Hogyan válasszuk ki a megfelelő filézőkést?

A filézőkés nem klasszikus része a késkészletnek. Ez egy speciális kés, amelyet kifejezetten a halak filézésére terveztek. Sokan teljesen haszontalannak tartják, de a halak, valamint a vékony hússzeletek kedvelői, minden bizonnyal örömmel fogadják majd a készletükben. Vizsgáljuk meg együtt, hogyan lehet felismerni egy igazán jó filézőkést.

Hogyan néz ki a filézőkés? 

Első pillantásra a filézőkés keskeny és rugalmas pengéje kelti fel a figyelmet. Megjelenése csontozó késre hasonlít és sokan össze is keverik ezeket a késeket, ami tévedés, mert mindkét késnek megvan a sajátossága.

● Penge

A filézőkés pengéje 15 - 28 centiméter hosszú és nagyon vékony. Vékony kialakításának köszönhetően nagyon rugalmas és könnyen alkalmazkodik a hal gerincének ívéhez. A kés pengéje felfelé ível a markolattól a hegyéig, ez a ferde helyzet általában tizenkét-tizenhét fokos szögben van. 

● Anyag

Mivel vízzel érintkeznek és nedvességnek vannak kitéve, így a filézőkések rozsdamentes anyagokból készülnek. Az anyag nem nehéz, inkább rugalmas, így tökéletesen csúszik a húson. 

● Vastagság

Minél rövidebb a filézőkés, annál hajlékonyabb és vékonyabb, hogy még a kisebb halakat is pontosan ki lehessen csontozni. A penge vastagsága 2,5 - 3 mm között van. A vastagabb kés nem venné át ilyen könnyen a hal görbületét. 

● Markolat

A filézőkések markolatának szintén ártalmatlannak kell lennie és fontos, hogy ne vegyék át a hal kellemetlen szagát. Fontos, hogy ne legyen hézag a penge és a markolat között, hogy ne kerülhessen mögé vér vagy húsdarab.

● Japán vagy Skandináv

A Japán filézőkés hosszú, egyenes és 45 fok körüli ívű. Kiváló élességgel rendelkezik és az egyik oldala van kiélezve. Sashimi szeletelésre is kiváló.
A Skandináv filézőkés rugalmasabb, mint a japán, és mindkét oldala éles. Hazánkban leginkább a skandináv filézőkés van elterjedve.

Három ok, a filézőkés vásárlására

● Filézés

A filézőkés elsősorban a halak feldolgozására alkalmas. Nem talál jobb kést a hal kicsontozásához, nyúzásához és szeleteléséhez.

● Finom vágások

Feltételezzük, hogy odahaza nem filéz minden nap halat, de természetesen ez a típusú kés, más módon is használható. Ha nagyon vékony szelet sült sonkát, vagy sültet kell vágnia, akkor ebben az esetben választja a filézőkést.

● Dekoratív tálak

Ha különlegessé akarja varázsolni az ünnepi asztalt, az ételtálra tökéletesen faragott zöldségeket, vagy gyümölcsöket is tehet. A finom pengével és heggyel ellátott filézőkésnek köszönhetően ezt sebészi precizitással készítheti el.

Filéző vagy csontozókés

A csontozókés általában 12 - 17 centiméter hosszú, kissé erősebb és kevésbé rugalmas pengével rendelkezik. Tökéletesen alkalmazható a felesleges zsírréteg eltávolítására, valamint a szilárd vörös húsok és vadak csontozására.
Bár a filézőkéssel nem olyan egyszerű kicsontozni a húst, mint a halat, viszont a csontozókéssel nem lehet egyenletesen eltávolítani a hal pikkelyeit vagy a bőrét.

A csontozókés valamivel sokoldalúbb, mint a filézőkés. Nehezebben csontozza ki vele a halat, de egy kis ügyességgel meg lehet tanulni. A csontozókés kompromisszum a rugalmasság és a merevség között.

A világhírű márkák filéző és csontozókésének széles választéka közül választhatnak profik és amatőrök egyaránt. A tökéletes megmunkálás garantálja a legjobb minőséget és tartósságot. Ha valódi minőségre vágyik, akkor jó helyen jár.

Filézzen mint egy mester

Végül pár tanácsot, hogy hogyan filézzen mint egy profi. Első alkalommal lehetséges, hogy csak tapogatózni fog, de idővel mindent megtanul, és a csontozás minden fortélyát elsajátítja majd.

● A kés hossza

Fontos, hogy a filézőkés hosszabb legyen, mint a hal szélessége. A kisebb halfajták esetében, mint például a pisztráng, vagy a csuka rövidebb kés is elegendő. A pontyot vagy lepényhalat viszont, rövid késsel nem csontozza ki.

● Egyéb eszközök

A valóban tökéletes csontozáshoz, nem csak filézőkésre lesz szükség. A kis csontokat a lazacszeletekből csipesz segítségével tudja eltávolítani, valamint nagyszerű ollók vannak az uszonyok eltávolítására, vagy ebben az esetben, akár baromfibontó olló is használható.

● A gyakorlat teszi a mestert

Egyetlen tudós sem pottyant még az égből. A filézés technikailag meglehetősen nehéz és először nem fogja tudni, hogyan álljon neki. Nem szégyen segítséget kérni valakitől, ne féljen tanácsot kérni a kedvenc halárusától, hogy mutassa meg Önnek a filézés technikáját.