Milyen típusú edényeket moshat mosogatógépben?

A mosogatógép óriási segítség, így üdvözölve van a háztartásokban, bár a mosogatógép nélküli családok száma jelenleg magasabb, de az új használók száma rakétatempóban növekszik. És miért is ne. Ez a nagyszerű segítő elmosogat Ön helyett és még pénzt is takarít meg Önnek. Sajnos ebben a varázsszekrényben nem biztonságosan az összes edény mosogatása, hogy melyek alkalmasak, megnézzük a mai cikkben.

3 aranyszabály a mosogatógépben való mosáshoz

● Mindig kövesse a gyártó utasításait

Talán a legalapvetőbb szabály, hogy az első használat előtt meg kell nézni, hogy az edények mosogatógépben moshatók-e. A piacon kapható mosogatószerek klóralapúak, és visszafordíthatatlanul károsíthatják az edények felületét, bizonyára a kiváló minőségű, drága edények esetében ezt nagyon sajnálná.

● A megfelelő program

Igen, a mosogatógéppel időt és pénzt takaríthat meg, de ebben az esetben, nagyon fontos a megfelelő használat. Sokan, a mosogatógépet az energia és a víz megtakarítása érdekében, a legrövidebb programra kapcsolják, de ez tévedés. Rövid mosogatás során a mosogatógép több vizet fogyaszt és magasabb hőmérsékletre melegíti azt, ami végül drágább, mint a hosszabb program esetén. Érdeklődés céljából nézze meg a készülék kézikönyvét, amelyben megtalálja, hogy a mosogatógép melyik programhoz mennyi vizet használ fel. Lehet, hogy átértékeli a jelenlegi mosogatást, és gazdaságosabb, olcsóbb programot választ majd.

●Helyes elrendezés

Valószínűleg úgy érzi, hogy minden millimétert százszázalékosan ki kell használnia és a mosogatógépet színültig kell majd raknia, de ez sem megfelelő használat. Az edények nem lehetnek sehol átfedésben és nem akadályozhatják a mosókarok mozgását. Mindenképpen több energiát fog megtakarítani, itt gondolunk mind a saját, mind az elektromos energiára, ha kevesebb edényt tesz a mosogatógépbe és biztos lesz abban, hogy mindent megfelelően elmosott. A mosogatóban történő mosással szükségtelenül sok vizet pazarol el.

3 nagyszerű ok a mosogatógép vásárlására

Valószínűleg már fontolgatta a mosogatógép vásárlását, de még mindig nem határozta el magát. Ha éppen felújítja a konyháját, és helye is van, akkor ebben az esetben ne habozzon. Mivel a mosogatógépbe fektetett befektetés, nemcsak pénz formájában térül vissza.

● Vizet és energiát takarít meg

A mosogatógépben történő mosás során nemcsak vizet takarít meg, mert a mosási programok spórolnak a vízzel, hanem energiát is. A víz melegítésére egy mosási ciklusban kevesebb energiát fogyaszt el, mint ugyan annyi edény mosogatóban történő mosásánál. Energiatakarékos mosogatógépeknél az éves megtakarítás, akár több tízezer forint is lehet.

● Az idő pénz

Az életben nem lehet mindent pénzben számolni és mindenekelőtt, az időnek manapság felbecsülhetetlen értéke van. Feltételezzük, hogy mosogatás helyett a délutánt, inkább a barátaival, vagy a családtagjaival töltené. A mosogatógépnek hála, az ebéd utáni takarítás percek kérdése lesz, elég a tányérokat és az edényeket betenni a mosogatógépbe, bezárni annak ajtaját és már rend is van.

● A keze megpihen

A kéznek nem tesz jót a hosszan tartó, meleg vízben történő áztatás, bánthatja a bőr felületét, érzékenyebbé válhat, ekcémát vagy kiütést is okozhat. A kézkárosodást nem védik a szokásos mosogatószerek sem, bár a reklámok szerint, kíméletesek a bőrhöz. Nem, nem azok! A zsírtalan védőréteg nélküli bőr nem egészséges.

Milyen edényeket mossunk inkább kézzel

● A kések veszélyes fegyverré válnak

Bár egyes gyártók nem tiltják a mosogatógépben való mosást, soha, egyetlen szakember sem követné ezt az utasítást. A mosogatógépben használt kések tompák lesznek és idővel nem lehet élesíteni V alakú pengét, a nem élesíthető kés pedig haszontalanná válik.

A ragasztott, fa markolattal rendelkező kések veszélyesekké válhatnak, mivel a ragasztó könnyen leválik és így megvághatja Önt. A szegecsekkel és csavarokkal erősített fa markolatok viszont rozsdásodnak és ez lerövidíti élettartamukat.

