen, amely illik a kabátjához vagy a táskájához. Igen, ez fontos, mert egy jó minőségű termo bögre valószínűleg évekig elkíséri Önt!

 

Ha szereti magát játékos kütyükkel körülvenni, vagy egy kis ajándékot keres egy teakedvelőnek, akkor a teás kütyük és kiegészítők széles választékában örömét leli majd. Találhat szórakoztató és stílusos teaszűrőket, teamelegítőket, teatároló dobozokat és homokórákat, amelyekkel "a pontos szemcsékig" mérheti a teafőzést. Ezek a teakészítő eszközök nagyszerű ajándéknak is megfelelnek, különösen, ha a kínálatunkban található prémium teakeverékek egyikével párosítja őket.

Tea kiegészítők megtekintése