Grillezés - vásárlási útmutató

Nincs grillsütője, vagy új grillsütő vásárlását fontolgatja? Nem tudja, melyiket válassza, amikor annyi különböző típus van a piacon? Segítünk eligazodni. Akár a kertben, akár az erkélyen, a teraszon vagy az otthonában tervez grillezni, itt mindent megtalál, ami a sikeres grillezéshez szükséges. Velünk jobb lesz a grillezés...

 

A megfelelő grill kiválasztása azt jelenti, hogy át kell gondolni, milyen tüzelőanyagot szeretnék vagy tudok használni, mekkora legyen a grill, milyen árfekvésű legyen, és adott esetben milyen stílusú grillsütőt szeretnék.

Kérdezze meg magától

 • Miért akarok grillt? Alkalmi grillezésekhez szerez be egyet a családdal, vagy profivá szeretne válni? A lakásában vagy a kertjében szeretne grillezni? Alaposan át kell gondolnia, hogy milyen célt szolgál a grill az otthonában.
 • Milyen gyakran fogom használni a grillt? Rendszeresen vagy csak alkalmanként szeretne grillezni? Nagyon fontos, hogy vásárláskor vegye figyelembe, mekkora terhelést fog a grillre helyezni. Egyáltalán nem érdemes 760 500FT-ért grillt vásárolni, ha tudjuk, hogy évente egyszer fogjuk használni.
 • Mennyi a maximálisan fizetendő összeg? Határozza meg, hogy mennyit szeretne befektetni a grillsütőjébe, és milyen különleges funkciókért és felszerelésekért hajlandó többet fizetni.
 • Hány embernek fogok grillezni a legtöbbször? Maga a grillezőhely is fontos. Ha sok vendéggel szeretne kerti partit tartani, akkor biztosan nem ugyanazt a grillsütőt fogja megvenni, mint például egy házaspár, akik csak maguknak készítenek ételt.
 • Stabil lesz a grill, vagy utazni akarok vele? Csak az erkélyen vagy a teraszon grillezik, vagy a grill a kedvenc társa a kirándulásokon? Ha mobilnak kell lennie, akkor elsősorban a ki- és behajthatóságra, a súlyra és ugyanakkor egy bizonyos robusztusságra kell gondolnia. 

Ezután gondolja át, hogy

 • Kedvel egy bizonyos típusú üzemanyagot? A különböző üzemanyagok különbözőképpen drágák, másképp kell velük dolgozni stb. Nem érezné jól magát a gázzal való bánásmódban? Szereti a faszén romantikáját, vagy inkább a hamu repülésének veszélye nélkül? Ha elektromos grillen gondolkodik - van elég közel egy konnektor?
 • Mennyi grillezési tapasztalattal rendelkezem? Ha inkább az ünnepi grillezésre vágyik, nem érdemes befektetni a magasabb kategóriás modellekbe. Fontolja meg a lehetőségeket, és szerezzen be egy olyan grillsütőt, amelyet kezelni és használni is tud.
 • Hogyan fogom tárolni a grillt a szezonon kívül? Ha kint akarja tartani, csak azért, hogy valamilyen módon téliesítse, akkor más típusúnak kell lennie, mint annak, amelyet melegen és szárazon kell tartani.
 • Van bármilyen különleges kérésem a megjelenéssel kapcsolatban? Ha a grill az otthon vagy a kert részévé válik, akkor annak is illeszkednie kell oda.

 

A grilleket elsősorban a hőforrás (azaz az "üzemanyag" típusa) szerint sorolják be. Ha kerti grillsütőt keres, és elegendő hely áll rendelkezésére, akkor a legszélesebb a választék. Választhat klasszikus faszéngrillt, gázgrillt vagy - ha van csatlakozási lehetőség a kertben - elektromos grillsütőt. Másrészt a kisebb grillek ideálisak az erkélyre vagy a teraszra, és a klasszikus faszéngrillek nem ajánlottak. Az elektromos grillsütő ezért alkalmas, és használható kültéri vagy beltéri asztali grillsütőként.

