Fűszeres csirke rizzsel és karfiollal

Dušené kuře

 

Az indiai stílusú párolt csirke csak enyhén fűszerezett, így még a gyerekek számára is ízletes lesz. Melegíti a testet és a lelket. Próbálja ki az Apetit Kulina című kulináris magazin receptjét.

Fűszeres csirke rizzsel és karfiollal

előkészítés 30 perc + pácolás
■ párolás 40 perc ■ 6 személyre


Alapanyagok:

só és frissen őrölt bors
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt édes paprika
1 evőkanál római kömény
10 csirkedarab (felső combok és combcsontok)
5 gerezd fokhagyma, egészben és hámozva
1 citrom, felszeletelve
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
2 csésze basmati rizs
4 csésze csirkealaplé
1 evőkanál garam masala fűszerezés
1/2 karfiol, virágokra vágva
1 hagyma, felszeletelve
maréknyi sima petrezselyem vagy korianderlevél

Elkészítés:

■ Keverje össze a sót, a borsot, a kurkumát, a paprikát és a köményt egy tálban. Tegye a csirkét, a fokhagymát, a citromszeleteket és a fűszereket egy nagy tálba. Keverjük össze, és hagyjuk pácolódni 2 órán át.

■ Egy nagy fazékban felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, és a húst minden oldalról aranybarnára sütjük, majd kivesszük, és félretesszük. Adjunk hozzá egy evőkanál vajat, és pirítsuk meg a citromkarikákat, majd vegyük ki és tegyük félre.

■ Öntsük bele a rizst, keverjük össze, és öntsük fel a húslevessel. Szórjuk meg garam masala fűszerekkel, forraljuk fel. Rendezze el a csirkét és a citromszeleteket a rizs tetején. Vegye lejjebb a hőfokot, fedje le, és párolja addig, amíg a csirke megpuhul, a rizs pedig megfő, a karfiolvirágot pedig a párolás vége előtt adja hozzá. (160 °C-ra melegített sütőben is párolhatjuk.)

■ Közben egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék evőkanál olajat, hozzáadjuk a hagymát, és alacsony hőfokon karamellizáljuk. Szórja rá a hagymát, fedje le, és hagyja pihenni néhány percig. Tálaljuk petrezselyemlevéllel díszítve.

 

 

tmp

Staub öntöttvas lábasban készítve

Az öntöttvas tökéletesen és egyenletesen vezeti a hőt, tapadásmentes és rendkívül tartós. Ez különösen alkalmassá teszi lassú sütéshez és pároláshoz. A francia Staub márka ezeket a tulajdonságokat gyönyörű zománcozott felületekkel kombinálja, hogy a Michelin szakácsok által kedvelt edényeket hozzon létre.