Halhatatlan öntöttvas edények

Az öntöttvasról szinte túlzás nélkül elmondható, hogy halhatatlan. Kevés anyag büszkélkedhet olyan nagyszerű tulajdonságokkal, mint az öntöttvas. Egyesek számára talán retro hatású, amelynek használata kizárólag a nagymamának felel meg. De az igazi szakértők tudják, hogy az öntöttvas edények kiválóak és határozottan nem tartoznak a fémhulladékok közé.

Mi az öntöttvas?

Az öntöttvas természetes, tiszta vas. Az acélhoz képest viszont sokkal több szenet tartalmaz. Az öntöttvas edényeket formákba öntik, nem lehet kovácsolni őket, vagy más módon feldolgozni, ezért van az, hogy az összes öntöttvas edény alja és fala nagyon vastag.

Az öntöttvasnak a piacon két alapvető típusa van. Mégpedig, természetes öntöttvas és zománcozott öntöttvas edények. Mindkét típusnak megvan a maga sajátossága és nem lehet megmondani, hogy melyik a jobb vagy a rosszabb. Ez a szakácsok személyes preferenciáitól függ.

● Természetes öntöttvas az ínyenceknek

A természetes öntöttvas edény durva, pórusos felülettel rendelkezik. Felülete az idő múlásával javul és sütés közben tökéletesedik. Természetesen fekete, iparilag nem színezik. Az igényesebb karbantartás miatt, a természetes öntöttvas igazi rajongóknak alkalmas, akik értékelni tudják az edények egyedi tulajdonságait.

● Zománcöntvény mindenkinek

Az öntöttvasra a sima és fényes felületet különféle színben és mintában alkalmazzák. A zománc sima, ezért karbantartása nagyon egyszerű. A zománcozott öntöttvas teljesen ártalmatlan és teljesen egyszerű főzést biztosít.

Az öntöttvas edények hat nagy előnye 

● Kemény, mint egy szikla

Az öntöttvas edények gyakorlatilag elpusztíthatatlanok. Ha a nagymama padlásán keresgél majd, vagy beletemetkezik a régiségekbe, akkor bizonyára találkozik öntöttvas edényekkel. Mivel az öntöttvas rendkívül tartós és ellenálló.

● Kiváló hőtulajdonságok

Higgye el, sok ideig tart majd az öntöttvas edény felmelegítése. A vastag falaknak és az aljnak köszönhetően hosszabb ideig tart a felmelegedés, de aztán a hő elosztódik az egész edényben, függetlenül attól, hogy a sütő milyen egyenletesen süt. 

● Hagyományok az asztalán

Az öntöttvas edények egyszerűen gyönyörűek. Az ételeket közvetlenül az öntöttvas serpenyőkben vagy edényekben szolgálhatja fel az asztalon, hiszen határozottan minden asztal dekorációjává válik. A stílusos öntöttvas serpenyőt ne rakja el a szekrénybe, büszkén akassza fel a tűzhelye fölé. 

● Sok zene, kevés pénzért

 Az öntöttvas edényekbe való kezdeti beruházás magasabb lehet, de más anyagokkal összehasonlítva, néhány év múlva sem sérül meg és sokáig tartani fog. Tehát lényegében kisebb összeget költ majd az edényekre. A minőségbe történő befektetés tehát praktikus, lehető legjobban elköltött pénz.

● Részben tapadásmentes 

A zománcozott öntöttvas viszonylag tapadásmentes, de természetesen szükséges legalább kis mennyiségű zsiradék használata. Az új, természetes öntöttvas leég, de idővel, fokozatosan létrehoz egy sajátos, speciális felületet, amely részben tapadásmentessé válik.

● Minél idősebb, annál jobb 

A zománcozott edények állandó tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket megtartanak. A természetes öntöttvas edények idővel javítják felületüket és minden egyes edény egyedi tulajdonságokkal rendelkezik majd. Ezért ne fintorítsa el az orrát nagymamája régi öntöttvas edényei fölött, mivel az éveken át tartó főzés remek tulajdonságokat adott nekik.

