Útmutató a különféle anyagokból készült serpenyők tisztításához

A serpenyő minden konyha alapja. A megfelelő karbantartás nemcsak szép megjelenést biztosít, hanem jelentősen meghosszabbíthatja az edények élettartamát. A piacon sok, különböző anyagokból készült edény található, amelyek karbantartása eltérő. Vessünk egy pillantást a leggyakoribb előforduló anyagokra és azok karbantartására.

Halhatatlan acél serpenyő

Az acél serpenyő valakinek retró hangulatúnak tűnhet, de ez, ne tévesszen meg Önt. Megfelelő karbantartással az acél, szinte halhatatlan. Ha új serpenyőt szeretne vásárolni, akkor mindenképpen vegye fontolóra az acélt. Kiváló főzési tulajdonságokkal rendelkezik, robusztus és a rendszeres használat során tulajdonságai javulnak.

A csúcsacél serpenyőket piacunkra olyan cégek szállítják, mint például a De Buyer és a Fissler, kompromisszumok nélküli minőséggel rendelkeznek, valamint időtálló megjelenésüknek köszönhetően minden konyhába alkalmasak.

● Mi a teendőnk az új serpenyővel?

Az acél serpenyőt első használat előtt égesse ki. Szüksége lesz étolajra, öntsön körülbelül egy centiméteres réteget a serpenyőbe, majd melegítse fel. Amikor az olaj füstölni kezd, forgassa el a serpenyőt, hogy az egész felület érje el. Végül törölje el a serpenyőt papírtörlővel.

A sóval ugyanazt ezt a hatást érheti el. A serpenyő méretétől függően öntsön egy, vagy két kilogramm sót a serpenyőbe. Állítsa magas fokra és hagyja fél órán át melegedni, a sónak füstölnie kell. Végül öntse ki a sót és törölje ki a serpenyőt papírtörlővel.

● Rendszeres karbantartás

Az acél viszonylag könnyen karbantartható. Egy közönséges szivacsra és mosogatószerre lesz szüksége. Feltétlenül kerülje a szemcsés mosogatószereket, a durva felületű szivacsokat, valamint a mosogatógép használatát. Soha ne hagyja a serpenyőt áztatni, mert korrodálódhat. A leégést égesse ki olaj segítségével, problémamentesen eltávolítást biztosít.

● Hogy sokáig bírja

Az acél határozottan nem barátkozik a vízzel, ezért mosogatás után, soha ne hagyja a serpenyőt magától megszáradni. Mindig tartsa tökéletesen szárazon és tisztán. A felületet tartsa karban étolajjal, időnkénti kiégetéssel. Az acél rendszeres használat esetén elsötétül, de ez nem lesz kárára, éppen ellenkezőleg, ez már a jól befutott serpenyő gyakori használatának jele.

Karbantartás nélküli rozsdamentes acél

A rozsdamentes acélból rengeteg edény készül, alkalmas mint professzionális szakácsoknak, mint kezdőknek is, akik értékelik majd az alacsony árat. Súlya könnyű, így használata egyszerű. Ellenáll az esésnek, valamint karcálló felülettel rendelkezik. Vásárolhat rozsdamentes acél serpenyőt klasszikus kivitelben, vagy szotés serpenyőt, valamint nagyon attraktív rozsdamentes acél tálaló serpenyő is kapható.

● Gondolkodás nélküli tisztítás

A rozsdamentes acél edények valóban igénytelenek. Mindössze egy szivacsra és mosogatószerre lesz szüksége, vagy akár egyszerűen betehető a mosogatógépbe is. A rozsdamentes acélt nem károsítja a víz, a leégést gond nélkül lehet áztatni. Ha netalántán nincs ideje az edények törölgetésére, ne aggódjon, mivel a rozsdamentes acél serpenyővel semmi sem fog történni.

● Tartsa fényesen a felületet

A rozsdamentes acél edények gyönyörű, fényes felülete a rendszeres használat során mattá és fénytelenné válik. Szódabikarbóna segítségével visszaállíthatja ezt. A szódabikarbónához adjon egy kis vizet, hogy sűrű pasztát kapjon és körkörös mozdulatokkal, finoman dörzsölje az edények külső részét szivaccsal.

● Tapadásmentes felület

Természetesen a rozsdamentes acél nem tapadásmentes. Biztosan nem készít el rajta tojást vagy húst zsiradék nélkül. Ha azonban a felületet megfelelően kiégeti olajjal, akkor egy vékony filmréteg keletkezik, amelynek viszont már vannak bizonyos tapadásmentes tulajdonságai. Sajnos a hatás nem olyan tökéletes mint egy tapadásmentes serpenyőnél, de mindenképpen ezzel megkönnyíti a leégett serpenyő súrolását.

