Hámozókések
Pairing Knife - a legjobb eszköz a gyümölcsök és zöldségek számára
Mi az a csiszolókés?
A metszőkés egy kicsi, sokoldalúan használható kés, éles pengével és hegyes véggel. Minden konyhában elengedhetetlen kellék, és rengeteg felhasználási módja van. A csiszolókés neve onnan ered, hogy mire szolgál: a gyümölcsök vagy zöldségek külső rétegének levágására/hámozására.
Mire használhatom a csiszolókést?
A metszőkések nagyon sokoldalú zöldségkések, amelyek számos konyhai feladatban hasznosak lehetnek, például:
- gyümölcsök és zöldségek hámozása, szamóca hámozása
- paradicsom hámozása és vágása (paradicsomkés)
- magozás: a magok vagy más keményebb, húsosabb, nem kívánt anyagok eltávolítása a gyümölcsökből. Bár a magozáshoz vannak speciális eszközök, a mi csiszolókésünk használata egyszerű.
- a kenyér- és tésztatészta felszínén a sütés előtt bevágás vagy más minta, hogy megakadályozzák a tészta megrepedését
- darálás és kockára vágás: a kisebb összetevők, például a mogyoróhagyma vagy a fokhagyma vágása egyszerűbb egy kis hámozókéssel.
- trimmelés: A metszőkés kézügyessége ideális az olyan munkákhoz, mint a sárgarépa vagy a zeller leveleinek és szárának levágása, valamint a csirkéből vagy kagylóból a zsír, a felesleges csontok vagy inak eltávolítása
- garnélarákok kibelezése
A jobb gyümölcs- és zöldségkészítés érdekében nézze meg zöldségreszelőinket, valamint mandolinos szeletelőinket és hámozóinkat is.
Hogyan válasszam ki a legjobb metszőkést?
Amikor konyhai csiszolókést szeretne vásárolni, érdemes odafigyelnie a következőkre:
- kényelmes pengehossz: Ha kisebb a keze, akkor inkább egy kisebb pengét válasszon, hogy jól tudja kezelni. A csiszolókések többsége 8 és 16 cm közötti hosszúságú.
- nagyszerű pengeélesség: A legjobb metszőkések kiválasztásakor feltétlenül figyelembe kell venni a penge élességét és könnyű karbantarthatóságát. A pengét is rendszeresen élezni kell.
- kényelmes fogás: Ezért a legjobb irányítás érdekében győződjön meg róla, hogy jól illeszkedik a kezébe.
A Kulina weboldalon a legjobb csiszolókéseket, zöldségkéseket és paradicsomkéseket kínáljuk olyan neves gyártóktól, mint például Eva Solo, Victorinox és a Wüsthof, különböző méretekben és anyagokból.
Hogyan ápoljuk a csiszolókést?
A konyhakések nagy befektetésnek számítanak, ezért ha azt szeretné, hogy a bicskája sokáig megmaradjon, kövesse ezeket az egyszerű szabályokat a kések tisztítására és tárolására vonatkozóan:
- a kések gyakran mosogatógépben moshatóak, de javasoljuk, hogy kézzel tisztítsa meg a kést, mivel a mosogatógépben használt mosószerek károsíthatják az acélpenge felületét
- ha a késnek fából készült a nyele, ne tegye be a mosogatógépbe
- a fából készült fogantyúk kiszáradásának megelőzése érdekében rendszeresen kenje be őket lenolajjal vagy méhviasszal
- a kést külön tárolja, hogy a pengék ne tompuljanak el. Használjon késtömböt vagy egy késtáskát
- rendszeresen élesítse a kését