A kések határozottan nem számítanak olcsó befektetésnek, képzelje el, hogy megvásárol egy Wüsthof, vagy Zwilling késkészletet, majd beteszi őket a mosogatógépbe és néhány mosás során károsítja őket. Sajnos ilyen típusú kárra, nem vonatkozik a garancia és a gyönyörű kések gyakorlatilag használhatatlanná vállnak.

● Teflon felületek

A teflon edények vagy serpenyők felülete tapadásmentes és nagyon érzékeny. Az éles eszközök és a mosogatógépben való gondatlan mosás tartósan károsíthatja őket. Bár, már számos cikk született a teflon ártalmasságáról, a szilárd teflon felület nem káros az egészségre. A karcos és felpattogott teflon könnyen odaég és ezért, egészségügyi problémákat okozhat, valamint a füst belélegzése halálos a madarak számára.

● Réz és más nemesfémek

A réz edények gyönyörű műalkotások, gyakran készülnek kézzel és ez hatást gyakorol az árukra is. A De Buyer cég, Inocuivre VIP sorozat réz edényei az első osztályú munka példái. A mosogatógépben való mosás azonban visszafordíthatatlanul károsítja őket. A réz felülete, az agresszív anyagok hatására mattá válik és már nem lehet kifényesíteni.

Hasonlóan mint más nemesfémeknél.Az üvegen vagy tányérokon lévő arany és ezüst díszítés idővel lemosódik és nyomuk sem marad. Ezért gondoskodjon megfelelően az első osztályú edényeiről.

● Egyes műanyag típusok

A műanyag termékeknél mindig kövesse a gyártó utasításait. Különösen a vékony műanyag tányérok és tálak deformálódnak a meleg víz hatására és visszavonhatatlanul elveszítik eredeti formájukat. A műanyag magába szívja a szagokat, ha hosszabb ideig hagyjuk a mosogatógépben, akkor kellemetlen kopás jelenhet meg rajta.

● Öntöttvas és acél edények

Az öntöttvas edények tartósak, ha jól gondoskodunk róluk, akkor szinte az örökkévalóságig fognak tartani. 
A zománcozott felület nélküli, természetes öntöttvas nagyon érzékeny és hajlamos a sérülésekre.
A természetes öntöttvas edények esetében, az úgynevezett seasoning réteg jön létre, amely az olaj sütésével keletkezik és ez egyedi tulajdonságokat ad az edényeknek. Ezt a réteget elveszíthetjük a mosogatógépben történő mosással.

Ugyanez vonatkozik az acélra is. Az acél edényeket hosszadalmas folyamattal kiégetjük az olajjal, így egy tapadásmentes réteget hozzunk létre és a mosogatógépben végzett ciklus teljesen meghiúsítja erőfeszítéseinket.Ezenkívül az acél, valamint a természetes öntöttvas hajlamos a rozsdára.

Vessen egy pillantást a francia De Buyer cég Mineral B Element acél edénysorozatára. Gyönyörű, nem? És nem lenne kár tönkretenni ezt a gyönyörű edényt az Ön lustaságával? Az acél edényeket mossa kézi mosogatással és örökké szolgálni fogja majd.

● Kerámia

Ha a kerámia edény nem megfelelő mázzal rendelkezik, akkor a mosogatógép károsíthatja a felületét. Ismételten nézze meg újra a gyártó ajánlásait és kövesse azokat. A mosogatógép határozottan nem valók, a régi kerámia edények és különféle kerámiadíszek sem. Ezeknek a daraboknak történelmi értéke van és elveszítené őket a mosogatógép használatakor.

A kerámia tálak és tálkák vásárlásakor, kizárólag a gyártó utasításait kövesse. Weboldalunkon minden terméknél fel van tüntetve, hogy alkalmas-e mosogatógépben történő mosásra, vagy mikrohullámú sütő használatára.

● Ügyeljen az üvegre

Üvegtálcák vagy vastag falú poharak általában nem jelentenek problémát. A mosogatógép biztonságosan megmossa őket és a fényező folyadéknak köszönhetően, gyönyörűen fényesek lesznek. A törékeny borospoharak azonban a magas hőmérséklet miatt eltörhetnek. Ezért fontos, hogy ezeknél a termékeknél is kövesse a gyártó utasításait.

Tipp a végére

A minőségi edények beszerzése nagy befektetésnek számít, amelyet több évre, előre tervezünk. Ne tegye tönkre az új edényeit gondatlanságával. A kárt már nem lehet visszafordítani és csak a szeme marad könnyes.