Gyümölcsprések

Lassú gyümölcscentrifugák - a friss gyümölcsök egészségesebb élvezete

Milyen gyümölcsöket tudsz facsarni egy lassú gyümölcscentrifuga?

A lassú gyümölcscentrifuga, más néven rágóprés, olyan típusú gyümölcscentrifuga, amely a hagyományos centrifugális gyümölcscentrifugákhoz képest alacsonyabb sebességgel működik. A lassú gyümölcscentrifugák arról ismertek, hogy képesek úgy kinyerni a gyümölcslevet, hogy közben több tápanyagot, enzimet és ízt őriznek meg a gyümölcsökből és zöldségekből. A gyümölcsök széles skáláját tudják kezelni, és itt van néhány gyakori gyümölcs, amelyet jellemzően lassú gyümölcscentrifugapréselhet:

 1. Citrusfélék: Lassú gyümölcscentrifugák kiválóan alkalmasak citrusfélék, például narancs, grapefruit, citrom és lime levének kinyerésére. A lassú préselési folyamat segít megőrizni a gyümölcsök természetes ízét és tápanyagait.

 2. Alma: lassú gyümölcscentrifugalevet lehet facsarni az almából, beleértve az édes és a savanyú fajtákat is. A gyümölcs levének elkészítése előtt mindenképpen távolítsa el a magokat és a magházat.

 3. Bogyók: A lassú gyümölcscentrifugák képesek kezelni az olyan bogyós gyümölcsöket, mint az eper, az áfonya, a málna és a szeder. Lehet, hogy ezek a gyümölcsök nem adnak annyi gyümölcslevet, mint mások, de még mindig levet lehet belőlük facsarni.

 4. Szőlő: lassú gyümölcscentrifuga levet lehet facsarni a szőlőből, hogy friss szőlőlé készüljön. Ez magában foglalja a piros és a zöld fajtákat is.

 5. Körte: A körtét a magok és a magház eltávolítása után lehet levet készíteni. Édes és enyhe ízt adnak a gyümölcsleveknek.

 6. Gránátalma: A lassú gyümölcscentrifugák hatékonyan tudják kinyerni a gránátalma levét. A lassú folyamat segít abban, hogy a magvakból (aril) több lé kerüljön ki anélkül, hogy összetörnénk őket.

 7. Dinnye: A dinnye, mint a görögdinnye és a sárgadinnye, lassú gyümölcscentrifugalevet facsarhat. Azonban magas a víztartalmuk, és nem biztos, hogy olyan koncentrált gyümölcslevet adnak, mint a sűrűbb gyümölcsök.

 8. Ananász: Az ananász lassú gyümölcscentrifugalevet lehet facsarni. A kemény külső héjat távolítsa el, mielőtt levet facsarna.

 9. Kiwi: A kiwi gyümölcsöket hámozás után levet lehet facsarni. Fanyar és frissítő ízt adnak a gyümölcsleveknek.

 10. Csonthéjas gyümölcsök: A gyümölcsök, mint az őszibarack, a szilva és a nektarin, lassú gyümölcscentrifugalevet facsarhatnak. Leszűrés előtt távolítsa el a magokat.

 11. Mangó: A mangót a héj és a mag eltávolítása után lassú gyümölcscentrifuga lehet levet facsarni. Trópusi és édes ízt adnak a gyümölcsleveknek.

Ne feledje, hogy a gyümölcsöket megfelelően elő kell készíteni a gyümölcslé elkészítése előtt. Ez általában alapos mosást, szükség esetén hámozást, valamint a magok, magházak és kemény részek eltávolítását jelenti. Bár a lassú gyümölcscentrifugák sokoldalúak, egyes gyümölcsök több levet és tápanyagot adhatnak, mint mások, ezért érdemes különböző kombinációkkal kísérletezni, hogy megtaláljuk a kedvenc ízvilágunkat.

Mi a különbség a lassú és a közönséges gyümölcscentrifuga között?

A lassú gyümölcscentrifugák abban különböznek a hagyományos gyümölcscentrifugáktól, hogy a hőre érzékeny vitaminok, ásványi anyagok és más fontos tápanyagok elveszhetnek a hagyományos gyümölcscentrifuga működése során. Ez annak köszönhető, hogy egy közönséges gyümölcscentrifugában a pengék súrlódása hőt termel.

A hagyományos elektromos gyümölcscentrifugák úgy működnek, hogy a gyümölcsöt gyors, gyakran 20 000 fordulat/perces fordulatszámot meghaladó sebességgel darabolják fel a gyümölcslé kinyerése érdekében. A lassú gyümölcscentrifugaviszont percenként 30 és 200 között forog.

A hagyományos gyümölcscentrifugák a gyümölcsléhez hozzáadott oxigén mennyiségét is megnövelik a gyümölcslének a gyümölcslé-feldolgozás során, ami felgyorsítja az oxidációt, és tápanyagveszteséget is okozhat. Így a lassú gyümölcscentrifugák általában jobb minőségű, több tápanyagot tartalmazó és természetesebb ízű gyümölcslevet kínálnak.

Milyen előnyei vannak a lassú gyümölcscentrifugák használatának?

A lassú gyümölcscentrifugaleglényegesebb előnye, hogy több vitamint, ásványi anyagot és egyéb tápanyagot tartalmazó gyümölcslevet tud készíteni. Nemcsak jobb gyümölcslevet készítenek Önnek, de az ízük is jobb!

Ezen kívül a leveles zöldek, mint a menta, a kelkáposzta, a búzafű és más zöld zöldségek lassú gyümölcscentrifugával is levet facsarhatók. Diófélék és kávébabok is feldolgozhatók vele. A lassú gyümölcscentrifuga előnye az is, hogy a teljes gyümölcs beletehető. A gyümölcslevet a gyümölcscentrifuga kivonja, és közvetlenül a tartályba továbbítja. A gyümölcshéjat, a gyümölcshúst, a magokat és a szárakat egy másik edénybe helyezzük.

Emellett lényegesen csendesebbek, mint a hagyományos gyümölcscentrifugák.

A Kulina oldalon más neves cégek gyümölcscentrifugáinak gyűjteménye is elérhető, beleértve az elektromos gyümölcscentrifugákat és a kézi citruspréselőket.