A konyha takarítása és berendezése

caj

Hogyan takarítsd és rendezd el egyszerűen a konyhádat - 6 praktikus tipp és a legjobb termékek a tökéletes konyhai szervezettséghez

Szeretné, ha konyhája funkcionális, praktikus és könnyen tisztán tartható lenne? Akkor ne becsülje alá az elrendezését. Csak kövessen néhány alapvető szervezési tippet és szerezzen be néhány praktikus segítőt, és a konyhája takarítása gyerekjáték lesz, és mindig kéznél lesz minden, amire szüksége van. Összeállítottunk egy lépésről-lépésre útmutatót a konyha tisztításához, valamint egy válogatást praktikus és tartós, ugyanakkor stílusos kiegészítőkből, amelyek segítségével tökéletesen megszervezheted a konyhádat.

Mit talál ebben a vásárlási útmutatóban:

1/ Hogyan takarítsuk ki a konyhát - lépésről lépésre
2/ Stílusos szemetesek
3/ Konyhai munkalap elrendezése
4/ A konyhaszekrények és fiókok elrendezése
5/ Élelmiszer-tárolás - spájz elrendezése és élelmiszerkészletek
6/ A mosogató körüli tér rendezése
7/ Konyharuha, edényfogó és alátétek

 

 • Szabadítsa meg konyháját a felesleges dolgoktól és legyen... vagány! Nincs kifogás, nincs bűntudat. Szabadulj meg a felesleges tárgyak szentimentális gyűjteményétől, és dobj ki mindent, amit nem használsz, vagy amit az elmúlt évben nem használtál. Győződj meg róla, hogy csak az van a konyhádban, amire valóban szükséged van. Ez megkönnyíti a mindennapi főzést és a rutinszerű takarítást, és emiatt szeretni fogod a konyhádban tölteni az időt. A tavaszi nagytakarítás megkezdésének ideális módja tehát, ha mindent kihúzol a szekrényekből és a fiókokból (egyesével vagy fiókonként), minden egyes tárgyat kézbe veszel, és eldöntöd, hogy megtartod-e vagy megválsz tőle.
 • Válassza ki a megfelelő helyet minden egyes elemnek, és tartsa szem előtt a hatékonyságot. Tárolja konyhai segédeszközeit úgy, hogy gyorsan kéznél legyenek ott, ahol a legtöbbet használja őket. Általában célszerű a leggyakrabban használt dolgokat szemmagasságban vagy a pult alatti első fiókban tartani, minden mást pedig fölötte vagy alatta.

 

 • Rendezze konyháját zónákra:
  1 ZÓNA: tányérok, tálak, bögrék, poharak és evőeszközök mindennapi használatra (könnyen hozzáférhetően, lehetőleg a mosogatógép közelében)
  2 ZÓNA: a főzéshez használt eszközök és kiegészítők - edények, serpenyők, vágódeszkák, spatulák, keverőtálak és fűszerek (a tűzhely és a sütő közelében)
  3 ZÓNA: spájz vagy kihúzható tárolórendszer a konyhában - száraz élelmiszerek, fűszerek, nagyobb konyhai segédeszközök vagy olyan készülékek, amelyeket nem használ minden nap
  4 ZÓNA: hulladékgyűjtő és hely a mosogató körül - alakítson ki helyet a hulladék, a tisztítószerek és a mosogatószerek válogatására, ideális esetben a mosogató alatt vagy közelében
  5 ZÓNA: kávé és tea - az elkészítésükhöz és tartozékaikhoz szükséges területnek a bögrék, csészék és a vízforraló közelében kell lennie.
  6 ZÓNA: elegáns és ünnepi edények, tálaló tányérok, poharak és bár kiegészítők, amelyeket általában csak ünnepi pillanatokban vagy vendégek érkezésekor használ. Ha nincs elég hely a konyhában, tárolja ezeket a tárgyakat a ház egy másik részében, például az étkezőben vagy a nappaliban, ahol dekorációként is szolgálhatnak.

 • A gabonaféléket, lisztet, tésztát, rizst, édességet és más száraz élelmiszereket tárolja átlátszó élelmiszer-tartályokban, kosarakban vagy más praktikus tárolóedényekben. Több hely áll majd rendelkezésére, jobban tárolhatóak, és mindent nyomon tud követni, és gyorsabban megtalálja a szükséges hozzávalókat. 
 • Használjon rendszerezőket és fiókelválasztókat, a szekrény- vagy kamraajtókra szereljen fel akasztóállványokat és kampókat, és használja a falfelületet polcok elhelyezésére, hogy minden rendben és könnyen hozzáférhető legyen.
 • Készítsen konyhai takarítási tervet - készítsen konyhai takarítási tervet - nincs is jobb, mint egy napi rutin, amellyel percek alatt végezhet, és amely rendben tartja a konyhát. Például: mosd el a munkalapot és az asztalt, mosogasd el az edényeket/ürítsd ki a mosogatógépet, töröld le a főzőlapot, mosogasd el a mosogatót, és dobd ki a szemetet. A bonyolultabb munkákat, mint például a padló felmosása, a vízforraló vízkőtelenítése vagy a konyhai fiókok tisztítása a hét vagy a hónap meghatározott napjaira ütemezheti.

