Hogyan válasszuk ki a legjobb tapadásmentes serpenyőt?

A tapadásmentes serpenyő megvásárlásának leggyakoribb impulzusa az egészséges zsírmentes főzés. A zsíros húsok kedvelői, most valószínűleg felhuzzák az orrukat, de zsír nélkül is sok ízletes étel készíthető. Mi a helyzet a tapadásmentes felületekkel? Tényleg nem tapadók? Vizsgáljuk meg kicsit mélyebben.

Valójában miért ég oda az étel?

Az elejét keményen kezdjük és beleássuk magunkat egy kicsit a kémiába. A serpenyőben történő étel elégetése valójában nem más, mint a fehérjék és a vasvegyületek kémiai reakciója, ezért az öntöttvas és az acél edények ragadósabbak. 

A tapadásmentes felület tehát egy reakció nélküli folyamat. Többé-kevésbé ez a reakció változás csökkenthető a hagyományos serpenyőknél is, méghozzá az olaj alkalmazásával, amely kitölti a reakció üregeit, ezáltal a fehérjének már nincs mivel reagálnia.

Tapadásmentes? Vagy klasszikus serpenyő?

Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni, és lehetséges, hogy nincs is rá helyes válasz, minkét felületnek vannak támogatói és ellenzői is. Minden serpenyőnek megvan a maga sajátossága,és különböző módon főzhet rajtuk. Melyek a fő különbségek a tapadásmentes és a klasszikus serpenyőben történő főzés során?

● Maximális hőfok

Az acél, a rozsdamentes acél és az öntöttvas a nagyon magas hőmérsékletnek is ellenállnak. A Leidenfrost-effektusnak köszönhetően, a húson finom, ropogós bőrréteg jön létre, a húst szinte felemeli a gőz és leválik a serpenyőről. A tapadásmentes serpenyők ezzel a tulajdonsággal nem rendelkeznek, így sütéskor nem keletkezik a húsokon ropogós réteg.

● Melegítés

A magas hőmérséklettel részben a melegítés is összefügg. Míg a klasszikus serpenyőben, az olajat és az összes hozzávalót már a forró serpenyőbe tesszük, a tapadásmentes serpenyők nehezen bírják az üres melegítést. A főzési folyamat kissé tovább tart, mivel az ételeket közepes hőmérsékleten kell készíteni.

● Zsiradék

A tapadásmentes felület létrehozására irányuló minden erőfeszítés valójában a zsiradéktól függ. Az egészséges táplálkozás érdekében sokan szeretnék olajmentes ételeket készíteni, valamint szeretnék kiküszöbölni étrendjükből a felesleges zsiradékot. Ezt természetesen a klasszikus serpenyőben lehetetlen elérni, ahogy azt már fentebb kifejtettük.

Ultramodern titán serpenyők

Az elmúlt években az edények világába, hurrikánként rontottak be a titán edények. Valakit eltántorít a magasabb ár, mert fél a teflon keverékétől, de a minőségi titán edények felülete titán-dioxid-réteggel rendelkezik, a teflonnak a legcsekélyebb nyoma sincs benne.

● Kiváló hőtulajdonságok 

A titán edények belső rétege alumíniumból készül, amely nagyon jó hővezető tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően gyorsan reagál a hőmérséklet változásaira, ami a csúcsgasztronómia egyik kívánt tulajdonsága. A legtöbb serpenyő hőálló műanyagból készült nyéllel rendelkezik, így az ételeket a sütőben is meg lehet sütni. Az adott terméken mindig ellenőrizze ezeket az információkat! 

● Kifáraszthatatlan 

A titán edények nem csak jó hő tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem nagyon tartósak is. Ha kifejezetten nem vág rajta késsel, akkor nem bánthatja. A padlóra esés, vagy a gyors hőmérséklet változás sem árt neki, mint például ez a tényező, a préselt alumínium serpenyőt deformálná.

● Könnyű karbantartás 

A titánt öröm karbantartani. Nem kell speciális eszközökkel vagy eljárásokkal foglalkoznia. Főzés után rögtön teheti is be a mosogatógépbe. Nem sértheti meg felületét súrolással vagy áztatással sem. A titán nem változtatja meg a színét és karbantartás nélkül is állandó megjelenést biztosít. 

A csúcsminőségű titán edényeket a német WOLL és ZWILLING cég szállítja a piacra. Mindkét márka kompromisszumok nélküli minőséget és időtálló dizájnt kínál. Bármelyik serpenyőt is választja a portfóliójukból, választásával elégedett lesz.

Alumínium tapadásmentes bevonattal

Az alumínium edények a magas vezetőképességük miatt nagyon népszerűek. Azonban az alumínium edények felett gyakran lóg egy kérdőjel, hogy ártalmas-e az egészségre. Ne aggódjon, önmagában nem mérgező, savas ételek főzésénél előfordulhat, hogy nem kívánt anyagok szabadulnak fel, de ez is csak a bevonat nélküli alumínium esetében és ezek az edények, már alig vannak használatban. 

Az alumínium maggal rendelkező edényeket gyakran tapadásmentes réteggel vonják be, és itt van a kutya elásva. Maga az alumínium kiváló tulajdonságokkal rendelkezik és nagyon tartós, de a felületi kezelés, egyes esetekben nem számít a legjobb megoldásnak, mivel így paradox módon romlik a termék minősége. Mire kell figyelni tapadásmentes bevonattal ellátott alumínium edény vásárlásánál?

