A megfelelő konyhai robotgép, az Ön számára

Bár a dolgok döntő többségét odahaza, kézzel is megteheti, de miért ne könnyítené meg a munkát. A konyhai robotgépnek köszönhetően nemcsak értékes időt takaríthat meg, hanem a kezét is megkímélheti. Nagymamája minden bizonnyal egy fakanál segítségével is el tudta készíteni a legjobb kelt tésztát, de manapság ugyanezt az eredményt elérheti egy modern konyhai robotgéppel is.

Állványos robotgépek és azok előnyei

Valószínűleg hallotta már, hogy valaki azt mondta Önnek, hogy konyhai robotgép nélkül, már nem lenne meg odahaza. Feltehetően ekkor, egy billenő fejű konyhai robotgépre gondolt, ami egy keverő tállal van ellátva.

● Előnyök

Az állványos robotgépek sokkal erősebbek, mint a klasszikus kézi keverők. Az összes hozzávalót egy tálba teheti, bekapcsolhatja a készüléket és folytathatja a főzést, vagy közben, akár el is mosogathat. A megfelelő eszköz megvásárlásakor, sokféle tevékenységhez kap egy segítőt, a tartozékoknak köszönhetően, a robotgép valóban multifunkcionális eszközzé válik.

● Hátrányok

Az állványos robotgépek, nagyobbak, nehezebbek és több helyet foglalnak el. És talán ez az egyetlen három hátránya. A nagy teljesítménynek és időmegtakarításnak köszönhetően, ez a készülék egyértelműen a sütés szerelmeseinek első választása lesz majd.

Milyen paraméterekre összpontosítsunk a konyharobotok kiválasztásánál?

● Energiafogyasztás

Minél nagyobb a bemeneti teljesítmény, annál nagyobb a konyhai robotgép teljesítménye is. Az 500 W körüli energiafogyasztás valóban minimumnak számít, keményebb tészta esetén, ne számítson ilyen készülék segítségére. Az 1000 W feletti robot könnyen kezeli a kenyértésztát, valamint a linzer sütemény tésztájával is könnyedén elbánik. A professzionális pékek és cukrászok általában az 1500 W körüli kategóriából választanak, ezek már nagy mennyiségű tésztát tudnak feldolgozni.

Sokan félnek, hogy a nagyobb teljesítmény, nagyobb energiafogyasztással jár. Igen, a készülék valóban több energiát fogyaszt, de nagyságrendileg ez havi pár forintot tesz csak ki. Normál otthoni körülmények között, naponta, a robotgép nincs bekapcsolva több órán keresztül.

● A kábel súlya és hossza

A nagy robotok általában nehezek, így a manipuláció is nehezebb velük. A nagyobb konyhákban, a robotgépeknek érdemes a konyhapulton fenntartani egy konnektorhoz közeli helyet, hogy használat során, ne kelljen feleslegesen manipulálnia vele. A minőségi robotgép súlya, akár a tíz kilót is elérheti, ezért bosszantó lehet minden használatkor ki-be rakosgatni a szekrénybe. Természetesen itt fontos tényező a kábel hossza is, jó, ha van a robotgép számára egy kijelölt helye, de ha a kábel túl rövid, akkor sajnos a konyhapulton tologatnia kell majd.

● Keverési módszer

A régebbi típusú robotgépek központi keveréssel vannak ellátva, ahol egy, vagy két habverőfej forog a tál közepén. A modernebb, bolygókeverő rendszer sokkal hatékonyabb, mert a habverő az egész tál mentén forog és nem hagy ki egy helyet sem, így az összes alapanyagot tökéletesen összekeveri.

● Az Ön személyes preferenciái

A teljesítmény, a keverési módszer és a súly is, nagyon fontos paraméterei a robotnak és természetesen, minden vásárló a legjobb alternatívát keresi majd. További jellemzői nem személyre szabottak, hiszen ahány ember, annyi vélemény.

● Hány fő részére sütök?

Egy kisebb háztartás részére elegendő, a körülbelül három-öt literes térfogatú tál. A több taggal rendelkező háztartások értékelni fogják a nagyobb, 6,9 literes térfogatot. Természetesen a nagyobb térfogat, nagyobb súlyt és méretet jelent. Jól gondolja át a tál méretét, hiszen nem mindig nyerő a nagy térfogat. Ha általában fél kiló lisztből süt, akkor nincs szüksége nagy tálra, mert keverés közben a tészta a tál falához tapad és így, azt nem keveri ki megfelelően.

● Mit főzök és sütök odahaza?

A sütés szerelmesei bizonyára nagyon erős robotot választanak majd, mivel csak az igazán erős teljesítményű robotgéppel tud linzer tésztát, vagy kenyértésztát gyúrni. Ha azonban csak lágy tésztát, vagy kelt tésztát süt, akkor felesleges drágább eszközt vásárolnia.

Vásárlás előtt vegye fontolóra azt is, hogy a robotgépet kizárólag tészta elkészítéséhez fogja-e használni, vagy további tartozékokkal is szeretné bővíteni készülékét. A tartozékokat fokozatosan is megvásárolhatja, de néha találkozhat kedvezményes akciókkal, amikor a konyhagépet közvetlenül már a tartozékokkal együtt vásárolhatja meg.

● Dizájn

Igen, valószínűleg a dizájn nem a legfontosabb paraméter, de manapság a piacon nagyon szép robotokat találhat, különböző színekben.
A fehér műanyag már leáldozott, Ön már olyan készüléket vásárolhat, amely nem csak funkcionális, de mutatós is lesz.