 

A konyhai hulladék szétválogatása kihívást jelent. Különösen akkor, ha tudatában vagyunk annak, hogy a hulladékválogatás milyen hatással van a környezetünkre. Így aztán több zsák vagy tárolóedény halmozódik fel a különböző típusú hulladékok számára a kamrában vagy a mosogató alatt, egyre több helyet foglalva. Szerencsére a szemetesek gyártói már azon gondolkodnak, hogyan lehetne nemcsak megkönnyíteni a hulladékgazdálkodást, hanem a szemetesek megjelenését is, hiszen nem mindig van helyünk elrejteni őket.

Hova a kukával?

A hulladékgyűjtőt hagyományosan a mosogató alatt helyezik el, ami a kis konyhák és kisebb családok számára optimális megoldás. Ha több ember él otthonában, és szelektálja a hulladékot, valószínűleg tudja, hogy ez a hely nem elég. Ezért ideális, ha a vegyes hulladéknak vagy a szerves hulladéknak tart egy kukát a pult alatt, a többi hulladéknak pedig a kamrában vagy a konyhán kívül foglal helyet. De ne aggódjon, a modern kukák olyan jól néznek ki, hogy kár is elrejteni őket. Ilyen például a jól ismert holland gyártó, a Brabantia, kukái, amelyekbe akár bele is szerethet. Komolyan. :-)

Milyen szemetesek közül választhat?

 • pedálos szemetesek rekeszekkel a hulladékválogatáshoz
 • beépített hulladékgyűjtők (a szekrényajtó belső oldalára szerelhető)
 • érintős hulladékgyűjtők minden méretben és színben
 • egymásba rakható hulladékgyűjtők
 • komposztálható hulladékgyűjtők
 • asztali szemetesek

Hulladékgyűjtők

A Kulinában mindezek megvannak, és extra erős és komposztálható szemeteszsákokat is biztosítunk Önnek.

 

Ha a konyhában szeretne időt tölteni, és sok hely van az ételkészítéshez, akkor tiszta és letisztult érzésre van szüksége körülötte.

Konyhai vágódeszkák - elegáns és higiénikus

Hol tároljuk a vágódeszkákat?

Mindig legyen kéznél egy vágódeszka. Lakberendezési stílusától függően stílusosan a falhoz támaszthatja őket (különösen, ha különböző méretű fa vágódeszkákat választ), vásárolhat egy speciális állvánnyal ellátott készletet, vagy egyszerűen elrejtheti őket egy konyhai fiókban, de ne feledje, hogy szükségük van némi légáramlásra, hogy valóban jól száradjanak.

Hogyan kell tisztítani a vágódeszkákat?

Az egyik legfontosabb szabály, hogy a hús, a kenyér és a zöldségek vágásához különböző vágódeszkákat használjunk. Tehát legalább háromra van szükséged. Bármelyik anyagot és tárolási módot is választja, ügyeljen arra, hogy a megfelelő módon tisztítsa és használja őket, hogy ne hordozzák a baktériumokat. Soha ne tegye a fából készült vágódeszkákat a mosogatógépbe. Használat után azonnal tisztítsa meg, törölje szárazra, és időnként kezelje egy csepp olajjal.

A Kulinában klasszikus vágódeszkák és számos funkcionális eszköz közül választhat. Praktikusak pl:

 • vágódeszkák barázdákkal a morzsák vagy a hús levének felfogásához
 • több táblából álló, egymásra rakható készletek, színekkel és piktogramokkal a rendeltetésük megkülönböztetése érdekében
 • vagy vágódeszkák fiókokkal, amelyekben összegyűjtheted a héjakat, vagy használhatod őket sütőtálcaként a felszeletelt húsok számára!

Késblokkok és késállványok - tartsa biztonságosan kéznél a késeket!

Mit használsz leggyakrabban a konyhában? A kést! És ezért nagyon kényelmes, ha mindig kéznél vannak a kések, szépen tárolva egy stílusos késtömbben vagy egy mágneses tartóban.

Miért jó, ha a késeket blokkban tartjuk?

Mindig kéznél vannak, és tovább maradnak élesek. Azáltal, hogy a késeket a blokkban elkülönítve tartja, védve vannak és kevésbé tompulnak. De ne felejtse el rendszeresen tisztítani a blokkot. A hagyományos fablokkok alternatívája a modern, szintetikus sörtés blokkok, amelyekbe szabadon beledughatja a késeket, és nagyon könnyen tisztíthatóak.

