Az evőeszközöknek köszönhetően, tanítsa meg gyermekeit, hogy szeressék az ételt

Az étkezés társasági esemény, a családtagok együtt ebédelnek és vacsoráznak, miközben megvitatják az elmúlt napok eseményeit. A felnőttek számára magától értetődő, de gyermekeink számára ez egy új és gyakran érthetetlen dolog. Ne féljen bevonni a gyermekeit az étkezési hagyományokba és tanítsa meg őket a helyes viselkedésre az asztalnál. A vidám gyerek evőeszközökkel ez egy könnyű feladat lesz.

Hogyan kezdjünk együtt étkezni?

Minél előbb, annál jobb! A kisgyerekek olyanok, mint a szivacsok és lelkesen szívják magukba a külvilág összes ingerét, ha látják szüleiket étkezni, akkor lelkesen majd ők is részt akarnak venni. Vigye a kisgyermekét az asztalhoz, ültesse le egy székre, vagy az ölébe, és hagyja, hogy az étkezés közben figyelje a családot. Fokozatosan a gyermek is megbátorodik és elkezd érdeklődést mutatni az ételek iránt.

Kétféleképpen lehet megtanítani a gyereket enni. A klasszikusabb forma a kiskanállal történő pépes ételek etetése, itt az a probléma merül fel, hogy a gyermek nem látja a családot az étkezés során, mert máskor eszik, mint a család többi tagját. A modern módszer az úgynevezett BLW, vagyis önépítés. A gyermek a szüleivel együtt az asztalnál van és amint készen áll rá, saját maga választ ételt a tányérról és segítség nélkül a szájába teszi azt. Ebben az esetben természetesen a családnak egészségesen kell étkeznie, hogy a gyermek együtt tudjon táplálkozni a családtagokkal.

● Mikortól ehet a gyermek egyedül?

A hatodik és a kilencedik hónap között a csecsemő érdeklődni kezd az ételek iránt, azt még nem érti, hogy az étel kielégíti az éhségét, ő azt hiszi, hogy ez csak egy újabb játék. Körülbelül a kilencedik hónaptól a csecsemő képes az élelmiszereket a szájába nyomni és a lágy ételeket önmagában elfogyasztani.

Néhány gyermek már két éves kortól képes kezelni a kanalat és önállóságra vágyik étkezés közben. Az etetés már nem aktuális és a gyermek egyedül szeretne mindent ki próbálni. Ne akadályozza meg ebben és támogassa erőfeszítéseiben. Hároméves kor körül a gyermek már képes villával fogyasztani az ételt.

Bár egyes gyerekek előbb, mások később, de körülbelül ötéves koruktól már képesek a kés használatára is. A gyermek csak hétéves korától lesz egyedülálló és képes felnőtt segítség nélkül felvágni a húst.

● Mikor vásároljon evőeszközt gyermekének? 

Gyakorlatilag nem létezik ideális korhatár. Figyeljen gyermeke jelzéseire, viselkedésére az étkezés során. Miután képes kezelni a kanalat, tanítsa meg a villa használatára, majd fokozatosan adjon hozzá egy kést is. Ne essen kétségbe, ha eleinte nem fog menni. Együtt képesek lesznek rá.

Hogyan válasszunk gyermek evőeszközöket?

● Egészségre ártalmatlan

Különösen a legkisebbeknél gondosan figyeljünk a lehetséges, nem kívánt káros anyagokra. A csomagoláson különösen ügyeljen a biszfenol, a nehézfémek, a melamin és a PVC-re. Ezen anyagok egyike sem jó felnőttek számára, a gyermekekről nem is beszélve.

Az evőeszközök kiválasztásakor, válasszon már a bevált cégektől, a nem márkás termékek elsősorban a gyermekeket célozzák meg, mert első ránézésre szépek, játékosak, de viszont károsak lehetnek az egészségre. Keressen olyan termékeket a piacon, amelyek európai tanúsítvánnyal rendlkeznek és garantálják a biztonságot. 

