Utazzon velünk Ázsiába! Összehasonlítottuk az acél, a titán és a réz wok serpenyőket

Ha kedveli az ázsiai konyhát, és komolyan veszi a főzést, akkor a wok serpenyő nem hiányozhat otthonából. Nem kell attól tartania, hogy kizárólag csak a kínai tészta készítéséhez használja majd. A Wok sokoldalú segítővé válik finom ételek elkészítésében.

Honnan származik a wok, és mit készíthet vele?

A Wok vékony falú, kör alakú serpenyő. Délkelet-Ázsiából származik, ahol a családok egyetlen edényként használják, az összes étel elkészítésére. Idővel a wok, a magyar konyhákban is ismertté vált, mostanára már klasszikusnak számít a serpenyők között.

Rengeteg főzési technikát alkalmazhat a wok használata során. A levesek klasszikus főzésétől kezdve, a párolásra, rántásra, sütésre, vagy akár a magvak, vagy diófélék pörkölésére is alkalmas. A serpenyő felülete nagyon vékony, ezért gyors ételkészítést biztosít. Így időt, energiát és pénzt takaríthat meg.

A főzési technikákból a stir-fry -t kell kiemelni, ami kevés olajon történő gyors sütést jelent. Kis mennyiségű víz hozzáadása után gőz keletkezik, az ételt rövid ideig pároljuk, így azok megtartják színüket és alakjukat is. Egészséges, ízletes és autentikus ázsiai ételek készíthet a stir-fry főzési technikával.

Van különbésg wok és wok között, avagy mi alapján válasszon

● Kerek vagy lapos alj

Délkelet-Ázsiában és a professzionális konyhákban találkozhatunk kerek aljú wok serpenyőkkel. Hagyományos módon a tűz fölötti főzésre, vagy különösen erre a serpenyőre tervezett speciális kerek tartóval a tűzhelyen használják. A klasszikus főzéshez mindenképpen praktikusabb a lapos aljú serpenyő.

● Fül vagy nyél

Természetesen a két füllel ellátott wok a hagyományosabb, de sajnos, használata nehezebb és könnyebben megégetheti bőrét. A nyéllel egyszerűbb a főzési folyamat, mivel az lehetővé teszi az alapanyagok egyszerű megrázását.

● Méret

Ha a serpenyőbe egyszerre süti a húst, a zöldséget és a köretet is, akkor ebben az esetben igazítsa a wok méretét az étkezők számához. Gondosan mérlegelje a serpenyő méretét, különösen az acél wokoknál, mivel minél nagyobb a serpenyő, a súlya annál nehezebb.

Acél wok - professzionalitás és hosszú élet

Felületkezelés nélküli fém a wok serpenyő eredeti anyaga. Ideális választás a gáztűzhely használatához és a nagyon gyors sütéshez. Nem kell aggódnia a leégés miatt, mert a fém felület együtt formálódik a serpenyővel, minél többet használja, annál kevésbé ragad a felület.

A Francia De Buyer cégtől a Wok carbone plus felületkezelés nélküli acélból készült. Kifejezetten indukciós főzéshez tervezték, ezzel kiváló minőséget fog elérni minden ételnél. Bátran használhat fémeszközöket is, hiszen a serpenyő karcálló. Hosszabb használat után a felület feketévé válik és tapadásmentes lesz. A serpenyő durva sóval tisztítható, tehát nincs szükség speciális tisztítószerekre.

A Wok mineral B deBuyer minden típusú főzőlapon használható, beleértve az indukciót is. Ez a professzionális, vékony wok serpenyő megfelel a gyors főzés, magas minőségi követelményeknek. Ennek köszönhetően az elkészített étel megőrzi a vitaminokat és a tápanyagokat. Méhviasz bevonat biztosítja a tapadásmentes felületet. Itt is érvényes, hogy a fokozatos főzéssel javítja tulajdonságait.

Az acél edények karbantartása - Mosogatás után, az új acél serpenyőt meg kell égetni kis mennyiségű forró olajjal. A serpenyőket rendszeresen tisztítsa meg durva só melegítésével, majd törölje szárazra papírtörlővel. A wokot mindig tartsa szárazon, mivel az acél hajlamos a  korrózióra.

Pluszok – Az acél wok nagyon tartós és időtálló. A legtöbb anyaghoz képest hosszú távú használat révén javítják tulajdonságait. Gyors főzés esetén az étel megőrzi a vitaminokat, tápanyagokat.

Mínuszok - Az acél serpenyők súlya nehezebb, így kezelésük kissé nehezebb lehet, különösen a hölgyek számára. Az acél wokok karbantartása sajátos, ami elriaszthatja a potenciális érdeklődőket.

Titán wok - nagyszerű segítő minden konyhában

A titán serpenyő megnevezése azt a tévhitet keltheti, hogy a serpenyő teljes egészében titánból készül. Csupán a serpenyő felső rétege titán, a magja általában alumíniumból vagy más ötvözetből készül. A titán egy nagyszerű anyag, amely alumínium magjának köszönhetően tökéletesen vezeti a hőt, így gyors főzést biztosít.

