Ezeket a serpenyőket nem nélkülözheti otthonában!

Bizonyára vannak olyan emberek, akik mindenhez csak egy serpenyőt használnak, de aki komolyan veszi a főzést, az tudja, hogy többféle serpenyő típus létezik. Meglehet, hogy már egy speciális serpenyő tulajdonosa, vagy csak jelenleg a vásárlását tervezi. Nézzük meg együtt, hogy milyen serpenyők nem hiányozhatnak a főzés szerelmeseinek konyhájából.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő serpenyőt?

● A méret számít

A serpenyő méretét a háztartás tagjainak száma szerint határozzuk meg. Egy kéttagú család számára elegendő a 26 centiméteres átmérőjű serpenyő. A nagyobb, körülbelül harminc centiméter átmérőjű serpenyők viszont kiválóan alkalmasak a több tagú családok számára. Természetesen akár negyven centiméter átmérőjű serpenyőt is vásárolhat, de ezeket elsősorban professzionális használatra tervezték, az otthoni tűzhelyek nincsenek hozzájuk igazítva.

● Anyag

A megfelelő anyag kiválasztása fejtörést okozhat. Ez az egyes szakácsok preferenciájától függ. Az egészséges zsírmentes főzés szerelmesei bizonyára a tapadásmentes felületet fogják választani, mint például a teflont. A hús elkészítésekor értékelni fogja az acél serpenyőt és a réz minden igényes vásárlót kielégít kiváló vezetőképességével.

● Hőforrás

Különösen az indukciós tűzhelyek tulajdonosainak kell körültekintőnek lenniük az új edények vásárlásakor. A serpenyőknél és az edényeknél egyaránt fontos, hogy az indukciós hőforrás jelölésével, szimbólumával legyenek ellátva. Más tűzhely típusoknál nem kell túlságosan aggódnia a választás miatt, mivel gyakorlatilag semmi sem korlátozza.

● Karbantartás

Ha barátságban van a mosogatógéppel, akkor ügyeljen arra, hogy az edények alkalmasak legyenek, annak használatára. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a titán és a rozsdamentes acél edények moshatók mosogatógépben is, de viszont az acél vagy réz nem. Mindazonáltal mindig kövesse a csomagoláson található gyártó utasításait.

Az univerzális serpenyő magától értetődő

Kezdjük szépen, könnyedén az univerzális serpenyővel. Ez a serpenyő alapja kell hogy legyen minden konyhának. Gyakorlatilag bármit elkészíthet benne, húst, zöldséget, kisebb mennyiségű szószt, vagy akár mini palacsintát is.

A hagyományok szerelmeseit minden bizonnyal megszólítja majd a De Buyer cég klasszikus B Element acél serpenyője, amellyel gyakorlatilag minden ételt elkészíthet. A serpenyő teljes fémből készült és sütőben történő sütésre is alkalmas.

Az igazán univerzális serpenyő az Eva Solo márka White line serpenyője. Egyedülálló, időtálló kialakításával bármilyen konyhában szépen mutat. Tapadásmentes, ezért zsír nélküli, vagy kis mennyiségű zsíron történő főzésre is alkalmas. A serpenyő minden típusú főzőlapon használható és mosogatógépbe is alkalmas.

A szotés serpenyő alkalmas párolásra

A szotés serpenyő hasonlít a klasszikushoz, csak magasabb falú. Az egyenes alja alkalmas hús sütéséhez, valamint a folyadék hozzáadásával hagyhatja, az ételt közvetlenül a serpenyőbe párolni. A klasszikus ír stew és az indiai konyha szerelmeseinek nem szabad kihagyniuk ezt a szotés serpenyőt.

A német WOLL Titanium Nowo  28 centiméter átmérőjű serpenyőjével meglepheti vendégeit egy remek párolt ossobucóval, amelyet ebben az elegáns, levehető nyéllel ellátott serpenyőben szolgálhat fel közvetlen az asztalról.

Egy romantikus, két fős vacsora elfogyasztásához alkalmas az Eva Solo Nordic kitchen serpenyője. Ez a kisebb méretű, fából készült fogantyúval ellátott serpenyő minden asztal éke lesz. A serpenyő nagyon könnyű és alkalmas minden hőforráshoz.

A szotés serpenyő alkalmas párolásra

A szotés serpenyő hasonlít a klasszikushoz, csak magasabb falú. Az egyenes alja alkalmas hús sütéséhez, valamint a folyadék hozzáadásával hagyhatja, az ételt közvetlenül a serpenyőbe párolni. A klasszikus ír stew és az indiai konyha szerelmeseinek nem szabad kihagyniuk ezt a szotés serpenyőt.

A német WOLL Titanium Nowo 28 centiméter átmérőjű serpenyőjével meglepheti vendégeit egy remek párolt ossobucóval, amelyet ebben az elegáns, levehető nyéllel ellátott serpenyőben szolgálhat fel közvetlen az asztalról.

Egy romantikus, két fős vacsora elfogyasztásához alkalmas az Eva Solo Nordic kitchen serpenyője. Ez a kisebb méretű, fából készült fogantyúval ellátott serpenyő minden asztal éke lesz. A serpenyő nagyon könnyű és alkalmas minden hőforráshoz.


