Ezeket a késeket nem nélkülözheti otthonában

A kések a konyha alapfelszerelései közé tartoznak, nélkülük lehetetlen lenne a főzés. A megfelelő kés megkönnyíti munkáját és a főzés igazi szórakozássá válhat. Ha bővíteni szeretné kulináris készletét, de nem tudja, hogyan kezdjen bele, akkor az útmutatónkkal bizonyára megtalálja a megfelelő kést, ami hiányzik otthonából.

Elhanyagolt Hamupipőke

Minden háztartásban megtalálható a professzionális szakácsok által elhanyagolt univerzális kés. Ez egy merev pengével ellátott, tíz-tizenöt centiméteres hosszú kés. Ezzel a késsel vághat húst, zöldséget vagy gyümölcsöt is.

Ideális mindazoknak, akik számára nem praktikus a nagy kések használata. Bár minden általános alapanyagot feldolgozhat vele, de ne várjon tőle nagy csodákat. A halat nem lehet kicsontozni vele és a zöldséghámozás sem lesz egyszerű.Ez a kés alkalmas egyszerű vacsora elkészítésére, vagy a tízórai felszeletelésére.

Biztosan nem fog csalódni majd az univerzális Wüsthof késekben. Ez a cég 1814 óta gyárt késeket és igazi mesternek számít a kések világában. Széles portfóliójukban sokféle kést találhat, számos univerzális kés közül választhat.

Szakácskés

A szakácskés minden szakember számára univerzális felszerelésnek számít. Ezzel a 15 - 36 centiméter hosszú, masszív késsel gyümölcsöt, zöldséget és húst is vághat. Vághat félbe görögdinnyét, vagy tököt, valamint apróra vághatja vele az egész káposztafejet is. A széles pengével könnyedén felszedheti a felszeletelt élelmiszert, majd beleszórhatja egy edénybe.

A piacon stílusos, német séfkések találhatók, amelyek szélesebbek és görbületük folyamatos. A francia típusú kések laposabb pengével rendelkeznek és csak a végükön van görbület. Nem lehet világosan megállapítani, hogy melyik típusú kés számít jobbnak. Minden szakácsnak megvan a maga kedvence és ez pusztán, csak a saját preferenciáitól függ. 

Különböző méretű szakácskések vannak kínálatunkban, bizonyára kiválasztja a Ön számára megfelelőt. Ha nem jártas a szeletelésben, akkor válasszon a középhosszú, húsz centiméteres pengéjű kések közül, mivel könnyebb velük dolgozni.

A húskészítés segítői

● Csontozókés

Nagyszerű kompromisszumnak számít szilárdság és rugalmasság között a csontozó kés. A tizenkét-tizenhét centiméter hosszú penge, vastagabb és merevebb, mint a filéző kés, így könnyen csontozhat bordát, szeletelhet, vághat húsokat, vagy eltávolíthatja a felesleges zsírréteget.

Itt meg kell említenünk a WMF cég, Kineo kését, amelynek szabadalmaztatott pengéje hosszú ideig éles marad. Az ergonomikus formának köszönhetően nemcsak húst, hanem zöldségeket is vághat, vagy akár gyógynövényeket is apríthat. Ez a kés nagyszerű segítőtárs minden konyhában.

● Filézőkés

A filézőkés nagyon vékony és hajlékony, akár 28 centiméter hosszú is lehet, ez lehetővé teszi a hal gerincén való sima csúszást. A kés 12-17 fokos szögben felfelé hajlik. A filézőkést nem csak a hal kicsontozásához használhatja, nagyszerű segítője lesz majd a vékony sonkaszelet, vagy sült vágásánál.

A filézőkést válassza ki a hal nagysága szerint, mivel a késnek hosszabbnak kell lennie, a hal szélességénél. A pisztránghoz és más, kisebb hal típusokhoz a rövidebb kés is elegendő, de a ponty, vagy a sima lepényhal filézéséhez egy hosszabb késre lesz szükség, hogy tudja hosszában bevágni a halat.

● Húsvágó bárd

A húsvágó bárd, a szó valódi értelmében nem kés, de mindenképpen hasznos lesz majd, az otthoni csontvágáshoz. Nehezebb súlyának köszönhetően, nagyobb kinetikus energiát fog elérni vele és gyerekjáték lesz majd a nagyobb csontok vágása. Nagy mennyiségű hús porciózása nehéz feladat, de a húsvágó bárd megkönnyíti majd a munkáját. Fűszernövények aprításához is alkalmas és kis ügyességgel zöldségeket is vághat, apríthat fel vele.

A Forged márka, gyönyörű Olive húsvágó bárdja egyedülálló műalkotás, amely tiszteletet tanúsít a hagyományos japán kések mesterei előtt. Az olajfából készült markolat és a japán acélból készült penge rendkívüli precíz munkával készült és nemcsak tökéletesen ellátják funkciójukat, de egyben nagyon mutatósak.

Kések zöldségkészítéshez

● Hámozó kés

Ez egy nagyon kicsi, lekerekített hegyű kés kiválóan alkalmas kisebb zöldségek szeletelésére. Tökéletesen ül a kézben, öröm vele dolgozni. Könnyen készíthet vele gyümölcsökből és zöldségekből dekorációt, míg a nagyobb kések használatánál ez nem lenne ilyen egyszerű.