Kifáraszthatatlan titán serpenyő

A titán viszonylag újdonságnak számít a serpenyők piacán, szinte semmi sem károsítja. Probléma nélkül tűri a hőmérséklet-változásokat és a gondatlan kezelést. Nem károsodik a földre eséstől és sütőben is használható. Minőségi titán serpenyőket a német WOLL és ZWILLING cégektől vásárolhat. A rajongók és szakember számára is, mindkét vállalat kiváló minőségű, gyönyörű dizájnnal ellátott edényeket gyárt, amelyek az első pillantásra felkeltik a figyelmet.

● Szerény keményfiú

Ha igazán tapadásmentes és tartós serpenyőt keres, akkor mindenképpen a titán a megfelelő választás. Nem kell aggódnia és az időigényes karbantartással foglalkoznia. Egy szivacsra és mosogatószerre lesz csak szüksége. Nem bánja az áztatást, vagy a leégések súrolását sem.

A legtöbb titán edény barátkozik a mosogatógépekkel is, de természetesen használat előtt érdemes megnézi ezeket az információkat, az adott termékhez. A titán sötét színű, ezért mosogatógép használata során szürkés színt engedhet ki, ez viszont nem káros. Egy kíméletesebb programmal, vagy egy klór nélküli, ökológiai mosószerrel azonban semmit sem fog elrontani.

Igényes réz szépség 

A réz serpenyő abszolút csúcsnak számít az anyagok között. A vezetőképességnek köszönhetően, a hőmérsékletre nagyon gyorsan reagál, ami a professzionális gasztronómiában szükséges tulajdonság. A rézzel akár negyven százalékkal alacsonyabb fogyasztást érhet el, nem is beszélve a gyönyörű megjelenésről. Az Eva Solo, a De Buyer és a Mauviel serpenyők a művészet gyöngyszemeinek számítanak, amelyeket ki akar majd állítani.

● Az edények belső felülete

A réz nagyon reaktív fémnek számít, ezért nem érintkezhet élelmiszerrel, ezért a belső felületek legtöbbször rozsdamentes acélból készülnek, karbantartásuk egyezik a hagyományos rozsdamentes edényekével. A serpenyő belső felületével nem lesz különleges munkája, elegendő egy szivacs és a klasszikus mosogatószer használata. 

● Réz felület

A réz külső burkolatának karbantartása már sokkal igényesebb feladat. A rezet rendszeresen fényesíteni kell, különben mattá válik, közvetlenül vásárolhat polírozó pasztát a réz edényekhez. A mosogatógépben történő mosás visszafordíthatatlanul károsítja a felületet, foltok jelennek meg rajta. Mosogatás után azonnal törölje el, mivel a rászáradt vízcseppek szintén rontanak fényes megjelenésén.

Lágy alumínium tapadásmentes felülettel 

Az alumínium testű, különféle tapadásmentes felülettel ellátott serpenyők, beleértve a teflont is, hajlamosak a karcolásokra. Különösen a teflon használatánál ügyeljen arra, hogy a felület ne sérüljön. Egyébként ezek a tapadásmentes serpenyők nagyszerűen alkalmasak a zsírmentes főzéshez és az egészséges főzés szinonimái. Megjelenésük változó, a tapadásmentes serpenyők széles választéka közül választhat, ilyenek például a klasszikus, a tálalásra szolgáló, szotés, vagy akár palacsintasütéshez alkalmas serpenyők.

● Vigyázzon a fémre

A fémeszközök nagyon könnyen károsíthatják a tapadásmentes serpenyőket és ezután már felületük nem töltik be funkciójukat. Tapadásmentes serpenyő vásárlásakor azonnal tegyen kosarába, fa, műanyag vagy szilikon konyhai eszközöket, ezeknek köszönhetően a serpenyő tovább fog tartani. 

● Rendszeres karbantartás

Ronggyal, szivaccsal, vagy mosogatószerrel nem ront el semmit. A leégett felülette hagyja fél napig áztatni, majd óvatosan távolítsa el. Ügyeljen arra, hogy a leégett ételdarabokat ne távolítsa el kiégetéssel, mint az acél és a rozsdamentes acél esetében. Néhány serpenyő mosható mosogatógépbe, olvassa el a gyártó használati utasítását.

Általános ajánlások

Ha igazán minőséges serpenyőt vásárol, óvja és vigyázzon rá és ő viszonozza majd Önnek, tökéletesen elkészített étel formájában. Ha nem biztos a mosogatógépben történő használatban, akkor olvassa el, a gyártó utasításait, a felületi károsodásának elkerülése érdekében. Megfelelő karbantartással meghosszabbíthatja edényeinek élettartamát, és így hosszú ideig szolgálni fogja Önt.