Had beszéljen ön helyett az étel! A tálalás részletei – food plating.

A food platinget az étkezés részének tekintik a csúcsgasztronómiában. Ugyanis a szemünkkel is eszünk, az ételnek a lehető legtöbb érzéket el kell ragadnia és elsősorban a vizuális megjelenése köti le figyelmünket. Egyesek számára elegendő lehet, ha a tányérra dobált ételt a térdén fogyasztja a tévé előtt, de egy igazi ínyenc az étkezés minden pillanatát élvezni akarja. Fedezzük fel együtt a food plating művészetét.

A food plating értelme

A kivételes ételek kivételes eljárást érdemelnek, és a tálalás művészetének köszönhetően ezeket még magasabbra emelhetjük. Különösen a népszerű éttermek támaszkodnak a tányérok díszítésére, mert ez lehet a marketing egyik formája is. A közösségi hálózatokon található fotók nagy része ételeket ábrázol. Ha az éttermet egy szép fotóval jelölik a hálózaton, akkor ez  ingyenes reklámként is szolgálhat, ezért is nagyon fontos a tálalás formája.

A food platinget úgyszintén használhatja otthon is. Valószínűleg nem fogja díszíteni a tányérját egy fárasztó munkanap után, de a családdal vagy barátaival töltött ünnepi vacsorán eljátszhat a díszítéssel. Egy gyönyörűen tálalt étellel megmutathatja szeretteinek, hogy igazán fontossak Ön számára.

Mit szeretne kifejezni az étellel?

Gondoljon át néhány dolgot, mielőtt egyes elemekkel neki állna a tányér díszítésének.

● A fogások mérete

Ha több fogásból álló menüt szolgál fel, csökkentse az adagokat. Bizonyára nem szeretné, hogy a vendégek összecsomagoljanak az előétel után, és a többi fogásba csak udvariasságból beletúrjanak. Ha csak steak vacsorát tervez, akkor növelje az adagot. Különösen a férfiak meresztenék az éhes szemüket, a kis adagra egy nagy tányéron.

● A tányérok stílusa

A tányérok teljes hangolása is nagyon fontos. Egy hagyományos vacsorához klasszikusabb készlet alkalmas. Például a kacsacomb vöröskáposztával és knédlivel gyönyörűen kiemelkedik, ha hagyományosan rusztikus tányéron tálalják. A borsszósszal és az édesburgonya pürével készített steak viszont egy nagyon modern készletet is elvisel.

● Mi lesz a tányéron?

Ha a food platinget komolyan gondolja, akkor üljön le, és gondolkodjon el az ételen, valamint azon, hogy mit szeretne vele igazán kifejezni. Nem biztos hogy sikerül első alkalommal eltalálni a tálalás formáját, ezért nyugodtan rajzolja először az elképzelését egy darab papírra. Készítsen el előre minden hozzávalót, és csak ezután rakja őket a tányérra. Ne csüggedjen az első kudarccal, mindent megtanul, az idő múlásával.

A megfelelő étkészlet kiválasztása

Tekintsen az üres tányérra festővászonként és az ételre festékként, amellyel egyedi műalkotást készíthet. Mindegyik tányér különböző típusú ételekhez és tálaláshoz alkalmas. De ne féljen szabadjára engedni fantáziáját és lázadó konvencióit.

● Tálak és tálkák

Különféle méretű tálakba és tálkákba tálalhat leveseket, rizottót és modern buddha bowls-t is. Éles kontrasztot hozhat létre a sütőtök rizottójából egy fekete vagy fehér tálban, vagy hagyhatja, hogy az étel egy ugyanolyan színárnyalatú tányérral keveredjen, és így tálalja őket.

● Mély tányérok

Mély tányérokban leveseket, rizottót vagy stir fry-t tésztával is tálalhatunk. Érdekes hatást érhet el, ha egy mély, lapos aljú tányért választ, amelyen egy steaket szolgálhat fel demi glace szósz és burgonyapürével. Ez a kiszolgálás valóban modernnek és stílusosnak tűnhet.

