Éles kések egész évben!

A konyhában talán semmi sem rosszabb, mint egy tompa kés. Érdekes, hogy egy ilyen látszólagos egyszerű dolog, az egész főzési folyamatot kényelmetlenné teheti. Biztosan nagyobb örömet okoz majd az ételek elkészítése, ha a kés simán, egyenletesen átmegy a húson, vagy a zöldségen és Önnek nem kell eszeveszetten rányomnia azt. A következő cikkben tanácsot adunk, hogyan legyenek tökéletesen éles kései az egész év során.

Miért tompulnak a kések?

A kés tompulásának két oka is lehet: vagy a rossz minőség, vagy mi magunk tehetünk róla. Nem sok mindent tehetünk a rossz minőségű késekkel, csak annyit, hogy legközelebb jobb minőséget választunk majd, de a saját hibánkat viszonylag könnyen kiküszöböljük.

● Hogyan lehet élesen tartani a késeket?

A késeket speciális tartókba, vagy mágneses késtartókba érdemes tárolni, mivel az evőeszközök, vagy más konyhai eszközök mellé dobott kések éle könnyen tompul.
Használat után azonnal mossa el a kést és a megfelelő helyen tárolja, soha ne áztassa a mosogatóban, vagy ne hagyja feleslegesen csak úgy benne.A gyümölcsök és zöldségek nedvei, maró hatással vannak a minőségi kések felületére is.

Bár egyes gyártók kijelentik, hogy késük mosogatógépben mosható, a profi szakácsok soha nem tennék ezt, mivel a mosogatószerek nagyon agresszívek és károsíthatják a kések felületét.

A gránit és a márványlapok mutatósak, de nem tesznek jót a késeknek. Kizárólag fa, vagy műanyag vágódeszkán használja őket. Megeshet, hogy néha nincs kedve előhúzni a vágódeszkát és közvetlenül a tányéron akarja felvágni a zöldségeket, de vigyázzon, mivel ezzel is károsítja az eszközeit.

● Hogyan ismerjük fel a minőségi kést

A szupermarketben ne csábítsa el Önt, az olyan kedvezményes akciós ajánlat, ahol a felhalmozott hűségpontokért cserébe késeket kap. Az igazán jó minőségű késeket pontosan megmunkálják és ez  befolyásolja az árat. A gyanúsan alacsony árak általában nem jósolnak magas minőséget.

Az első szemrevételezésnél ügyeljen arra, hogy a késeken nincs-e látható illesztési hiba, vagy hézag, mivel ez higiéniai okokból megengedhetetlen. A pengének fényesnek kell lennie, nem az esztétika, hanem a funkcionalitás érdekében.

Természetesen eligazodhat a piacon fellelhető márkák között.  Biztosan nem hibázik, ha a Zwilling késeket választja. Ez a német vállalat híres minőségi kivitelezéséről, termékeit szakemberek és amatőrök egyaránt használják.

Mikor kell kést élesíteni?

Egyszerű kérdés, amelyre azonban nincs egyértelmű válasz. Minden szakács az igényeinek megfelelően élesíti a kést. A szakemberek minden használat után, illetve, hosszabb használat során a szeletelés közben is élesítik a kést. Ha rendszeresen főz, akkor ügyeljen a kések karbantartására hetente, vagy legalább havonta egyszer. Ha alkalmanként főz és nagyon szórványosan veszi kezébe a kést, akkor ebben az esetben félévente egyszer élesítse. Feltételezve, hogy a késeket megfelelően tárolja.

Köszörülés és élezés

Sokan nem tesznek különbséget a kések köszörülése és élezése között. A köszörülés, egy éles él létrehozása V. betű alakjában. Az élezés viszont folyamatos tevékenység, ami azt jelenti, hogy a kés éle megfelelően meg van köszörülve és ezzel a művelettel, csak az élességet tartjuk meg.

● Fenőkő

A fenőkő néhány ezer és több tízezer forint között kapható, az ár a minőségen alapszik. A fenőköveket érdességüket jelző számokkal jelölik, minél kisebb a szám, annál szemcsésebb a kő.

● A 80–220 kő durva csiszolásra, a penge formálásra és a nagyon tompa kések recéjének eltávolítására tervezték.
● A 800-2000 érdesség a normál, rendszeres csiszoláshoz szolgál.
● A 3000-8000 finom követ a penge fényesítésére és simítására tervezték.

Minél finomabb a kő, annál élesebb lesz a kés. A legtöbb pengét tizenöt fokos szögben kell köszörülni. Köszörülés előtt nedvesítse be a követ, és egyik vagy mindkét kezével húzza át rajta. Az irány nem fontos, mindenki megtalálja a saját módszerét.A köszörülés egyszerű, nem kell teljes erővel nyomni a késre.

A fenőkő kínálatunkból, pontosan az elképzeléseinek megfelelően választhat követ. Itt egy, vagy kétoldalas követ is találhat, amelyeknek mindkét oldala más-más érdességű felülettel van ellátva.

● Késélező

Az élesség helyreállítására késélező is használható, ezzel könnyebb dolgozni, mint a kővel. Ezenkívül a késélezővel a nagyon tompa késeket is könnyedén élezheti. Az élezők egy vagy több cserélhető csiszolófejjel kaphatók.

Az e-shop üzletünkben széles választékban talál késélezőt, különböző típusú késekhez. Köztük utazásra alkalmas, vagy akár többfokozatú élezőt is találhat. Válasszon az Ön igényeinek megfelelően.

● Fenőacél

A fenőacél nem a kések élezésére szolgál, hanem elsősorban az élesség helyreállítására. A tapasztalt szakács, a fenőacéllal képes „V“ alakú élt kialakítani, ez egy amatőr számára gyakorlatilag lehetetlen.

Tippek a végére

Ha valóban tompa kései vannak, igénybe veheti a késélező szakember szolgáltatásait, aki megélezi a pengéket, amelyeket majd, rendszeres karban kell tartania.
A köszörű használata viszonylag egyszerű, de nem fogja vele elérni a csiszoló finomszemcsés kő hatást, mivel a csiszolás egy kis gyakorlatot igényel. Kár lenne ügyetlen kezeléssel tönkretenni az új minőséges kések pengéjét, ezért a megfelelő mozdulatokat, gyakorolja egy régebbin.