● Tisztító kés

Az egyenes pengével ellátott tisztító kés, kissé nagyobb, mint a hámozó kés. A penge hat-tíz centiméter hosszú, egyenes és masszív. Nagyszerű segítőtárs a zöldségek hámozásához, a zöldségdíszek kivágásához, a garnélarák hámozásához és a chilli paprika kimagozásához.

● Paradicsom hámozó kés

Természetesen ez a recés, hosszabb kés nem csak paradicsom szeletelésére szolgál. Lágyabb gyümölcsök és zöldségek használatára is alkalmas, mint például az őszibarack, vagy a mangó. A recés felület úgy vágja át a bőrt, hogy a finom belső húst nem károsítja.

Lehet, hogy most arra gondol, hogy a hámozásra alkalmasabb a hámozó, ezért nincs szüksége zöldségvágó késre, de bizonyára választ a zöldségvágó kések kínálatából. Soha nem tudhatja, hogy mikor fog jól jönni, egy praktikus, kisebb méretű kés az apróbb, otthoni munkához. 

Kenyérvágó kések

A kenyérvágó kés először a chicagói világkiállításon mutatták be 1893-ban és azóta a friss pékáru minden kedvelőjének imádott segítője lett. A remekül megsütött és ropogós kéreg a friss kenyéren íncsiklandozó, de rendes késsel, lehetetlen szép szeleteket vágni anélkül, hogy ezzel a kenyér kérgét károsítaná.
A recés penge azonban kemény fűrészként halad át a kenyéren és ugyanakkor nem károsítja a kenyér kérgét.

Ne féljen a friss, illatos kenyértől, élvezze a ropogós, vajjal és lekvárral megkent ropogós kenyér szeletet vasárnap reggelire.

A kenyérvágó késeket jelenleg, hagyományos kivitelben gyártják, műanyag, vagy fából készült markolattal rendelkeznek. Korszerűbb darabokhoz is nyúlhat, amelyek utánozzák a japán kések formáját.

Santoku kések

A santoku kések egy külön fejezetbe tartoznak, azonnal beleszeret gyönyörű megjelenésükbe és sokoldalú használatukba. A Santoku fordításának jelentése, a három erény, ami arra utal, hogy alkalmas húsok, zöldségek és halak vágására, szeletelésére.
A Santoku kések 15 - 20 centiméter hosszúak, megjelenésük hasonlít a hagyományos európai szakácskésekéhez. A késeket több ezer éve gyártják Japánban, ez a nemzet, ebben a művészetben igazi mesternek számít.

A Santoku kések gyönyörűek, garantáljuk, hogy ha egyet megvásárol, rögtön bele is szeret és még egyre, vagy lehetséges, hogy az egész készletre vágyik majd. Engedjen be otthonába egy kis Ázsiát, biztosan nem fog csalódni.

A kések karbantartása

Nincs okunk Önnek hazudni, a kések viszonylag nagy befektetésnek számítanak, kár lenne őket nem megfelelő bánásmóddal tönkretenni. Ugyanakkor a kések ápolása egyáltalán nem igényes, elég néhány alapszabály betartása.

● A késnek fenntartott helye van!

Soha ne hagyja a késeket csak úgy a fiókban heverni. A kések tárolására késtartó blokkok, vagy mágneses tartók szolgálnak.

● Használat után alaposan mossa el!

Ha befejezte a főzést, akkor öblítse le a kést, majd szárítsa meg és tegye a helyére. Ne áztassa és ne hagyja őket a mosogatógépben feküdni. A fa markolat károsodhat a túlzott vízhatás miatt.
Bár egyes gyártók nem tiltják a mosogatógép használatát, egyetlen késkedvelő sem tenné a szerszámát a mosogatógépbe. Inkább mossa meg a kést folyó víz alatt.

● Használjunk vágódeszkát a szeleteléshez!

A fa vagy műanyag vágódeszka ideális alátét, nem károsítja a kés élét. Soha ne vágjon közvetlenül tányéron, vagy márvány munkalapon. Ettől a penge nagyon szenved.

● Tartsa a késeket jó állapotban!

Késeit rendszeresen élesítse meg és köszörülje. Köszörüléssel a penge V alakot kap. Csiszoló kövek, vagy acélkövek szolgálnak a köszörülésre. Az élesség megőrzéséhez élező acél alkalmas, az amatőrök sajnos nem élezik meg rajta a pengét.

Néhány tanács befejezésül

Ha nincs felesleges pénze, vagy nem rajong a főzésért, akkor vásároljon legalább egy jó minőségű univerzális kést, amellyel rengeteg munkát fog végezni. Valamint vásároljon hozzá egy kis zöldségvágó kést és egy robusztus húsvágó kést. Ezzel a három késsel feldolgozhatja az összes alapanyagot és kényelmesen elkészítheti velük az ebédet. A főzés szerelmesei értékelni fogják a adott tevékenységhez szabott eszközt és minden bizonnyal örömmel bővítik majd ki, a szakács eszközeik gyűjteményét.