Elektrický gril

Elektromos grillsütők

Egyszerűen csatlakoztassa a konnektorba és grillezzen. A teraszon, az erkélyen, de otthon is. Füstmentes és környezetbarát.

Válasszon elektromos grillsütőt

Gril na dřevěné uhlí

Faszenes grill

A grillezés igazi hangulata forró parázzsal és a füstszagú hús és hal összetéveszthetetlen ízével.

Válasszon faszenes grillsütőt

Plynový gril

Gáz grillek

Gyors felfűtés, nagy teljesítmény, könnyű működtetés és tisztítás. Nagy kényelmet nyújt még a kevésbé tapasztalt felhasználók számára is.

Válasszon gáz grillet

Wok pánev

Kültéri kandalló

Grillezzen és pihenjen a nyílt tűz mellett. A stílusos tűzrakóhely gyönyörű kiegészítője a kertnek, amely még a hűvösebb estéket is kellemesebbé teszi.

Válasszon kültéri kandallót

 

Elektrický gril

Elektromos grillsütők

Mindössze egy konnektorra van szüksége. Az üzemeltetés gyors, biztonságos és a legkevésbé karbantartásigényes. Választhat a beltérben könnyen használható kis kompakt grillek vagy a nagyobb csoportok számára készült nagyobb modellek közül. Az elkészítés során nem keletkezik hamu vagy füst, így a grillezés egészségesebb lehet. Az elektromos grillek hagyják a legkisebb környezeti lábnyomot. A hátránya azonban a grillezés általános élvezete és a grillezett húsok jellegzetes ízének hiánya.

Válasszon elektromos grillsütőt

 

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Ökológiai és higiénikus működés – ahol nincs tűz, ott nincs füst és hulladék sem. Kerülje a füstöt, a megfeketedett rostélyokat és az elszenesedett ételmaradékokat.
 • Könnyű kezelhetőség – a lemezek mindenhol egyformán melegednek. Ez azt jelenti, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy a hús a tűz fölött van-e vagy máshol. A kevésbé képzett szakácsok számára is sokkal biztonságosabb megoldás.
 • Hőmérséklet-szabályozás – a legtöbb elektromos grillsütő folyamatosan jelzi az aktuális hőmérsékletet, amelyet pontosan úgy állíthat be, ahogyan szüksége van rá, és a változásokra való reagálás nagyon gyors.

Hátrányok

 • Ragaszkodás az áramforráshoz – egyszerűen nem lehet áram nélkül. Célszerű, ha van a közelben egy konnektor, vagy hosszabbító kábelt használ. A grillt nem viheti magával a vidéki kirándulásokra.
 • Magasabb ár – A beszerzési ár és az áramköltségek magasabbak, mint a faszenes grilleknél.

 

Faszenes grillsütő

A grillezés klasszikusa, amellyel sok ínyenc nem tud betelni. Lassabban melegszik fel, mint egy elektromos vagy gázgrill, és az ételek elkészítése és karbantartása a legigényesebb. De az így kapott íz sokak számára megéri az extra erőfeszítést. Választhat kisebb típusok közül is, amelyeket könnyű a legkisebb erkély asztalára állítani, vagy bepakolni az autóba egy piknikre.

Válasszon faszenes grillsütőt

Gril na uhlí

 

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Íz és hangulat – sokan állítják, hogy a grillezett húsok jellegzetes füstös ízét csak faszénen lehet előidézni.
 • Könnyű karbantartás – a grillek általában egy tűztérből és egy kihúzható rostélyból állnak, így mindkét rész kényelmesen tisztítható és mosható.
 • Alacsonyabb ár – egy kis faszéngrill beszerzési ára megfizethető. Azonban elég sok szenet fog felhasználni. Ha gyakran grillez, érdemes egy drágább, más tüzelőanyaggal működő grillt vásárolni.

