A legjobb zöldségvágó kést választjuk

Minden konyhában szükség van tökéletes késekre. Ha az első kései vásárlását fontolgatja, vagy csak gazdagítani kívánja gyűjteményét, akkor nem hagyhatja ki a zöldségvágó kést sem. Ez a nem feltűnő kés nagyszerű segítő és mindenképpen érdemes befektetni vásárlásába.

Miért legyen többféle kése?

A tapasztalt szakácsoknak, több késük is van, az arzenáljukban, mert nagyon jól tudják, hogy minden kés más tevékenységre alkalmas. Ha a megfelelő kés után nyúl, a főzés kellemesebbé és élvezetesebbé válik.
Ha azonban klasszikus késsel szeretné kicsontozni a halat, vagy egy nagy késsel meghámozni a zöldséget, akkor valószínűleg mérgelődni fog majd.

Egyébként többféle zöldségvágó kés létezik. Lehet, hogy feleslegesnek tűnik számára, de nem az. A világon sokféle gyümölcs és zöldség típus van. Biztosan egyetért velünk abban, hogy ostobaság lenne, egy kést használni a sárgarépa hámozásához és görögdinnye felvágásához.

Zöldséghámozó kés

A rövid, kemény, ívelt pengéjű kés kiválóan alkalmas kemény és puha zöldségek hámozására. Az éles hegynek köszönhetően könnyedén eltávolíthatja a burgonyán levő foltokat, vagy a csúnya sárgarépa darabokat.
A kés alakja inkább masszív hatást kelt, de mindenképpen értékelni fogja a könnyedséget, valamint a könnyű kezelhetőséget. Kevés késsel vághat a retekből, vagy paradicsomból pontos formákat, szeleteket. Nélkülözhetetlen segítő a zöldségtálak díszítéséhez. 
Természetesen a hámozáshoz használhat klasszikus kaparót is, de nem varázsol vele zöldség- vagy gyümölcsdíszt.
A német Zwilling márka Four star hámozó kése kiváló minőségű, és kompakt méreteinek köszönhetően, bármilyen zöldséget megpucolhat vele.

Kések zöldségek szeleteléséhez

A klasszikus, zöldségek szeleteléséhez alkalmas kések, kicsit nagyobb méretűek. Hosszuk körülbelül hat-tíz centiméter. Sokoldalúbbak, mint a hámozó kések és a szilárd, rövid pengének köszönhetően, elképzelése szerint vághatja fel a zöldségeket.

● Mire alkalmas?

A zöldségkések alkalmasak mindenféle zöldség hámozására, valamint a chilli paprikából a magok eltávolítására.
Természetesen alkalmas kisebb zöldségek kockázásra, vágásra is. A tenger gyümölcseinek elkészítésekor, pedig könnyedén meghámozhatja vele a garnélarákot.

● Mire ne használjuk?

A hús szeletelésére, vagy csontozására használjon egy másik típusú kést. Hasonlóképpen nem alkalmas kenyér, vagy zöldségek, mint például a tök, vagy görögdinnye vágásához.
Az Eva Solo luxus Nordic kitchen zöldségvágó kése damaszt acélból készül, ami önmagában is gyönyörű dizájntermék. Ez a kés minden japán mester előtt tiszteleg és egyetlen konyhában sem veszik el.

Santoku kések

A santoku kés magában egy fejezetet tesz ki. Ezek az egyedülálló japán kések, nagyon hasonlítanak a hagyományos európai szakácskésekhez, 13–20 centiméter hosszúak, és nem csak a megjelenésével büszkélkedhet.

A Santoku szó jelentése, a három erény, amelyeket száz százalékban teljesít is. Ezek a kések nagyon sokoldalúak és alkalmas halak, húsok és zöldségek vágásához is. Az amatőr szakácsok könnyedén vághatnak és apríthatnak vele, de egyébként a professzionális konyhában sem veszik el.

A Santoku kések szépségükben és formatervezésükben egyedülállóak. Széles pengéjük lehet fényes, vagy készülhet damasztacélból is, néhányukat egyedi, modern kivitelben gyártják. A dán Stelton márka portfóliójában találhatja a luxus pure black santoku kést, amely egyetlen acéldarabból készült. 
Az egységes fekete megjelenés luxus hatást kelt minden konyhában, ez az univerzális kés hamar a konyha népszerű részévé válik.

Paradicsom szeletelő kés

A paradicsom szeletelő kést nem csak a kis fűrészhez hasonló pengéről ismerheti fel. A recés pengének köszönhetően szépen szeleteli a lágy gyümölcsök és zöldségek puha bőrét, ugyanakkor nem károsítja a húsos belsejét. Vághat vele puha paradicsomot, őszibarackot, sárgabarackot. 

A Wüsthof paradicsom szeletelő kés recézett pengével és dupla heggyel ellátott, tökéletes a zöldségdarabok feltűzéséhez, nagyon jó minőségű és nemcsak gyümölcsöt és zöldséget vághat vele, hanem kolbászt és lágy sajtot is. 

Hogyan tartsuk karban a zöldségvágó kést?

A zöldségkések, a többi késhez képest nem igényelnek különösebb gondozást. Ennek ellenére fontos, hogy ugyanolyan figyelmet fordítsunk rájuk, hogy hosszú ideig szolgálhassanak minket.

● Kézi mosogatás

Bár a legtöbb kés mosogatógépben mosható, egyetlen séfszakács sem tenné a legjobb kését a mosogatógépbe. Az agresszív mosószerek és programok nem károsítják a kés anyagát, de könnyen eltompíthatja élüket.

● Azonnal mossa le

Ne hagyja a késeket sokáig mosatlanul. Használat után azonnal törölje szárazra a kést és tegye a helyére. Vigyázzon a gyümölcsök és zöldségek savas levére, amely károsíthatják a pengét. Valószínűleg még a legagresszívebb zöldség sem károsítja majd a pengét, de a penge éle ettől is tompává válhat.

● Megfelelő tárolás

A késeket speciális késtartó blokkban, vagy mágneses késtartón érdemes tárolni. A kések pengéi könnyen eltompulnak, ha csak egy fiókba dobják őket.

Mikor vásároljon zöldségvágó kést?

Valószínűleg nem vesz zöldségvágó kést, ha még nincs egy darab kése sem. Első késként mindenképpen célszerűbb egy univerzálisabb darabot választani. Ha bővíteni szeretné készletét, vagy ha gyakran készít gyümölcsöt és zöldséget, ne habozzon. Ez a beruházás mindenképpen megtérül.