Az öntöttvas edények negatívumai

● Rosszabb kezelhetőség

Sajnos az edények keménysége és masszív tulajdonsága, összefügg nagyobb súlyával. Különösen a nehéz serpenyőknél kell ügyelni arra, hogy ne égesse meg magát, amikor kiveszi a sütőből. Az öntöttvas serpenyő kiválóan alkalmas steak sütéséhez, de nem praktikus palacsinta vagy a stir-fry készítéséhez.

● Rozsdásodás

A természetes öntöttvas egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, azonban az egyik negatívuma, hogy hajlamosabb a rozsdásodásra. Az öntöttvas és a víz egyszerűen nem barátkozik, ha egy természetes öntöttvas serpenyőben vizet hagy, fennáll a maradandó károsodás veszélye.

Öntöttvas edények, amelyeket meg kell szereznie! 

Nem számít, ha természetes öntöttvas vagy zománcozott felé hajlik, de határozottan ne féljen minőségi edényekbe fektetni. 

● Öntöttvas serpenyők 

Kevés serpenyő alkalmasabb a steakek, vagy húsok elkészítésére, mint az öntöttvas. A kiváló hővezető tulajdonságai biztosítják az étel egyedi ízét. 

Értékelni fogja a Staub és a Fissler márkák egyedülálló öntöttvas serpenyőit, minden konyhában mutatós, időtálló kivitelben. Engedje be a prémium minőséget konyhájába. 

● Öntöttvas edények

Hideg napokon mindannyian egy kiadós étel mellett szeretnénk megmelegedni. Az öntöttvas edényben kényelmesen süthet egész csirkét, lassan sült marhahúst vagy szaggatott húst hamburgerekbe. Merítsen ihletet az öntöttvas edényekből, válassza azt, amelyik gyönyörűen illeszkedik a konyhájába és segít szebbé varázsolni a hosszú téli estéket. 

Öntöttvas edények karbantartása 

● Zománcozott öntöttvas

A zománcozott öntöttvas karbantartása viszonylag egyszerű. Az új edényt öblítse le meleg vízzel és már bátran használhatja is. Bár a gyártók a mosogatógépben való mosást javasolják a klasszikus szivacs kímélőbb megoldás, így a zománc nem veszít fényességéből. A felületkezelése viszonylag kemény, kimondottan ha nem szeletel fel rajta nyers húst, akkor nem tehet kárt benne.

● Természetes öntöttvas

Mint ahogy már említettük, a természetes öntöttvas karbantartása nehezebb, ami elriaszthat néhány potenciális vásárlót. Az új öntöttvas edény elsőre nem lesz tökéletes, de idővel javulnak a tulajdonságai. Ez egy úgynevezett „seasoning“, ami azt jelenti, hogy fokozatos főzéssel az olaj belesül a pórusos felületbe és így egyedülálló védőréteget hoz létre. 

A természetes öntöttvas edénybe ne tároljon ételt, és ne is áztassa. Ezzel megkockáztathatja az egyedi „seasoning“ réteg károsodását. Nyugodtan, élvezze az ételt, majd mossa el az edényt vagy a serpenyőt a mosdóban. Ne tegye az edényt a mosogatógépbe, valamint ne mossa el forrón, közvetlenül a sütőből, mert az elrepedhet. 

A védőréteg fenntartása érdekében a serpenyőt mosás után olajozhatja. A szokásos étolaj elegendő. A felületnek csak enyhén kell zsírosnak lennie, ne csepegjen az olaj. Az így kezelt edényeket száraz helyen tárolja.

Van értelme az öntöttvasnak?

Igen, van! Az öntöttvas edények tulajdonságai teljesen egyedülállóak. Ha azt tervezi, hogy rendszeresen elkápráztatja alkotásaival családját és vendégeit, akkor mindenképpen vállaljon be egyet. És ha igazán foodlover rajongó és értékeli a természetes öntöttvas egyediségét, akkor nincs min gondolkodnia.