● Előállítási módszer

Ha az alumínium serpenyőnél figyelmét először a gyanúsan alacsony ár ragadja meg, akkor nézze meg a gyártási módszert. Az olcsó serpenyőket általában több rétegből préselik. Bár olcsóbbak, de nem bírják a hőmérséklet változást és idővel könnyen deformálódnak. Jobb minőségűek az öntött serpenyők, amelyek masszívabbak, és sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek.

● Minőség 

Ebben az esetben is igaz, a százszor elhangzott mondás, hogy a minőség számít. A szupermarketben ne csábítsa el Önt a nem márkás serpenyők különleges, kedvezményes ajánlata. Lehet, hogy olcsón vásárol, de ez biztosan nem lesz jó befektetés. Az olcsó termékek gyakran rossz minőségűek, a felületi rétegük vékony és könnyen elkopnak. 

Az alumínium edények karbantartása viszonylag egyszerű. Felejtse el a drótkefét és a durva, szemcsés tisztítószereket, fontos, hogy kíméletes tisztítószereket és finom szivacsot használjon. Ugyanez az elv, érvényes főzés közben is. Soha ne használjon fém forgatólapát, vagy konyhai eszközöket, vásároljon klasszikus fa, műanyag vagy szilikon segédeszközöket, így a serpenyő felülete sokáig szolgálja majd.

A tapadásmentes felülettel rendelkező alumínium serpenyők viszonylag gyakoriak a piacon, ezért a tapadásmentes serpenyők széles választékát találhatja kínálatunkban, az olyan vezető globális márkáktól, mint például a De Buyer, az Eva Solo vagy a Tefal. 
Választhat a klasszikus serpenyők, wokok, palacsintasütők, vagy szotés serpenyők között. 

A kerámia serpenyők fehér szépsége

A kerámia edények forgalmazása némileg ellentmondásos volt, annak érdekében, hogy szenzációs, ártalmatlan felületet hozzanak forgalomba, egy másik anyagot, az egészségre ártalmasnak kellett címkézniük. Ebben az esetben a Fekete Péter a teflonra esett. Normál használatban azonban ártalmatlan, és nem kell aggódnunk miatta. 

●Valóban tapadásmentes a kerámia?

Valójában nem az. A tulajdonságaiban leginkább a zománcra hasonlít és szinte nincsenek pórusai. Sütéshez azonban szüksége lesz legalább egy kis olajra, de ez elhanyagolható mennyiség. Ha azonban a kerámiát összehasonlítanánk más, tapadásmentes serpenyővel, akkor a kerámia a képzeletbeli létra aljára kerülne.

A kerámia serpenyőknek azonban tagadhatatlan előnyei vannak. A vezetőképes alumínium magnak köszönhetően a hőmérséklet változásokra gyorsan reagál, ennek köszönhetően tökéletesen irányíthatja a főzési folyamatot. A kerámia tartós, könnyen karbantartható és nem karcolódik meg olyan könnyen, mint a teflont.

● Hozzon létre odahaza tapadásmentes réteget

A serpenyő kiégetésével javíthatja a tapadásmentes tulajdonságokat. Elég magas hőmérsékletre melegíteni és kevés mennyiségű olajat önteni bele. Az olajnak füstölnie kell, ezért tartsa a hőmérsékletet legalább tíz percig magas fokon, majd öntse ki és törölje szárazra a serpenyőt. Természetesen az így kapott minőség nem éri el a gyártói minőséget, de a tapadásmentesség tagadhatatlanul javulni fog. 

Tehát melyik serpenyőt válassza?

Mint fentebb említettük, minden szakács a serpenyők különböző tulajdonságait részesíti előnyben. Döntsön saját tapasztalata és érzése szerint. Itt vannak azonban a legfontosabb tényezők, amelyeket mindenképpen figyelembe kell venni a serpenyő kiválasztásakor. 

● Mit készítek majd a serpenyőben 

Ha húst, vagy zöldséget szeretne zsiradék nélkül készíteni, akkor feltétlenül választjon titán vagy alumínium tapadásmentes réteget. Saját tapasztalataink szerint javasoljuk, hogy vásároljon egy tapadásmentes serpenyőt az egészséges zsír nélküli főzéshez, valamint egy klasszikus serpenyőt, a steak készítéséhez. 

● Ár 

A kezdeti befektetés egy minőségi serpenyőbe magasnak tűnhet, de mindenképpen jobb, ha először egy minőségi darabot vásárol, amely sokkal hosszabb ideig fog tartani, mint a rossz minőségű termék. Ha jól körülnéz, akkor bizonyára talál ésszerű kompromisszumot az ár és a minőség között.

● Mit várhatok még a serpenyőtől

Fontolóra kell vennem, hogy mennyi időt akarok szánni a karbantartásra. Mosogatógépben akarom-e tisztítani, vagy nem óckodom a kézi mosogatástól sem? Továbbá, a család nagysága szerint döntünk, a kisebb háztartásoknak elegendő a 26 centiméteres serpenyő az ételek elkészítéséhez, a nagyobb családoknak körülbelül a harminc centiméter átmérőjű serpenyő a megfelelő.