Hús serpenyő? Kizárólag acél

Manapság nagyon népszerűek a különböző, tapadásmentes felületű serpenyők, de néha érdemes visszatérni a hagyományokhoz, és kipróbálni a bevált klasszikus acél serpenyőt.Lehet, otthon találta meg a régi edények között, vagy esetleg fontolgatja az új vásárlását, vagy így, vagy úgy, nehez találna olyan serpenyőt,amelyben jobban elkészíthetné a húst.

Az acél edények öt nagyszerű tulajdonsága

● Minden hőmérsékletnek ellenáll

Az acél kiváló hővezető képességgel rendelkezik, ennek köszönhetően, teljes mértékben kihasználhatja a magas hőmérsékleten történő főzés előnyeit. Az acél jól vezeti és jól is tartja a hőt. Ideális választás gyors hússütéséhez.

● Javítja saját tulajdonságait

Minél többet főz és süt az acél serpenyőben, annál jobb tulajdonságokkal rendelkezik majd. A serpenyő használat során, fekete színűvé válik, ami nem ártalmas, de éppen ellenkezőleg, pozitív változás. Melyik másik edényről mondhatja el, hogy javul az évek során?

● Teljesen ártalmatlan

A vas serpenyő felülete nagyon kemény, így normál használat során nem karcolódik. Más típusú serpenyőknél előfordulhat, hogy főzés során a felület leválik és az bekerülhet az ételbe. Az acélnál ez soha nem történik meg.

● Minden típusú hőforrás

Az acél ferromágneses fém, ezért minden főzőlapon használható, beleértve az indukciót is. Tehát az indukciós tűzhely vásárlása során sem kell a serpenyővel foglalkoznia.

● Robusztus és erős

Az acél edények első pillantásra tartós benyomást keltenek és nem csak annak tűnnek, hanem valóban tartósak is. Megfelelő karbantartással sok éven át fogják Önt szolgálni és imádott serpenyőjét, utódainak, akár örökségül is hagyhatja.

Mi a teendő az új acél serpenyővel?

Az acél serpenyőt, az első használatra, megfelelően elő kell készíteni. Ez az úgynevezett kiégetés, melynek során a serpenyő megszabadul minden szennyeződéstől és Ön félelem nélkül használhatja majd. A kiégetésre két gyártói ajánlás van.

● Kiégetés olajjal

Először öntsön forró vizet a serpenyőbe, majd ruhával törölje szárazra. Öntsön bele kis mennyiségű olajat, állítsa magas hőmérsékletre a tűzhelyet és melegítse rajta fel az olajat. Óvatosan forgassa el a serpenyőt, hogy a forró olaj elérje a serpenyő teljes felületét. Ha az olaj megfelelően füstöl, akkor a felület megfeketedik. Sütés után, törölje szárazra a vas serpenyőt egy papírtörlővel.

● Kiégetés sóval

Ugyanezt a hatást elérheti sóval is. Ebben az esetben a serpenyő méretétől függően, egy, vagy két kilogramm sóra lesz szüksége. A melegítés körülbelül fél órát vesz igénybe, ha a só füstölni kezd, akkor az alatta lévő felület megváltoztatja a színét. Harminc perc elteltével öntse ki a sót, majd törölje szárazra a serpenyőt.

Rendszeres karbantartás

● Semmiféle durva tisztítóeszköz és mosogatógép sem

Bár az acél serpenyő rendkívül tartós, mégse tisztítsa fém súrolóval, vagy szemcsés, dörzsölő hatású súrolószerrel. Az acél túlságosan nem barátkozik a mosogatógéppel sem, mivel a legtöbb tisztítószer klór alapú és károsíthatja a felületet. Erős szennyeződés esetén, a serpenyőt újra kiégetheti, így megbízhatóan eltávolíthatja a szennyeződéseket.

● A víz nem barátja serpenyőjének

Az acél nem rendelkezik rozsdamentes felülettel, ezért a serpenyőt mindig tartsa száraz helyen és törölje szárazra. Ha az étel leég benne, akkor sem áztassa. Ezzel megkockáztatja a rozsdásodást.

● Olajozás

Néha napján olajozza be serpenyőjét. Kenje meg bármilyen típusú étolajjal a tiszta és száraz serpenyőt. A serpenyő hidrofób védőréteggel rendelkezik, amely részben védi a nedvességtől.

● Nem árt a színváltozás

Rendszeres használat esetén az acél serpenyő színe megváltozik és így fekete bevonatot kap. Ebben az esetben nem indokolt a reklamáció, mivel ez nem számít hibának. A fekete bevonat, a már nagyszerű tulajdonságokkal rendelkező serpenyő rendszeres használatát jelezi.

Az acél serpenyővel visszatérünk a hagyományokhoz

Bár az emberek többsége tapadásmentes serpenyőt használ, a profi szakácsok mégis az acél klasszikusokra esküsznek. A De Buyer francia cég B Element sorozatának köszönhetően, élvezheti a professzionális konyha varázsát. Ez a sorozat többféle nagyságú klasszikus serpenyőt kínál, mint például a grill, a lábatlan, a steak vagy a palacsinta serpenyőt. Mindegyik serpenyő védő méhviasz réteggel van bevonva, ez védelmet nyújt a korrózió ellen. A teljesen fém kialakításnak köszönhetően, valamennyi serpenyő alkalmas sütőbe.

Ismerje meg a tökéletes steak művészetét acél serpenyővel!

Mivel a zsír ízhordozó, így tökéletes steak elkészítésekor a kalóriaszámolást ki kell zárnia. Az acél serpenyőre a steak készítésekor mindig szükséges olajat önteni, kivéve a zsírosabb húsoknál hagyhatja el azt.

Az olajat magas hőmérsékletre melegítse fel, amíg az füstölni nem kezd. Helyezze rá a steaket, majd minimálisan állítsa lejjebb a hőmérsékletet. Semmilyen körülmények között ne válassza le a húst a serpenyőről, a megfelelően elkészített sült hús nem ragad rá a serpenyő aljára.Ne bökjön villával a húsba, mert így kiszivároghat a lé és a steak kiszárad.

Miután a húst az egyik oldalon megsütötte, fordítsa meg, hogy mindkét oldalán megsüljön. A B Mineral acél fogantyúinak köszönhetően a serpenyő alkalmas sütő használatára is, így hagyhatja, hogy a steak a kívánt, szükséges hőfokon süljön, piruljon a sütőben.

Közben a másik serpenyőben, köretként a steakhez készítheti a zöldséget. A nyári szezonban ne hagyja ki a cukkinit, paprikát és a paradicsomot sem. A zöldbab szintén tökéletes passzol a steakhez.

Most már csak annyit kell tennie, hogy a legkisebb megbánás nélkül élvezze az ínycsiklandozó steaket és a grillezett zöldségek kombinációját. Egy megfelelően elkészített sült húsdarabbal, nem sérti meg egyetlen vendégét sem és biztosan a kedvenc házigazdává válik.