Kenyértartó - miért érdemes beszerezni egyet?

Hogyan kell tárolni a pékárut

Ha nincs spájz, akkor valószínűleg a konyhapulton, fiókban vagy szekrényben tárolja a pékárut. A kenyeret általában műanyag vagy papírzacskóban hozza a boltból. A műanyag zacskóban lévő kenyér, különösen meleg időben, könnyen bepárásodik és megpenészedik. Papírzacskóban viszont gyorsan kiszárad és megkeményedik. Optimális esetben nagyanyáink példáját követve a kenyeret tiszta, száraz ruhába csomagolva, kenyértartóban kell tárolni.

Melyik kenyértartó a legjobb? A jó minőségű kenyértartók élelmiszer-biztonságos anyagokból készülnek, lehetővé teszik a levegő keringését, könnyen tisztíthatók, és tovább tartják frissen a kenyeret. És persze jól néznek ki, mivel a konyha kiegészítői lesznek. Néhány kenyértartó funkcionális funkciókkal rendelkezik, például olyan fedelekkel, amelyek vágódeszkaként is működnek. Válasszon olyat, amelyik megfelel az általában vásárolt kenyér mennyiségének, és amelyik a legjobban illik konyhája stílusához.

 

Papírtörlő tartó - minden szakács legjobb barátja!

A papírtörlő használata a konyhában higiénikus és kényelmes. Hogyan segít neked a tartó? Egy kézzel könnyedén letéphetsz annyi lapot, amennyire szükséged van, és nem fog egy tekercs papírtörlő sem legurulni a konyhapultról a legkevésbé alkalmas pillanatban. A tartóknak pedig egyáltalán nem kell unalmasnak lenniük. Válasszon klasszikust vagy játékosat.

Papírtörlő állványok

 

Konyhai szervezők

Még a forgatólapátok és a fakanalak is helyet akarnak maguknak. Mindig kéznél, egy fiókban vagy egy dobozban a pulton. Ha jobbkezes vagy, tartsd a tűzhelytől jobbra az olyan alapvető eszközöket, mint a merőkanál, a fakanál vagy a spatula (akár egy konyhai fiókban, akár az eszközrendezőben). Azokat a konyhai eszközöket és kiegészítőket, amelyeket nem használ olyan gyakran (fokhagymanyomó, konzervnyitó, húsklopfoló, fogó stb.) a tűzhelytől balra tartsa.

Konyhai dobozok és szervezők

 

Kulina tipp

Sokan a fűszereket fiókokban vagy a kamrában tárolják. Ez optimális a fűszerek és gyógynövények aromájának megőrzéséhez. Ha azonban gyakran főz, és a fűszereket gyorsan elhasználja, jobban jár, ha a tűzhely közelében tartja őket. Használhat egy speciális pulton elhelyezett állványt, vagy felszerelhet egy fűszertartót vagy polcot a munkalap fölé, hogy kéznél legyenek.

 

A konyhaszekrények és fiókok elrendezésekor próbálja a dolgokat rendeltetésük szerint csoportosítani, például az összes sütőipari készletet. Így mindent egyszerre elő tud venni.

Hogyan rendezzük el a konyhai fiókokat?

Használjon fa vagy műanyag ládákat és tárolódobozokat, és ne feledkezzen meg a fiókrendezőkről és az állítható fa elválasztókról sem. Egy evőeszköz-szervező a minimum enélkül tényleg nem megy. A kisebb tárgyakat és kiegészítőket aszerint válogassa szét, hogy mikor és hol használja őket. 

Hogyan rendezzük el a konyhaszekrényeket?

Itt is használja ki a szekrényszervezők, drótpolcok és polcszervezők előnyeit. Címkézze fel a tárolókat, hogy minél gyorsabban megtalálja, amit keres. Mindenféle okos megoldásokkal akár meg is duplázhatja a polcok helyét.

Konyhai szervezők

Hogyan tároljuk az edényeket?

Tárolja az edényeket kihúzható vagy forgatható modulokkal ellátott szekrényekben vagy fiókokban. A falra vagy a szekrények alá akasztós állványt, illetve a konyhasziget fölé mennyezetre szerelt edénytartót is felszerelhet. Ezeken különösen jól mutatnak a rézből készült edények, és igazi ékszer a konyhában.

Ha úgy dönt, hogy az edényeket konyhai fiókokban tárolja, érdemes megfontolnia, hogy speciális elválasztóelemeket vásároljon, hogy megakadályozza a tapadásmentes felületet tönkretevő karcolásokat. Használhat drótos rendszerezőket vagy fedőtartókat is, amelyeket az ajtó belső oldalára szerelhet.