Hátrányok

 • Hosszú előkészítés - egyes felhasználóknak gondot okoz a szén vagy brikett meggyújtása. Még a begyújtás után is eltart egy ideig, amíg a grill eléri a kívánt hőmérsékletet. A faszénen való grillezés szerelmesei azonban gyakran kellemes rituálénak találják ezt a folyamatot, amely egyszerűen hozzátartozik a grillezéshez.
 • Repkedő hamu és füst – a faszénen való grillezés nem egy tiszta ügy. Füsttel, szél által fújt hamuval és természetesen szaggal kell számolni. Mindez általában nem zavarja a résztvevőket, általában csak a szomszédokat.

 

Plynový gril

Gáz grillek

Nagyon kényelmes előkészítés, gyors és egyszerű felmelegítés és nagy teljesítmény. Propán-bután palackból származó gázzal működnek, amely szinte bármelyik benzinkúton beszerezhető. Könnyen karbantartható és tisztítható. Grillezés közben nem keletkezik füst vagy hamu, és a gázgrillek gyakran rendelkeznek zsírfogóval a zsírcsöpögés megakadályozására.

Válasszon gáz grillet

 

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Gyors elkészítés – a gyors felmelegítés jelentősen csökkenti az elkészítési időt. Ez nemcsak az időmegtakarítás, hanem a biztonság szempontjából is előnyös. Ha hagyja, hogy a grill felforrósodjon, valószínűleg nem áll mellette egész idő alatt és nem figyeli.
 • Könnyű használat – a könnyű használat teszi a gázgrilleket a jelenlegi kedvencek közé.

Hátrányok

 • Az üzemanyag elérhetősége – a faszén megvásárolható egy kisboltban, míg a propánpalackokért benzinkútra kell mennie. Ezek élettartama is korlátozott, amit figyelemmel kell kísérni. Az elavult palackot a szivattyúnál kell visszaadni, nem lehet csak úgy a szemetesbe dobni.
 • A propán-bután kezelése – mivel erősen tűzveszélyes gázról van szó, tárolásakor fokozott óvatossággal kell eljárni.
 • Magasabb ár - a vételár azonban arányos a teljesítményével, így ha valóban használni fogja a grillt, mindenképpen megéri a befektetést.

 

Ohniště

Kültéri kandallók

Látványos dekorációt keres teraszára vagy kertjébe, amely a szabadtéri nyári esték középpontjává válhat? A tűzrakóhely éppen ez lehet. Gyönyörű darab, amely biztonságosan égve tartja a tüzet, és hús sütésére is használható. A Remundi tűzrakóhelyek olyan grillsütők, amelyek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy "asztal" körül üljünk, amelynek közepén tűz lobog. Másrészt az Eva Solo vagy a Höfats tűzrakóhelyek nyílt tűzzel működő designelemek, amelyek típustól függően grillráccsal vagy grillként is használhatók.

Válasszon kültéri kandallót

 

A grillezés jó móka és tudomány. Nem elég csak egy darab húst a grillre tenni, és várni, hogy mi történik. Ha minőségi eredményt szeretne elérni, időt és gondot kell szánnia a grillezésre, és jó felszerelésre kell gondolnia. Mik azok az alapok, amelyeket be kell szereznie a grillsütőjéhez?

dřevěné uhlí

Grillgyújtó

A Kulinában faszén, faforgács vagy bioetanol vásárolható a grillhez.

Válasszon grillgyújtót

Teploměr na maso

Hús hőmérő

Mikor van kész? Ezt mobiltelefonján megtudhatja. A vezeték nélküli húshőmérővel a grillezés még egy teljesen kezdő számára is gyerekjáték.

Válasszon hús hőmérőt

Grilovací zástěra

Grillező kötény

Nincs kötény, nincs grillmester. A grillezés nem egy tiszta ügy, és senkit sem kiváncsi egy zsíros vagy megégett ingre, különösen, ha vendégei vannak.

Válasszon kötényt

Wok pánev

Steak evőeszközök

Végeztünk? Élvezettel! És hogy minden úgy menjen, mint a karikacsapás, a legjobb, ha steak evőeszközöket kínál a vendégeknek. A fogazott kések és az éles villák pont megfelelőek a grillezéshez.

Vválasszon evőeszközöket