● Anyag

Az első kanál, fontos, hogy ártalmatlan műanyagból legyen készítve, hogy a baba ne sértse meg az ínyét vagy az első fogait. Miután elsajátította a használatát, kezdje el tanítani a fém evőeszközök használatára is. A rozsdamentes acél teljesen ártalmatlan és biztonságos anyag, amely miatt nem kell aggódnia. 

● A biztonság mindenekelőtt 

A gyerekek szeretnek az étellel játszani és mi sajnos nem vagyunk képesek mindent százszázalékosan felügyelni. A klasszikus evőeszközökkel ellentétben a gyermekek evőeszközei kisebbek, könnyebbek, és ami a legfontosabb, a kés és a villa kevésbé éles, így biztonságos és a gyermek nem sérülhet meg. Bár a műanyag biztonságosabb, de ne késlekedjen a rozsdamentes acél evőeszközökkel. 

● Kedvenc karakterek

A régi jól ismert mondás, hogy szemmel is eszünk a gyermekekre kétszeresen igaz. A népszerű rajzhősök motiválják a gyereket az evőeszközök használatára, és könnyebben megtanulja, hogy a villa és a kés melyik kézbe tartozik. Válassza ki gyermeke kedvenc motívumait, vagy vigye el magával vásárolni. 

● Szépen a kézbe    

A gyermek keze kisebb, mint a felnőtté és kissé más formatervezést igényel. Hagyja, hogy a gyermeke kipróbálja az evőeszközöket, hogy azok jól illeszkedjenek a kezébe. A túl nehéz vagy kényelmetlen evőeszközök nem fogják az étel fogyasztását élvezetessé tenni.

Evőeszközöket vásárolunk

Kezdetben elég csak bébiételes kanalat vásárolnunk csecsemőnknek. A méret kifejezetten a gyermek kezéhez igazodik, így a gyermek megtanulja könnyen kezelni. A rozsdamentes acélból készült Micimackó gyerek kanál minden gyermek számára tetszetős lesz és ott lesz vele az első étkezéseknél.
Ha később nem szeretne ugyanazzal a motívummal ellátott evőeszközöket keresni, akkor érdemes azonnal megvásárolnia  az egész készletet, amit majd fokozatosan adhat a gyermekének, először a kanalat, majd a villát és végül a kést. A kislányok biztosan el lesznek ragadtatva a Jégvarázs  motívummal díszített szettől. A ZOO evőeszközök nyelére állatok vannak kivésve, az érdesítésnek köszönhetően az evőeszközök jobban tartanak a kézben, így nem csúsznak el.

Öt tipp a könnyebb kezdéshez 

● Legyen példa

A gyerekek utánzással tanulnak. Ezért mutasson jó példát gyermekeinek, étkezzen evőeszközzel és csak az étellel foglalkozzon. Kapcsolja ki a tévét, tegye le a mobiltelefonját és tanítsa meg gyermekét az ételre koncentrálni.

● Támogassa gyermekét

Dicsérje őt minden apró haladásért. Ha a gyermeke nem kezeli az evőeszközöket megfelelően, ne essen kétségbe. Minden gyermeknek megvan a maga tempója és bizonyára idővel megtanulja a helyes használatot.          

● Ne törrődjön a rendetlenséggel

A gyermek az étkezést eleinte kalandnak veszi és megpróbál bátran bánni az étellel. Ne büntesse meg a gyermekét, amikor a vacsora nagy része a földön vagy a ruháján végződik.

● A gyakorlat mesterré teszi az embert

Minden nap gyakoroljon gyermekével. Tálaljon ételt, ha a gyermekének jó kedve van és próbál tanulni. Egy bosszús és dühös gyerek bojkottálja az étkezést és végül mindenki csak ideges lesz.

● Részcélok

Osztja szét a tanulást, több, kisebb részre. Először tanítsa meg a gyermeket arra, hogyan kell villára szúrni egy falatot, később vezesse a kezét, amikor szeleteli a puha falatokat, majd fokozatosan hagyja egyedül, hogy az összes tudás, egy nagy egésszé váljon.