Ujjvédők

Ujjvédők - a biztonságos vágáshoz

Az ujjvédők vágáshoz olyan intelligens konyhai eszközök, amelyek megvédik az ujjait vágás, szeletelés vagy darálás közben. Bár a profi szakácsok ritkán használnak ujjvédőt, hasznos lehet:

  • kezdő szakácsok
  • éttermek/konyhák vagy bisztrók dolgozói, ahol sok ételt kell aprítani
  • gyerekek, akik a szüleikkel együtt vagy egyedül akarnak főzni
  • idősek, akik függetlenek akarnak lenni és maguknak főzni
  • testi fogyatékkal élők

Hogyan működnek a vágáshoz használt ujjvédők?

Az ujjvédők különböző formájúak és méretűek, és különböző anyagokból - általában acélból vagy műanyagból - készülnek. Némelyik csak az ujjbegyekre kerül (külön-külön minden ujjra), némelyik pedig egyszerre védi az összes ujjat/ujjperceket.

Az ujjvédőt általában a középső és a mutatóujjadon viseled, a többi ujjad szabadon mozoghat. Az ujjpajzs hegye a helyén tartja a vágott ételt. Az ujjvédőnek köszönhetően a kés pengéje soha nem ér hozzá az ujjakhoz, ami megvédi a felhasználót attól, hogy megvágja magát.

Hogyhogy a szakácsok nem vágják meg az ujjaikat?

A profi szakácsok speciális vágási technikával rendelkeznek, amely lehetővé teszi számukra, hogy megvédjék az ujjaikat. A kezüket karmos helyzetben tartják, az ujjhegyeket alulról behajlítva, és a kést az első ujjpercükkel érintik. A kisujj és a hüvelykujj fogja az ételt, és az egész kéz hátrafelé mozog, miközben a vágó kéz késsel követi az ételt. A pontosabb utasításokat a YouTube-on található filmekben találja.