A maximális íz- és tápanyagmegőrzés az oka annak, hogy a profi szakácsok megszerették a sous-vide-et, és ma ez a technika egyre több helyet talál a háztartási konyhákban is. A vákuumban könnyen elkészíthetők a kényes és sokszor költséges alapanyagok, mint például a halak, de a teljesen hétköznapiak is, azaz a hús és a zöldségek, pontosan úgy, ahogyan kell - lédúsan, omlósan és ízletesen.
Mielőtt azonban belevágnál a kísérletezésbe, adunk néhány tippet, hogy mire figyelj a sous-vide eszközök kiválasztásakor, és néhány tippet is adunk, hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből a módszerből.
Mi is az a sous-vide?
A sous-vide fordításban "vákuumban" jelent, és egy lassú főzési eljárás vízfürdőben. Ez egy pontos hőmérsékletre van beállítva, például 54 °C-ra egy medium rare steakhez - és ezt a hőmérsékletet a készülék a főzés teljes ideje alatt állandóan tartja. Az alapanyagokat előzőleg zacskóba kell vákuumozni, ami segít megőrizni a természetes lédússágukat és ízüket.
Az eredmény? Hús, amely szó szerint szétesik a villád alatt. Zöldségek, amelyek olyan ízűek, mint a kertből származók. És mindezt a tűzhely állandó felügyelete nélkül.
Kinek való a sous-vide?
A sous-vide ideális mindenkinek, aki:- ízletes és tápláló ételekre vágyik,
- mindig ugyanolyan tökéletes eredményt szeretne elérni – legyen szó akár finom lazacról, rózsaszín steakről vagy omlós csirkehúsról,
- szívesen készít különleges alapanyagokból, és biztos akar lenni a nagyszerű ételben.





