8 kérdés az indukcióval kapcsolatban, amelyekre tudnia kell a választ!

Az indukciós főzőlapok modernek, gyorsak és gazdaságosak. Manapság az indukciós főzés, széles körben elterjedt, mégis sok kérdés és mítosz kering az emberek között erről a hőforrásról. Tegyük egyszer és mindenkorra világossá a valóságot és válaszoljunk együtt, az indukcióval kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre.

1. Hogyan működik valójában az indukció? 

Az elektromágneses indukció nagyon érdekes fizikai jelenség, amelyet már a tizenkilencedik század elején fedeztek fel.
Már a huszadik század elején megpróbálták szabadalmaztatni az első indukciós tűzhelyeket, de nem jártak sikerrel. Az indukciós főzőlapot csak sok évvel később kezdték el tömegesen gyártani.

Más tűzhelyektől eltérően, itt a hő közvetlenül az edény falában keletkezik. Az üveglap alatt egy indukciós tekercs van szerelve, amelyen keresztül váltakozó áram halad át, így elektromágneses teret hoz létre, amelyre a főzőlapon lévő edény is hatást gyakorol. Az anyag ellenállásakor az energia elvész, ami ebben az esetben hasznos, mivel az hőként nyilvánul meg.

2. Alkalmasak az edényeim az indukcióra?

Indukciós főzőlap vásárlásakor nem kell feltétlenül kidobnia az összes edényt. Az edények alkalmasságát egy egyszerű kísérlet segítségével ellenőrizheti. Csak egy hétköznapi mágnesre lesz szüksége. Ha az edényen megmarad a mágnes, akkor alkalmas az indukciós főzésre.

3. Milyen anyagok a legmegfelelőbbek az indukciós főzéshez? 

● Acél

Az acél nagyszerű anyagnak számít az indukciós főzéshez. Magas hőmérsékletre is felmelegíthető, valamint gyakori használat során javulnak tulajdonságai. Felülete nem hámlik le és a kiégetésnek köszönhetően védőréteget kap.

Tiszta acélt főleg a serpenyők között találhatunk, mert különösen a húsok sütésénél elengedhetetlen a serpenyő megfelelő felmelegítése.
Ne féljen befektetni az acél serpenyőbe, mivel megfelelő kezelés esetén, akár gyermekei is megörökölhetik.

● Természetes öntöttvas és zománcozott öntöttvas

A nagyon nehéz öntöttvas edények szintén mágnesesek, ezért indukciós főzőlapon is használhatók. A természetes öntöttvas az igazi rajongók számára alkalmas.
A felületkezelés nélküli természetes öntöttvas nagyszerű tulajdonságokkal rendelkezik, de igényesebb karbantartást követelnek. Az öntöttvas edények nem törnek el egyhamar, ha véletlenül a padlóra ejti a lábast, akkor nem a lábas, hanem a padló sérül.

Semmi sem stílusosabb, a párolt és lassan sült ételeknél, mint egy nehéz öntöttvas lábas.
Képzeljünk el egy hideg téli estét, amikor közvetlenül a tűzhelyről egy öntöttvas edényt teszünk az asztalra, amelyben lassan készült bárányhús sistereg. Már csak képzelete is melengeti a szívünket.

● Rozsdamentes acél

Maga a rozsdamentes acél nem mágneses, de a minőségi edények gyakran szendvicsaljjal rendelkeznek, amelyek valamilyen ferromágneses fémet rejtenek. Azonban ezeket az információkat mindig ellenőrizze, az adott termékre vonatkozóan. A szendvics alj remek, mert a rozsdamentes acélból készült edények kiváló tulajdonságait felhasználhatjuk az indukciós főzéshez. A rozsdamenetes acél olcsó, könnyű és karbantartása egyszerű, valamint teljesen ártalmatlan és könnyen kezelhető.

Az összes rozsdamenetes acél edényünket, indukciós tűzőhelyen történő főzésre tervezték. Különböző márkák és típusok közül választhat. Ne féljen nagyobb összeget befektetni a rozsdamentes acél edénykészletbe, mivel a piacon, valóban sokoldalú és népszerű anyagnak számít.

● Egyéb anyagok

Egyéb, nem mágneses anyagok is felhasználhatók az indukciós főzéshez. A rozsdamentes acélhoz hasonlóan az edény aljába ferromágneses fémet kell beilleszteni. 
Itt különösen a réz edényeket kell megemlítenünk, amelyeket minden profi szakács kedvel, mégpedig a gyors hőmérséklet-változásra való reagálásuk miatt, egyetlen más fém sem reagál olyan gyorsan, mint a réz. 

Bár a réz edényekbe való befektetés valamivel magasabb, de biztosan nem fog csalódni. Legtöbb esetben a réz edények kézzel készülnek és minden darab egyedi műalkotásnak számít. A réz edények tulajdonosai, az edényeket nem tárolják a szekrényben, hanem büszkén kiállítják őket a tűzhely fölött.

4. Más hőforráson is használhatók az edények?

Igen. Az edényeket gáz, vagy elektromos tűzhelyeken is lehet használni. Ha nincs műanyag fogantyúja, akkor akár sütőben is használható.

5. Az indukciós edények elveszíthetik funkciójukat?

Ez az egyik legismertebb mítosz, de valójában teljesen téves. A ferromágnesesség nem átmeneti képességnek számít, hanem a fém állandó tulajdonsága és nem semmisíthető meg hagyományos módon. Ha valamiért nem indulna a főzés, akkor a hibát az indukciós tűzhelyben keresse.

6. Befolyásolja a főzést, az edény alakja?

Meglepően igen. Az indukciós főzőlap sima, egyenletes, érdesítés nélküli. Ugyanez vonatkozik az indukciós edényekre is. Az érdes és egyenetlen felületű edények nem alkalmasak az indukciós főzőlap használatához. Ugyanez vonatkozik az alj domború alakjára, amely szintén használhatatlan az indukcióhoz.

7. Az indukciós főzés biztonságos?

Igen. Az indukciós főzőlapon történő főzés teljesen biztonságos. Ha a bekapcsolt főzőlapra teszi a kezét, nem égeti meg, de viszont ha egy ideje forró edény volt a főzőlapon, akkor már nem ez az eset áll fenn. A gáztűzhelyekkel ellentétben nincs nyílt láng, így például a konyhai kesztyű akaratlan meggyújtása emberfeletti feladatnak számít.

Nem kell attól tartania, hogy veszélyes sugárzás vagy hullámok szabadulnak fel az indukciós főzés során, ahogy egyesek tartják azt. Nem szabadulnak fel a főzés során vegyi anyagok, az indukció valóban biztonságos hőforrás.

8. Az indukción főzhetek minden hozzávalót?

Valójában nem értjük, kinek jutott eszébe, hogy egyes ételeket nem lehet indukciós főzőlapon elkészíteni.Ez a mítosz abszolút butaságnak számít. Az indukción mindenféle alapanyagot előkészíthet.Nem kell attól tartania, hogy a serpenyő nem melegszik fel eléggé és ezért a steakje nem lesz megfelelően elkészítve. Az indukcióval valóban mindent megfőzhet.

Tanács a végére

Ha kétségei merültek fel az indukciós főzőlapon történő főzéssel kapcsolatban, akkor reméljük, hogy miután elolvasta ezt a cikket, már nem lesznek kételyei. Az indukció biztonságos és ha netán rekonstruálja a konyhát, ne féljen és mindenképpen szerezzen be egyet. Nem fogja megbánni.