Dekantálás - a boröntés szertartása

Néhány kevésbé hozzáértő ember számára a dekantálás teljesen ismeretlen fogalom lehet, és azt gondolhatják, hogy ez csak egy újabb pózer találmány. A borbarátok azonban jól tudják, hogy a dekantálás magasabb szintre emelheti a hétköznapi borozást. Vizsgáljuk meg közelebbről a dekantálás kérdését.

Mi is az a dekantálás?

Amikor a szertartás szót használtuk a címünkben, nem is álltunk olyan messze az igazságtól. A dekantálás során egyrészt áttöltjük a bort mégpedig úgy, hogy az üvegben tartjuk a borban képződött üledéket, vagyis az már nem kerül a dekantáló edénybe (és természetesen elfogyasztásra sem). Másrészről ezáltal szellőztetjük a bort. A bor dekantálásának megvannak a maga szabályai, és minden bor egyedi megközelítést igényel, ezért az adott sommeliertől függ, hogy a bort hogyan mutatják be Önnek.

● Az üvegben keletkezett üledék

A bor dekantálásának egyik oka az üledék. Ebben az esetben vörösborokról beszélünk, amelyekben az üledék archiválás során az üveg aljára kerül. A nem leszűrt boroknak is meg kell szabadulniuk tőle.

● Levegőztetés

Ez a pont két csoportra osztja a borászokat. Néhányan a dekantálás hívei, és nem engedhetik meg, mert a dekantálás során a levegővel érintkezve rejtett aromás anyagok nyílnak meg, és a robusztus borok finomodnak. A második csoport szigorúan ellenzi és azt állítja, hogy éppen ellenkezőleg, a dekantálás árt a bornak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő dekantáló edényt?

Elsősorban a dekantálás céljára kell összpontosítanunk, és csak ezután választjunk a dizájn alapján. A vörös és fehérborokat különféle edényekben dekantálják, mert egyéni eljárást igényelnek. Az edény dizájn része így másodlagos, de az ajánlatunkban talál a klasszikus formájú dekantáló edényektől a nagyon extravagáns, modern háztartásokba illőkig. Tetszése szerint választhat.

● Vörösbor dekantáló edény

Mint említettük, a vörösbort az üledék eltávolítása végett dekantáljuk. A dekantáló keskeny és hosszú nyakkal kell rendelkeznie. Az egész edény keskenyebb, hogy a bor szintje a lehető legalacsonyabb legyen. A vörös bort az üvegen öntjük, és nem szabadna szöktelnie hogy ne kapjon túl sok levegőt. Pont ezt segíti az edény hosszú nyakán való öntés.

A kristály étkészleteivel hírhett Spiegelau német cég, Soiree kristályából készült klasszikus kancsója tökéletesen alkalmas a vörösbor dekantálására. Az edény használható víz kancsóként, és a hagyományos kinézetének köszönhetően alkalmas minden, a borkóstolással kapcsolatos eseményre.

Ha kissé rendhagyó kancsót szeretne, nézze meg a Riedel márkát, amely nagy koncepcióval rendelkezik a sommelier világában, nemcsak a borok fajtája szerinti meglévő pohárválasztékának köszönhetően. A cég műhelyéből származó minden egyes edény egyedi műalkotás, amely minden társadalmi eseményen pompázni fog.

● Fehérbor dekantálása

A fehérbort levegőztetés céljából dekantáljuk. A dekantáló edényt is ehez a célhoz kell igazítani. Általában szélesebb, nagyobb térfogattal, így nagyobb a reakcióterülete is a bor és a levegő találkozásahoz. A torkának nem kell hosszúnak lennie, mert a fehérbort nem kell az üvegen önteni, így fröccsöghet is az öntés közben.

A hűtőbetéttel ellátott Eva Solo kancsó amely a fehérbort ideális hőmérsékletre hűti, tökéletesen megfelel a fehérbor dekantálásához. A kancsó speciális élen áll, melynek köszönhetően az alatta lévő felület nem piszkozódik. Ennek a dekantálónak az egyedi kivetelezése ideálisan megfelel a modern berendezésű háztartásokba.

Dekantálás mestere, könnyen és gyorsan

● Borválaszték

Az egész dekantálás alapja a megfelelő bor kiválasztása. Az archív robusztus vörösborok választásával biztosan nem lép félre. Vigyázzon a fehérekkel, és inkább kérjen tanácsot közvetlenül egy borásztól vagy a sommeliertől. A fehérbort a levegőztetés miatt dekantálják, de elveszítheti könnyedségét és frissességét, ami biztosan nem a kívánt eredmény. Azt mondják, hogy a vörösbornak dekantálásákor tisztelegünk és a fehérnek ebben az esetben bizalmat adunk.

● Állítsa fel az üvegeket

Ez a pont a vízszintesen tárolt archív vörösborokra vonatkozik. Az üledék süllyesztéséhez állítsa fel az üvegeket két nappal a tervezett dekantálás előtt. Az üledék alul marad, és a bort így egyszerűb önteni.

● A bor öntése

Maga az öntés előtt az edényt be kell, úgymond borozni. Körülbelül fél deci borocskát öntsön az edénybe, és próbálja körkörös mozdulatokkal nedvesíteni a kancsó egész belső felületét. Ezt a bort utána megkostolhatja, így megtudva hogy alkalmas-e a dekantálásra.

Mint már említettük, a vörösborokat az edény üvegén öntjük és megpróbáljuk a fröcsögést a minimumra csökkenteni. A vörösbor öntéséhez használjon egy kis fényt, elegendő egy elemlámpa, vagy ebben az esetben igazán stílusos megoldás egy gyertya. A bort a fény felett öntsük, hogy időben vegyük észre az esetleges üleget az üveg alján, és időben leállhassunk.

A fehérborral nincs sok munka. Óvatosan öntsük az edénybe. Ebben az esetben nem kell az üvegen csúsztatni a bor akár fröcsöghet is.

● Dekantálási idő

Maga a dekantálás ideje vitatható. Nem csak a bor fajtájától függ, minden palacknak ​​megvan a sajátossága. Jobb kisebb mennyiséget önteni a kancsóba, fokozatosan inni és megtudni, mi történik a borral. Egyes borok órákig bírják, mások pedig csak tizenöt percet igényelnek.

● Mi legyen a vörösbor üledékével

A vörösbor üledékét át lehet szűrni egy dekantálószitán, amit néhány sommelier nem javasol, mert a bor legkisebb fémmel való érintkezése szerintük csökkenti a bor ízminőségét. Kevesen akarják azonban a drága bort a szemétbe önteni.

Egy kis tanács a végére

Ha el akarja kápráztatni szívének hölgyét vagy akár lenyűgözni a barátait, tanulmányozza át nagyon jól az egész dekantálási folyamatot. Nincs annál kínosabb, mint valami olyasmivel tetszelegni, amihez nemis igazán értünk. Tudjon meg többet az adott borfajtáról vagy borászról, és mesélje el a bor történetét. Ezekkel a kis részletekkel remek vendéglátóvá válik.