Kulina tipp

Ha olyan szerencsés, hogy van kamrája, szerezzen be egy olyan rendszerezőt, amely a kamraajtó belső oldalát használja. Minden hely számít, és itt minden könnyen kéznél van!

 

Hogyan kell tárolni a száraz élelmiszert?

A száraz összetevőket hűvös, száraz és sötét helyen, például kamrában vagy zárt konyhaszekrényben kell tárolni. A száraz élelmiszerek ajánlott tárolási ideje 4 hónaptól 1 évig terjed, minél magasabb a hőmérséklet, annál rövidebb a tárolási idő.

Ha a hely, ahol a száraz élelmiszert tárolja, sötét, használhat átlátszó edényeket és befőttesüvegeket. Ezek fő előnye, hogy egy pillantással láthatja, mi van az üvegekben, így gyorsabban megtalálja a dolgokat. Az átlátszó élelmiszertároló edények a konyhaszekrény vagy a hűtőszekrény belsejét is rendezettebbé teszik.

Ha kerámia vagy más típusú, nem átlátszó tárolóedényt választ, használjon címkéket. A címkék elhelyezhetők a tartályon (szekrényben) vagy a fedelén (fiókban), és ismét dekoratív célt szolgálhatnak.

Élelmiszer-tárolók

Ne feledje, fontos, hogy minőségi, élelmiszer-biztonságos anyagokból készült tárolókat válasszon, amelyek BPA-mentesek, és az élelmiszerekkel érintkezve nem bocsátanak ki káros anyagokat. A Kulinában pontosan ezt találja.

 

Hogyan tároljuk a készételeket?

A készételeket a legjobban a hűtőszekrényben való tárolásra alkalmas üveg- vagy műanyag edényekben lehet tárolni. Ezek élelmiszer-biztonságosak, szivárgásmentes fedéllel rendelkeznek, és a legjobbak a maradékok vagy készételek tárolására. Egyenként vagy praktikus készletekben is megvásárolhatja őket.

A legjobb a házi készítésű

Iskolai vagy irodai ebédhez és uzsonnához az ebéd- és uzsonnásdobozok a legjobbak. A praktikus tárolók külön rekeszekkel rendelkeznek, és elég szűkek ahhoz, hogy a táskádban nyugodtan vihetsz magaddal szószt, joghurtot vagy levest.

Uzsonnásdobozok

 

Hogyan alakítsuk ki a helyet a mosogató mellett? A mosogatás még sosem volt ilyen... stílusos! Akár hiszed, akár nem, a mosogató kiegészítők nemcsak a saját edényeidet segítik elmosogatni, hanem a lehető leghigiénikusabbá is teszik azokat, és elegánsan és praktikusan rendezik el a mosogató területét.

Mosogatógép tartozékok

A Kulinában kapható mosogatógép-kiegészítők között számos olyan tartozékot talál, amelyek nemcsak rendezettebbé, hanem higiénikusabbá is teszik mosogatóját. Biztosan tudja, hogy a konyhai szivacsok és a mosogatórongyok több baktériumot rejtenek, mint a konyhai kefék, és ha a mosogatóban tartja őket, az még rosszabb, mert nem száradnak meg rendesen. A Kulinában különböző megoldásokat kínálunk az Ön mosogatózónájához, amelyekkel szemmel tarthatja ezeket a kütyüket, és a mosogatója is jobban fog kinézni.

Választhat tartós és elegáns mosogatókeféket beépített szappanadagolóval vagy tapadókorongokkal a könnyű tárolás érdekében, speciális állványokat és szervezőket a mosogatókefék, szappan- vagy mosogatószivacsok számára, amelyeket a mosogatón kívülre vagy belülre lehet helyezni, valamint szappanadagolókat vagy mosogatótálakat.

Mosogatás

 

Csepegtető tálcák

Szüksége van egy csepegtető tálcára?

Ha egyedül élsz, vagy nem főzöl sokat otthon, gyakran felesleges a mosogatógépet működtetni. Néhány edényt könnyedén elmosogathatsz a mosogatóban, és a csepegtető tál sokat segít. A víz nagy része lefolyik, mielőtt befejezné az edényeket, a többi pedig pillanatok alatt könnyen megszárad.

Csepegtető tálcák

 

A konyhai textíliák segítenek tisztán tartani, de megjelenésükről gyakran megfeledkeznek, pedig mindig szem előtt vannak. Válassza tehát a konyharuhákat, kötényeket és edényfogókat a konyha megjelenését szem előtt tartva. Az edényalátétek szintén nagyon praktikusak, hogy megakadályozzák, hogy a forró edények tönkretegyék a munkalapokat és az asztalokat.

Konyhai textíliák