● Lapostányérok

A klasszikus sekély tálalótányérok garantálják a sikert. Klasszikus kivitelezés és formában kaphatja őket, de természetesen választhat egyedi kivitelezésű és színűeket is. A nem hagyományos tálalás kéz a kézben jár a modern receptekkel, viszont a klasszikus magyar konyhánál óvatosabban válasszunk.

A tálalás mestere négy lépésben

● A tányér középpontja

Gondolja át alaposan, mi lesz a fő összetevő a tányéron. Általában a fehérje fő összetevőre, azaz a húsra helyezik a hangsúlyt. A domináns összetevőnek nemcsak a méretével, hanem elhelyezésével is ki kell emelkednie a tányéron.

Rendezze a többi összetevőt a középpont köré úgy, hogy ne vessék azt árnyékba. Képzeljen el egy tökéletes steaket borsmártással és édesburgonya pürével. A fókuszpontban mindenképpen a tökéletes steaket szeretné melyre a legbüszkébb lesz. A steaket helyezze egy tányér közepére a püréből készült ágyra, és csepegtesse meg borsszósszal, ami nagyon egyszerű módszer a hús kiemelésére.

● A részletek számítanak

A csúcsgasztronómiában minden részlet számít. Összpontosítson a látszólag kis dolgokra. Nagyon érdekes hatást fog elérni az étel és a tányér kontraszt beállításával. A világos hal, zeller pürével egy sötét tányéron azonnal másképp néz ki, mint egy klasszikus fehéren.

A színek játéka a köretekre is vonatkozik. Kiegészítheti a vörös húst hasonló árnyalatú körettel, vagy éppen ellenkezőleg, kontrasztos zöld színt választhat például a szarvaspecsenyéhez. Próbáljon meg játszani a színekkel, és hamarosan megtudja, hogy a színek hogyan befolyásolják a tálalást.

● Különböző textúrák

Az ételt mindig próbálja valamivel felfrissíteni, és különlegessé tenni. Ha a látszólag hétköznapi búzadara-rizottót ropogósra sült szalonnával szórjuk meg, akkor az étel azonnal érdekessebbé válik. Ennek az okai a különböző struktúrák. A sima zabkása és a püré némi ropogtatást igényel, hogy különleges legyen. Köretként pirítson zöldség- vagy sajt chipset, vagy díszítse a köretet zöldséggel.

● Elfogyasztható díszek

A jobb éttermekben már nem találkozhat szétdobált salátával és egy darab uborkával a tányér szélén. Minden összetevőnek, amelyet a tányérra tesz, be kell illeszkednie, és kapcsolódnia.

Ne helyezze a köretet a tányér szélére, egy halomba, szórja szét az egész tányéron. Ugyanakkor ügyeljen a mennyiség és a méretre is. A köretnek mely kiegészítéseként szolgál, nem szabadna árnyékot vetni a tányér központjára.

Pár tipp a végére

● Játssz a magassággal

Természetesen az egyes összetevőket rakhatja egymás mellé, de megpróbálhat kísérletezni és rétegezheti őket egymásra is. Játsszon a perspektívával, és nézze meg, hogy néz ki a tányér oldalról. Azonban továbbra is érvényben a szabály, hogy a fehérje legyen a tányér központjában.

● Dicsekedjen a hússal

A steaket klasszikusan egészben tálalhatja, vagy dicsekedhet, és szeletelheti. Mindig gondolkodjon el azon, hogy a hús felvágásával jobb hatást érhet-e el. A medium rare Flank steak felszeletelve remekül fog kinézni egy tányéron, viszont az öt centis marhahús steaket nem túl jó ötlet felvágni.

● Az egyszerűségben van a szépség

Számunkra teljesen világos, hogy pompázni szeretne a barátai előtt egy szép tálalással, minél több hozzávalót halmozni egy tányérra, de csillapítsa kérem a lelkesedését. Néha a kevesebb többet jelent. Ne halmozza túl feleslegesen a tányérját, könnyen áthuppanhat a luxus minimalizmusból a túlzsúfolt olcsóságba.