Késélezők

összesen 8 termék
Fenőacél OLIVE 26 cm, olajfa markolattal, Forged
32 560 Ft
FORGEDSDV305379
Fenőacél SEBRA 26 cm, acél, Forged
37 330 Ft
FORGEDSDV623613
Fenőacél INTENSE 26 cm, Forged
37 330 Ft
FORGEDSDV304617
Gyémánt élezőacél KATAI 26 cm, Forged
60 050 Ft
FORGEDSDV625426
Fenőacél 26 cm, Wüsthof
Fenőacél 26 cm, Wüsthof
Raktáron (12 db)
16 290 Ft
WU4473
Fenőacél 26 cm, gyémánt, Zwilling
32 290 Ft –5 %
30 530 Ft
ZW32520261

Késélezők - minden konyhában kötelező kellék

Szükségem van késélező?

A késélezők elengedhetetlenek, ha minőségi konyhakésekbe fektet, és ha elvárja azok kiváló teljesítményét. Még a legjobb kés sem lesz hatékony, ha nem élezi rendszeresen, és a kések rendszeres élezése a karbantartásuk egyik alapvető szabálya. Nyilvánvalóan elhozhatja a késeket egy szakemberhez, de ha sokat főz, és ha használja a Szakácskés, Santoku kés vagy kenyérvágókés a mindennapokban akár kéthetente is meg kell élezni a késeket, ami ésszerű választássá teszi a saját késélező beszerzését.

Melyek a különböző késélezők típusai?

Különböző típusú késélezők vannak, és a Kulina oldalon találhatók (kérjük, nézze meg itt a legkelendőbb késélezőket, mielőtt döntést hozna). A választás a kés típusától, a kés élétől (a penge élének alakjától) és attól függ, hogy milyen módon kívánja megközelíteni az élezés folyamatát (kézi vagy elektromos). A késélezők főbb típusai a következők:

  • élezőkövek (sok szakember szerint az élezőkövek a legjobbak a kések élezéséhez, mert bármilyen szögben megélezheti a késeket),
  • elektromos élezők,
  • kézi élezők,
  • élező/csiszoló acélok, amelyeket késpenge élezéséhez, kisebb élezéshez használnak. Acélból, kerámiából vagy gyémánt bevonattal készülnek.
  • fogazott pengéjű kések élezői, kifejezetten fogazott pengéjű késekhez

Hogyan élezzük meg a kést csiszolókővel?

Sokan úgy vélik, hogy a kések élezése csiszolókővel élesebb kést eredményez, mint más módszerekkel. Ha úgy dönt, hogy fenőkő vásárol, fontos, hogy először olvassa el a gyártó által adott utasításokat, de az általános folyamat a következő:

  • merítse és áztassa vízbe a köszörűkövet
  • a kést a megfelelő szögben döntse a durva oldalra
  • a kést egyenletes mozdulatokkal futtassa fel és le a kövön, ügyelve arra, hogy az egész pengét és annak mindkét oldalát lefedje (ha a kés dupla élezésű)
  • fordítsa a követ a másik oldalra, és ismételje meg a folyamatot
  • mossa és szárítsa meg a kést, ha végzett

Hogyan élezzük meg a kést fenőacél?

Ha acélrudat szeretne használni, kérjük, kövesse az alábbi szabályokat, de először mindig ellenőrizze a gyártó utasításait:

  • tartsa a kés markolatát a domináns kezében, a rudat pedig a másikban, mindkettő felfelé mutatva
  • helyezze a penge sarkát az acélhoz az acél tetejétől kb. 2 cm-re, V alakot alkotva (kb. 15-20 fokos szögben)
  • húzza a kést 5-10 alkalommal az acélon végig a penge hegye felé (ügyeljen arra, hogy csak az él érintse az acélt - ne az oldalát, és a kést mozgassa, ne az acélt)
  • érintse meg a rudat közepes nyomással, és próbálja meg fenntartani a helyes szöget
  • ismételje meg ugyanezt a penge másik oldalával (ha a kés dupla élezésű)