KitchenAid - ragyogó csillag a robotok között

A KitchenAid márka a konyhai eszközök között, a minőség és a szépség szinonimájának számít. Ez az amerikai vállalat olyan retró kivitelű készülékeket gyárt, amelyeket az ügyfelek már több mint száz éve szeretnek. A retró stílusú termékek azonban nem múzeumi darabok, hanem a legmodernebb technológiákat rejtik magukban, bizonyára rabul ejti majd a sütés és főzés szerelmeseinek szívét.

A 3,3 literes térfogatú tállal ellátott, Artisan mini sorozat, kisebb háztartások számára készült. A készülék legfeljebb 680 g lisztet és nyolc tojásfehérjét képes feldolgozni. Hat és fél kilós súlyával, a kisebb konyhákban is könnyedén elfér.

A tökéletesített Artisan sorozat, már egy nagyobb családban is könnyedén megállja helyét.
Elbánik, akár két kiló kelt tésztával is, és egyszerre tizenkét tojásfehérjét is képes kikeverni. A szokásos házi sütés során, semmi sem állítja meg, valamint kezei is megpihenhetnek.

A Kitchen aid Professional egy felturbózott konyharobot, amelynek tálja 6,9 liter.Ez a konyhai robotgép, már a professzionális konyhákban is alkalmas és kielégíti minden sütés rajongó igényeit. Ez az egyedülálló eszköz, nagyobb mennyiségű, sűrű tésztával is elbánik, beleértve a kenyértésztát is.

Három szükséges robotgép tartozék

● Dagasztókar

A dagasztókart sűrű és nehéz tésztákhoz tervezték. Mindig nézze meg az anyagát és a méretét. A masszív fémhorog minden bizonnyal, több munkát képes elvégezni, mint a vékony fém, vagy a műanyag.
A dagasztókar alkalmas kelt tészta, kalács tészta, valamint kenyér tészta gyúráshoz.

● Habverő kar

A konyhai robotgép habverője olyan, mint egy huzalból készült léggömb. Felverhet vele tejszínhabot, tojásfehérjét és lágy piskóta tésztát vagy akár macaroons-t is készíthet vele.

● Krémkeverő kar

Az utolsó segítő a lapos krémkeverő kar. Egyes típusok oldala szélesebb felülettel van ellátva, az összetevők jobb keverése érdekében.
A lapos krémkeverő kart, közepesen kemény tésztákhoz tervezték, mint például a kuglóf, vagy a keksz tészta.

Mit vásárolhat még a robothoz?

Mindig ellenőrizze, hogy a tartozékok kompatibilisek-e az Ön készülékével. Más korlátozások itt valójában nem érvényesek. A különféle kiegészítők széles választékából bátran választhat, az Ön számára megfelelő terméket.

● Egy extra tál mindig jól jön

A robotgéphez, bizonyára kihasznál majd egy, vagy akár két extra tálat. Ha az egyik tál a mosogatógépben van, akkor elegendő elő venni a másikat és boldogan folytathatja a főzést. Hasonlóképpen, ha egy tálban felverte a tojásfehérjét, akkor nem kell azt át öntenie, hogy legyen helye a maradék tészta elkészítéséhez.

● Fröccsenésvédő

A fröccsenésvédő pajzs nagyszerű dolog, aminek köszönhetően nem lesz rendetlenség. Biztosan már előfordult Önnel is, hogy az összes hozzávalót egy tálba tette, bekapcsolta a robotot és mindent lisztfelhő borított. A fröccsenésvédővel, ez nem történhet meg.

● Tésztakészítő

A házi tésztát ízlésének megfelelően tintahallal, vagy spenóttal is színezheti. Ezenkívül a boltban vásárolt szárított tészta, nyomában sem érhet az ízletes, frissen készített tésztának. Különböző tésztakészítő adapterekkel lasagna-t, ravioli-t, spagetti-t, vagy akár, széles tagliatelle-t is készíthet.

● Húsdaráló adapter

Miután egyszer odahaza ledarálja a húst, utána már soha többé nem veszi meg a szupermarketből. Mindig tudni fogja, hogy milyen húst darál és a zsírosságát beállíthatja a preferenciájának megfelelően. Szeretne sertés és marha darálthús keveréket a spagettihez? Ennek semmi akadálya. A robotdarálóval ez egy egyszerű folyamat lesz és közben a kezei is megpihenhetnek.

● Zöldségszeletelő adapter

Szereti a burgonyás tocsnit, de nincs kedve burgonyát reszelni? Akkor szüksége lesz egy zöldségszeletelő adapterhez. Különböző adapterek segítségével karikázhat zöldségeket a salátába, vagy reszelhet burgonyát a burgonyás tocsniba. Az egészséges életmód, egy karnyújtásnyira van Öntől.

● Kolbásztöltő adapter

Odahaza lehet akár házi hentes is, mivel a kolbásztöltő adapter segítségével könnyedén tölthet kolbászt is. Készíthet vele, akár nyers salsicci-át, vagy kolbászt, amit aztán később füstölhet, bizonyára élvezni fogja a jól elvégzett munka eredményét. Az otthon elkészített termékeknél, mindig tudni fogja, hogy mit rejt a csomagolás.

Ez majd meggyőzi Önt!

Lehet, hogy Ön robotgép ellenes és mindent saját kézzel szeretne csinálni, de miért fáradna? Felesleges időpazarlás, amit máshogy tölthetne el és közben, még kezei is szenvednek. Ne féljen kényeztetni magát, a kiváló készülékekkel és azok tartozékaival. Az idejét inkább töltse családjával és barátaival.