Hogyan válasszuk ki a tökéletes evőeszköz-készletet?

Mindannyiunknak van odahaza evőeszköz készlete amit már természetesnek veszünk. Az evőeszköz készlet csak egy újabb konyhai felszerelés, amit már automatikusan veszünk.Ha azonban az evőeszköz készlete már kopott állapotban van, vagy esetleg új háztartást szerel fel, akkor nagyon fontos, hogy nagy figyelmet fordítson az evőeszköz készletet kiválasztására.Bár a kezdeti beruházás magasnak tűnhet, de a minőségi evőeszközök több éven át lesznek majd szolgálatára.

Valójában hány evőeszközre van szükség?

Az alapszabály az, hogy az evőeszközöknek legalább kétszer annyinak kell lenniük, mint a család tagjainak száma. Természetesen ez a minimum. Számolnunk kell a látogatókkal is, valamint különösen a gyermekes családok egyetértenek abban, hogy a háztartás kicsi tagjai szeretik elrejteni, valamint elhagyni az evőeszközöket az egész házban. 

A klasszikus szetteket 24 darabos csomagolásban árusítják. Kanálból, késből, villából és teáskanálból áll. Ha otthoni találkozókat szervez barátainak vagy családtagjainak, akkor jobb, ha több evőeszköz van tartalékban. A nagyobb, 60 darabos készletek desszertvillákat és egyéb speciális evőeszközöket is tartalmaznak. 

A minőségi anyag az alapja

Talán emlékszik még nagymamája régi, fémlemezből vagy alumíniumból készült evőeszközeire, lehetséges, hogy még talál ilyet odahaza, de ezen anyagok ideje már leáldozott. Nem kell attól tartania, hogy az alumínium evőeszközökkel megmérgezi magát, vagy netán a fémlemezzel megvágja a száját, a kényelemről van itt szó és ezt, sajnos nem fogja megkapni a régi evőeszközöktől.

● Halhatatlan rozsdamentes acél

Jelenleg az evőeszközöket leggyakrabban rozsdamentes acélból gyártják. Az evőeszközök kiválasztásakor feltünhet Önnek a titokzatos 18/10 vagy 18/0 számok. Ez a króm és a nikkel százalékos arányát mutatja a rozsdamentes acélban. Az első esetben tizennyolc százalék króm és tíz százalék nikkelt tartalmaz, a második esetben pedig csak krómacélt.

A rozsdamentes acél valóban halhatatlan. Nem rozsdásodik, masszív és magasabb hőmérsékleten nem deformálódik. A rozsdamentes acél klasszikus és modern megjelenésű, alkalmas  minden társadalmi eseményre beleértve az esküvőket is.

A rozsdamentes acél evőeszközök között klasszikus darabokat és különféle dizájntermékeket is talál, amelyek tökéletesen illeszkednek a modern belterekbe. Nemcsak a megjelenése szerint válasszon, vegye figyelembe az ergonómiát is. A legszebb evőeszközök sem szereznek örömet az étkezés során, ha nem ülnek megfelelően jól a kézben.

A rozsdamentes evőeszközök karbantartása nem lehetne egyszerűbb. Nem rozsdásodnak, így áztatásra alkalmasak. Moshatók folyó víz alatt a mosdóban, vagy akár mosogatógépbe is alkalmas. Nem kell fényezni, valamint speciális tisztítószerek használata sem szükséges. A rozsdamentes acél evőeszközök a lusta szakácsoknak is megfelelnek, mivel nem kell órákat tölteniük az evőeszközök fényezésével.

● Családi ezüst

Az ezüst evőeszközöket túlzás nélkül családi ezüstnek nevezik.
Vételáruk valamivel magasabb, de nemesfémbe történő befektetésről van szó, amely az idő múlásával is tartja értékét.

Ha szeretne kiváló minőségű ezüst evőeszközt választani, akkor keresse a 925/1000 tisztasági jelet. Ezt a megjelölést a Robbe & Berking gyártónál találhatja, amely minőségi ezüsttermékek és különösen evőeszközök gyártására specializálódik. Ha valódi minőségre vágyik, akkor ez lesz a megfelelő választás.

Az ezüst a legexkluzívabb társasági eseményekre is alkalmas.
Természetesen használható mindennapi étkezésre is, de az ezüst evőeszközök gyakran igényelik a karbantartást és a rendszeres használat során veszítenek szépségükből. Az ezüst azonban nagyon egészséges, az orvostudományban speciális kötésekben használják a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítására, ez a tulajdonság érvényes az ezüst evőeszközökre is.

Soha ne mossa az ezüstöt mosogatógépben, az agresszív tisztítószerek és programok nem tesznek jót nekik. Mosás után helyezze az ezüst evőeszközöket, lehetőleg szövettel bélelt, légmentesen lezárt dobozba. Használat előtt puha ruhával törölgessük át. Az ezüst fényének helyreállításához vásárolhat speciális terméket, vagy ecet formájában támaszkodhat az otthoni ápolásra is.

Markolattal, vagy markolat nélkül?

A rozsdamentes acél evőeszközöknél választhat a klasszikus, teljesen fém változat, vagy a fa markolattal ellátott változat közül. Mindkét változatnak vannak pozitívumai és negatívumai is.

● Nehezebb karbantartás

A fa markolat alá sajnos kerülhetnek ételdarabok és különféle hézagokban ragadhat a szennyeződés. A fa csökkenti a rozsdamentes acél élettartamát és könnyű karbantartását, mivel a fa nem maradhat sokáig nedves.

● Ergonomikus markolat

A fából készült markolattal ellátott evőeszközök azonban különösen alkalmasak lehetnek gyermekek és idősek számára, mivel kényelmesebben ülnek a kézben. Ezenkívül a fa résznek köszönhetően az evőeszközök valamivel könnyebbek, ezért használatuk egyszerűbb a gyermek keze számára.

A fa markolattal ellátott evőeszközök speciális kategóriájába a steak evőeszközök tartoznak, amelyeket kifejezetten hús szeletelésére alakítottak ki. A Ranch evőeszközök gyönyörű, rusztikus kivitelben készülnek, amelyeket egy szép fadobozban tárolnak. A nagyon éles pengének köszönhetően, a hús szeletelése, nem jelent neki problémát. Egyetlen húskedvelő otthonából sem hiányozhat ez a steak késkészlet.

A Tanács befejezésül

Magasnak tűnhet majd az evőeszközök vételára, de nem vásárol minden évben új szettet. Ne féljen befektetni az időtálló tervezésbe és az igazi minőségbe. Kár lenne elrontani az étkezés benyomását, a nem mutatós evőeszközökkel.