Mit kell tudnia a grill serpenyőnek? 

Egy jó grill hús, nem csak nyári szezonális étel. A steak szerelmeseinek nem kell szomorúnak lenniük az őszi napokon, mert egy megfelelő grill serpenyővel egész évben remek húst varázsolhat az asztalra. Mire kell ügyelnie, hogy a hús valóban tökéletes legyen?

● A minőség az első helyen

Lehet, hogy a grill serpenyő választásakor, arra gondol majd, hogy valójában nem is fogja használni olyan gyakran és ezért, nem akar túl sokat invesztálni bele, de ez nagy hiba lenne. Az olcsó grill serpenyők alacsony minőségű anyagokból készülhetnek, amelyek magas hőmérsékletre hevítve káros anyagokat bocsátanak ki. A serpenyőnek könnyen ellen kell állnia a háromszáz fok körüli hőmérsékletnek is, ezért ne spóroljon rajta.

● Rács

A grillezett húson egyszerűen kell, hogy legyen tipikus rács. Ez azonban nemcsak esztétikai kérdés, hanem a rácsoknak köszönhetően, a lé kifolyhat a húsból. Ezenkívül a megemelt felület ropogós, finom felületet biztosít. 

● Igazán felhevített

Bűnnek számít, ha a húst langyos grillre teszi, ugyanez vonatkozik a serpenyőre is. Megfelelően kell felhalmoznia és elosztania a hőt. A jól felhevített serpenyőben a hús nem enged levet, tehát elég szaftos marad és ez a célja minden szakácsnak.

● Sütés sütőben

Néha szükséges, hogy a húst, még egy ideig a sütőben is süssük. Kizárólag a nyél miatt, kár lenne a húst egy másik serpenyőbe tenni. Ha a hús sütését a sütőben szeretné befejezni, keressen teljesen fém serpenyőt, vagy levehető nyéllel ellátott serpenyőt.

Az Ázsia szerelmeseinek

Az ázsiai konyha kedvelői semmilyen körülmények között nem kerülhetik el a wok serpenyőt. Az egyedülálló üst alakú serpenyő nemcsak a tipikus stir-fry készítéshez alkalmas, hanem levesek, pörköltek és pirított diófélékhez is.

A wok főzés egyszerű és gyors. A vékony falaknak köszönhetően, nem kell túl sok idő a hőkezelésre és az alapanyagok megtartják színüket és tápértéküket is. Választhat kerek, vagy lapos aljú wokot, az első inkább professzionális használatára terveztek, egy tipikus kivágás szükséges az ilyen típusú serpenyőkhöz.

Sokféle wok serpenyő közül választhat. A hagyományos két fogantyús kialakítástól a modern konyhákban megfelelő, teljesen fekete dizájnig. A rusztikus stílusú konyhák tulajdonosai, fényűző réz wokkal díszíthetik konyhájukat.

Palacsintasütő és tarkedli sütő serpenyő 

A palacsintasütő serpenyő, abban különbözik a tarkedli sütő serpenyőtől, hogy belső felülete egyenletes. A tarkedli sütő serpenyő felületén leggyakrabban kör alakú nyílások találhatók a tészta öntéséhez. Ennek a két serpenyőtípusnak az előnye a nagyon vékony kialakítás, amelynek köszönhetően az előkészítés nagyon gyors. A palacsintasütő nagyon alacsony szélekkel rendelkezik, így a palacsinta könnyen forgatható.

Nem kell csupán a klasszikus palacsintára korlátozódnia. Természetesen készíthet különböző édes és sós palacsintát is. A tapadásmentes palacsinta serpenyőben a burgonyatócsni egészségesebb változatát is elkészítheti.

A kisgyermekes szülők minden bizonnyal értékelni fogják a mosolygós tarkedli sütő serpenyőt. A serpenyő kiváló minőségű anyagokból készül és a vidám tarkedli, kiadós adag elfogyasztására ösztönzi az összes kis étkezőt. Ennek a serpenyőnek köszönhetően a gyermekei még jobban szeretni fogják.

Az édes palacsinták igazi kedvelői számára, az öntöttvas Staub serpenyő az ideális, amelyhez két simítót is kap, amelyekkel tökéletesen sima és egyenletes palacsintákat készíthet. Ezenkívül ez a serpenyő mutatós és minden konyhában kiemelkedik.

Közvetlen az asztalra

A kész ételt klasszikus serpenyőben is tálalhatja, bár igazán lenyűgöző eredményt a tálalókkal érhet el. A tálaló serpenyőknek nincs klasszikus nyelük, két fogantyúval vannak ellátva, így nem sok helyet foglalnak az asztalon. Természetesen többféle forma és anyag közül választhat. Mivel tálalásról van szó, igazítsa a serpenyőt a belső tér stílusához. A képzeletnek nincsenek korlátai. 

Egy negyven centiméter átmérőjű ovális réz serpenyő, minden étkezőasztal domináns eleme lesz. Az igazán nagyvonalú méreteknek köszönhetően, nagyobb számú vendégekkel is megbirkózik.