Sütetlen áfonyás torta Kristina Nemčková-tól

Nepečený borůvkový dort

 

Próbálja ki Kristina Nemčková Masterchef Czech 2019 receptjét. Ez az áfonyás sütemény könnyű, friss és vitamindús. Az elkészítése nem igényel sok időt, csak azt kell figyelembe venni, hogy lehetőleg másnapra a hűtőszekrényben meg kell szilárdulnia. Az áfonya ebben a süteményben nyersen van, hogy minél több vitamint megőrizzen, mivel az úgynevezett szuperélelmiszerek közé tartozik. A torta más gyümölcsökkel is elkészíthető, például málnával, szederrel vagy esetleg egzotikus gyümölcsökkel (mangó, maracuja).

Sütetlen áfonyás torta

■ Elkészítés 30 perc + keményedés másnapig a hűtőben
■ 10-12 adag


Alapanyagok:

A kekszalaphoz (Ø26 cm-es forma)
250 g csokoládés keksz
100 g vaj
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál méz (vagy cukor)

A krémhez
500 g friss vagy fagyasztott áfonya
250 ml tejszínhab
250 ml teljes zsírtartalmú lágy túró
250 ml tejföl
200 g krémsajt
2 vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint
1/2 citrom héja
10-12 szelet zselatin

A tejszínhabhoz
250 ml tejszínhab
100 g krémsajt
cukor az ízesítéshez
1/2 citrom leve


A díszítéshez
friss áfonya

Elkészítési eljárás:

■ Egy nagy teljesítményű turmixgépben finomra turmixoljuk a csokoládés kekszet, majd belekeverjük a megpuhított vajat, a vaníliás cukrot és a mézet. Készítsen elő egy 26 cm átmérőjű tortaformát, kenje ki vajjal, és bélelje ki sütőpapírral, beleértve az oldalát is. A kekszes keveréket egyenletesen oszlassuk el a forma alján, és tegyük félre a hűtőszekrénybe, hogy megszilárduljon.

■ Egy tálban keverje össze a krémsajtot, a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és 1/2 citrom finomra reszelt héját. Kristina a Microplane reszelőt ajánlja a héj lereszeléséhez - "ez a legjobb :)". A tejszínt ízesítse cukorral attól függően, hogy mennyire édes az áfonya. Egy szomszédos tálban verje kemény habbá a tejszínt, és egy spatula segítségével fokozatosan keverje bele a krémbe. Tegye a krémet a hűtőbe, és készítse elő az áfonyát.

■ A friss áfonyát mossuk meg, tisztítsuk meg a szárától, és pürésítsük minél finomabbra. Ha nincs igazán erős turmixgépe, szűrje át a keveréket egy szitán, és távolítsa el a gyümölcsök héját.

■ A zselatinszeleteket egy tálban kevés hideg vízzel áztassuk be a használati utasítás szerint, és hagyjuk néhány percig duzzadni. Öntsük a turmixolt áfonyapürét egy lábasba, és melegítsük fel a tűzhelyen (ne forraljuk!). Vegye le a pürét a tűzről, adja hozzá a kinyomkodott, megduzzadt zselatint, és keverje egy kanállal, amíg a zselatin teljesen feloldódik a pürében. Vegye ki a krémet a hűtőből, és keverjen 3-4 evőkanál tejszínt az áfonyapüréhez. Ez lehűti a pürét, a püré hőmérséklete kissé a krém hőmérsékletéhez közelít, majd kézi mixerrel fokozatosan a krémhez keverheti az áfonyapürét. Az egész krém az áfonyára jellemző lila színt kapja. Kóstolja meg a kész krémet, és ha kívánja, ízesítse porcukorral, vagy adjon hozzá néhány csepp citromlevet.
Megjegyzés: 1 csomag zselatin 6 szeletet tartalmaz, és ez 500 ml krémhez elegendő. A tortához 10-12 szelet zselatinra lesz szüksége.

■ Öntse a kész krémet a kekszes formába, és tegye a hűtőbe, hogy megdermedjen, lehetőleg másnapra.

■ Másnap díszítse a tortát krémsajtból, citromléből és cukorból kevert tejszínhabbal, és a tetejére friss áfonyát szórjon. Vagy csak díszítse a tortát friss áfonyával.

A recept szerzője: Kristína Nemčková - Masterchef Czech 2019, Winner

Nepečený borůvkový dort

 

 

Kristína Nemčková

Kristína szereti a japán kézzel készített kerámiákat Made in Japan

"A Made in Japan japán kerámiák első pillantásra lenyűgöznek formatervezésükkel, színeikkel és minőségükkel. Minden kézzel készül, így minden darab eredeti. Azért szerettem őket, mert bármilyen ételkiszolgálást feldobnak, és még éttermekben is láthatjuk őket. Az étteremben és otthon is jól bírják a strapát, és mosogatógépben is moshatóak."