Mi az igazság a teflon edényekről

A tapadásmentes serpenyők új lehetőségeket nyitnak a zsírmentes főzés formájában. A teflon évek óta szinonimája volt a tapadásmentes serpenyőknek. Nem olyan régen kezdtek megjelenni olyan cikkek, amelyek szerint a teflon káros az egészségre és nem szabadna használni. Igaz ez az információ, és meg kell szabadulnunk a teflon serpenyőktől?

Hogyan kezdődött?

Néhány évvel ezelőtt piacra léptek a kerámia serpenyők, és az eladások növelése érdekében ki kellett emelni az abszolút egészségártalmatlanságát, így a teflon neve be lett feketítve. Sok háztartás kezdett megszabadulni a teflon serpenyőktől, mivel számos cikk és tanulmány jelent meg, amelyek megerősítik a teflon ártalmasságát.

Ez a hír természetesen félelmet váltott ki, noha valójában pusztán marketing lépés volt. A kerámia serpenyők némileg ellentmondásos piaci bevezetése azonban kiválónak bizonyult, és ma még mindig a teflon felett lebeg a kérdés, hogy valóban biztonságos-e.

Mi a helyzet a teflonnal valójában?

A teflon a fluorozott polimerek egyikének a kereskedelmi neve, gyakran PTFE rövidítés alatt találkozhat vele. Edények felületkezelésére szolgál, amikor laza vagy folyékony teflont visznek fel a fémtestre, és nagyon magas hőmérsékleten az edények vázához égetik.

A teflon normál körülmények között nem reaktív anyag, de nagyon magas hőmérsékleteknél már jelentkezhet probléma. Kétszáz fokig a teflon stabil, és nem bocsát ki veszélyes anyagokat, a sütés során a normál hőmérséklet körülbelül 160 fok. A probléma azonban akkor fordulhat elő, ha túllépik a biztonságos határt.

Nagyon magas hőmérsékleten perfluor-oktánsav (PFOA) oldódik fel, amelyet a külső anyaggal való összetartására használnak. Különösen óvatosnak kell lennünk a serpenyő száraz hevítésével, egy idő után a serpenyő képes elérni a biztonságos határ feletti hőmérsékletet és elkezd füstölni, ez a veszélyes pillanat.

Mi történhet velünk?

A teflonpára hosszú távú belégzésével fennáll az úgynevezett polimer füst-láz veszélye, amelynek a tünetei hasonlóak a klasszikus influenzához, de ettől eltérően nagyon gyorsan elillan. Ha van madara otthon, legyen különösen óvatos, az alacsony füstkoncentráció nem árt az embereknek, de a madarak számára halálos lehet.

A PFOA-t külföldi szakértők néha az egyik örök vegyi anyagként emlegetik, mert nem lehet lebontani a szervezetből. Ez az endokrin rendszer és a vesék rendellenességeit okozza. A szervezetbe azonban nem a sérült edényekből kerül, hanem a teflon ipari termelésének melléktermékeként.

Hogyan használjuk biztonságosan a teflont?

● Figyelje a zsiradékot

Igen, a teflon serpenyők nem tapadnak, de az íz és a biztonság érdekében használjon legalább kis mennyiségű olajat. A serpenyőben lévő zsiradék szintén jól jelzi a hőmérsékletet, az olaj kétszáz fok körüli hőmérsékletnél füstölni kezd, és ez figyelmeztet bennünket arra, hogy a hőmérsékletet csökkentenünk kellene. Ha szárazon melegítjük, gyorsan eléri a magas hőmérsékletet, és semmi sem figyelmeztet bennünket arra, hogy túlléptük a biztonságos határt.

● Figyelje a hőmérsékletet és az időt

Az ételkészítésnek a teflon edényekben gyorsnak kell lennie, pontosan a túlégés miatt. Ha viszont a serpenyőben pörköltet főz vagy csak párol, akkor természetesen hosszabb ideig tarthat, a figyelmeztetések különösen a hús készítésére vonatkoznak. Tartsa a tűzhelyet közepes hőmérsékleten, és ha sütőben készíti, állítsa azt legfeljebb 160 fokosra.

● Szilárd felület

Főzés közben ne használjon éles fém eszközöket, amelyek megkarcolhatják az edények felületét. Ha a teflon felső rétegje karcolódott vagy sérült akkor javasolt, már többé nem használni.

A teflon edények előnyei

A negatív marketing ellenére a teflon edények továbbra is nagyon népszerűek, mert tagadhatatlan előnyei vannak.

● Könnyű kezelhetőség

A teflon edények alumínium vázból vannak, amelynek köszönhetően még a nagy serpenyők is könnyűek és könnyen kezelhetők.

● Tapadásmentes

A teflon felület valóban nagyon tapadásmentes, fent viszont már említettük a tapadás és a magas hőmérséklettel járó hátrányait. Ez a tulajdonság azonban valóban vitathatatlan és viszonylag jó árért kaphat tapadásmentes serpenyőt.

● Variabilitás

A teflon edények sokoldalúak, és nem csak a serpenyőkről szólnak. Kínálatunkban például találhat szotés serpenyőt vagy teflon főzőedényt az Eva Solo márkától, amelyet időtálló dizájn és letisztult vonalak jellemeznek.

Teflon edények karbantartása

A teflon kiváló főzési tulajdonságokkal rendelkező anyag, de karbantartása ápolást és némi gyengédséget igényel. Teflon edényeket csak garantált gyártóktól vásároljon, melyek valódi minőséget biztosítanak.

● Az első használat előtt

Amikor új teflon edényt vagy serpenyőt hoz haza, először mossa el meleg víz alatt, nem túl agresszív mosogatószerrel. Ezután törölje szárazra.

● Minden főzés után

Főzés után mindig alaposan mossa el az edényt, és ne hagyjon rajta száradt ételt. Csak puha szivacsot, rongyot és nem koptató anyagokat használjon, amelyek károsíthatják a teflon érzékeny felületét.

● Odaégett ételek

Soha ne súrolja az odaégett ételt, áztassa azt hosszabb ideig. A hatékonyság érdekében forralt vízzel ajánljuk.

Végső összefoglalás

Minden rossz tulajdonság ellenére a teflonnak még mindig vannak kedvelői. Ha betartjuk a biztonságos főzésre vonatkozó összes ajánlást, nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot. A teflonnak tagadhatatlan előnyei vannak, és kár lenne elítélni a negatív marketing alapján.