A ZWILLING tervezőcég MADURA PLUS titán wokja meglepő dizájnnal rendelkezik. A minimalista fekete megjelenése szépen mutatat a modern, skandináv stílusú otthonokban, de gyakorlatilag minden konyhában illik majd.A serpenyő minden hőforráshoz alkalmas. Tapadásmentes és karcálló felülettel rendelkezik.

A Wok diamond lite PRO a WOLL -tól alumínium maggal és egyedülálló gyémánt védőréteggel rendelkezik, megjelenése robusztus és nemcsak az amatőröket, hanem a profi szakembereket is megörvendezteti majd. A legtöbb woktól eltérően, ez a serpenyő mosható mosogatógépben, valamint sütőben is használható.

A titán edények karbantartása - A titán felület sima, hajlamos a karcolásra, ezért soha ne tisztítsa agresszív tisztítószerrel vagy túlságosan durva szivaccsal.

Plusszok - A titán univerzális anyag, karbantartása könnyű. Alkalmas mind amatőr, mind profi szakácsok számára is.

Mínuszok - A titán wok serpenyők egyedi dizájnnal rendelkező darabok, amelyek nem biztos, hogy megfelelnek a hagyományos stílust kedvelőknek, akik inkább egy hitelesebb acéltermék után nyúlnak.

Réz wok - luxus kompromisszumok nélkül

A réz edényekkel abszolút egyedülálló eredményeket érhet el. A réz nagyszerű hővezető tulajdonsággal rendelkezik, amely lehetővé teszi az igazán gyors főzést felesleges késedelem nélkül. Az edények belső felületei más fémekből készülnek, mivel a réz nem alkalmas élelmiszerekkel való érintkezéshez. A nem hagyományos kinézetének köszönhetően, a konyha belső terének, egyedülálló kiegészítője lesz.

A már említett De Buyer márka Wok inocuivre, igazi gyöngyszemnek számít az edények között. A külső részén található réz tökéletesen vezeti a hőt, és a rozsdamentes acél belső pedig teljesen tapadásmentes, ami százszázalékos eredményt garantál. A bronz fogantyú és nyél minden konyhának valódi luxust kölcsönöz.

Réz serpenyő karbantartása - A réz karbantartása valamivel nehezebb, mint más anyagoknál, a felső rézréteget kizárólag speciálisan ezekhez a felületekhez gyártott  tisztító- és polírozó szerekkel  fényesítse.Soha ne használjon súroló szivacsot vagy klóralapú tisztítószert, mert ezzel, tartósan károsíthatja a felületet.

Plusszok - A kiváló hővezetés garancia a gyors főzésre és az energiatakarékosságra.

Mínuszok - A réz edényekbe való kezdeti beruházás magas, valamint a réz egyedi tulajdonságainak megőrzése érdekében az edényeket, kifejezetten a gyártó utasításainak megfelelően kell karbantartania.

Legyen wok mester 5 lépésben!

● Hevítse fel megfelelően

A wok serpenyőbe öntsön kis mennyiségű olajat, majd melegítse magas hőmérsékletre, a vékony falnak köszönhetően ez a művelet csak rövid ideig tart. Válasszon bármilyen sütésre alkalmas olajat. A földimogyoró-olaj például kiváló a keleti konyhához.

● A fehérjék elsőbbséget élveznek

Akár csirkéhez, marhahúshoz, garnélarákhoz vagy tofuhoz nyúl, fontos, hogy mindig először ezeket süsse. Elegendő rövid ideig sütni, azután, egy kis időre, helyezze át őket egy tányérra.

● Illatozza be konyháját

Most az ételek aromás összetevője érkezik. Öntsön ismét olajat a serpenyőbe, hagyja újra felmelegedni, majd pirítsa meg a fűszereket. Használjon valamilyen kész fűszerkeveréket, vagy bízza a fantáziájára és ízlése szerint ízesítse az ételt. Vigyázzon, hogy ne égesse el a fűszereket.

● Vonjon be zöldségeket a játékba

Adja hozzá a zöldségeket az illatos fűszerekhez és hagyja őket rövid ideig párolni, de valóban csak egy pillanatra, hogy ne veszítsék el színüket és ropogósságukat.

● Keverjen össze mindent

Végül tegye vissza a húst a wok serpenyőbe, adjon hozzá kedvenc mártásából vagy akár mogyoróvajat is tehet hozzá, így krémes állagot hoz létre és végezetül keverje bele a rizst vagy a tésztát.

Mire lesz szüksége?

● Fedő

A fedőt száz százalékig kihasználja majd a levesek főzésénél. Közvetlenül a serpenyő típusához vásároljon fedőt. Jól fognak illeszkedni egymáshoz, és tökéletesen összeillenek majd.

● Spatulák

A hosszú fém spatulának köszönhetően nem fog megégni, valamint kiválóan alkalmas a fordításra.Fém serpenyőhöz bátran válasszon fém spatulát, viszont a titán felülethez vegyen inkább műanyagot.
Bárhogy dönt is, hisszük, hogy nem fog csalódni. A wok serpenyő lehetővé teszi, hogy az otthon elkészített ázsiai ételeket magasabb szintre emelje. Ne féljen szabadjára engedni a fantáziáját. Ismerje meg a stir-fry művészetét és varázsoljon el mindenkit a stir-fry gyömbéres marhahússal, korianderrel, chilivel, valamint egy halom zöldséggel.