Elektromos fazék – tudja meg, mit tud, és kinek éri meg

elektricke hrnce

Nincs ideje órákat tölteni a tűzhely mellett? Akkor az elektromos edények pontosan Önnek készültek. A fritőzök, rizsfőzők, multifunkciós edények, sous-vide és más eszközök segítenek a főzésben, párolásban, sütésben vagy melegítésben anélkül, hogy a folyamat során bármit keverni vagy ellenőrizni kellene. Csak állítsa be a programot, és foglalkozzon bármi mással (munkával, gyerekekkel vagy akár semmittevéssel), majd vegye át a tökéletes eredményt.

Megmutatjuk, hogy milyen típusú elektromos edények léteznek, kinek van értelme, és mi alapján válasszon.

Mit várhatunk (el) egy elektromos edénytől?

Az elektromos edények alapvetően maguktól főznek, illetve a munka jelentős részét elvégzik helyettünk. Ön gondoskodik az alapanyagokról, a program beállításáról, aztán... vár. Ami lehet nyerés – vagy unalom. Attól függ, hogyan áll a főzéshez.

Mire számíthat:

  • egyenletes hőmérséklet és pontos főzés,
  • lehetőség főzésre, párolásra, sütésre, melegítésre, néha sütésre vagy joghurt készítésére
  • idő- és energiamegtakarítás

És mire ne számítson:

  • kulináris extázis a szósz keveréséből
  • helytakarékosság – egyes modellek nagyon nagy méretűek
  • csodák a használati utasítás elolvasása nélkül
Elektromos főzőedények

Vásárlóink értékelései alapján a legnépszerűbb elektromos edények


Elektromos edények nagyító alatt: Melyik típus illik Önhöz?

Nem minden elektromos edény egyforma. Mindegyiknek más előnyei vannak, és egy kicsit más főzési stílust céloz meg – a lassú húsleves főzésétől a sous-vide nevű pontos tudományig. Bontsuk szét őket szépen, áttekinthetően.

multifunkcni hrnce
Univerzális megoldás a mindennapi főzéshez – képesek főzni, párolni, sütni, gőzölni, joghurtot, húslevest vagy akár rizst is készíteni. Egyes modellek még fritőz vagy befőzés funkciót is kínálnak, mindezt egyetlen kompakt eszközben.

Kinek: Ideális azok számára, akik időt, helyet és energiát szeretnének megtakarítani, ugyanakkor szeretnék megőrizni az irányítást az eredmény felett.

Mire figyeljen: A sokféle funkció sokszor praktikus, de érdemes átgondolni, hogy melyiket fogja valóban használni.
ryzovary
Kompakt készülék, amelyet elsősorban a tökéletesen megfőtt rizs elkészítésére terveztek – odaégés, becslés és felügyelet nélkül. Emellett számos modell más köreteket is tud készíteni, mint például a quinoa, a kuszkusz vagy a párolt zöldségek.

Kinek: Azoknak, akik rendszeresen rizst fogyasztanak, és értékelik az egyszerűséget, a megbízhatóságot és az időmegtakarítást.

Mire figyeljünk: A Rizsfőző alapvetően egy célra szolgál – ha univerzális megoldást keresel az egész konyhába, akkor inkább egy multifunkciós edényt válassz.
sous-vide hrnec
A sous-vide módszerrel történő főzés maximális ellenőrzést jelent a hőmérséklet és az eredmény felett. Az alapanyagokat vákuumzacskóban, alacsony hőmérsékleten készítik el, aminek köszönhetően megőrzik ízüket, lédússágukat és tápanyagaikat.

Kinek: Azoknak a szakácsoknak, akik értékelik a precizitást és szeretnek modern eljárásokkal dolgozni. Ideális húsokhoz, halakhoz, de zöldségekhez vagy tojásokhoz is tökéletes állagban.

Mire figyeljünk: A Sous-vide egy olyan technika, amely tervezést és türelmet igényel. Vákuum és előkészítés nélkül nem megy – de az eredmény megéri.
fritezy
A sütésnek két formája lehet. A klasszikus fritőzökben az étel olajba merítve készül – olyan tipikus ízzel és textúrával, amelyet az éttermekből ismerünk. A forró levegős modellek forró levegő keringetésével működnek, és hasonló hatást érnek el minimális zsírral és kellemetlen szag nélkül.

Kinek: Azoknak, akik szeretnék otthon elkészíteni a sült ételeket.

Mire figyeljünk: A hagyományos fritőzök sok olajat és utólagos tisztítást igényelnek. A forró levegős modellek praktikusabbak, de a végső textúra kissé szárazabb lehet.
varic na vajicka
Lágy, közepes vagy kemény? Csak adj hozzá vizet, tedd bele a tojásokat, állítsd be a kívánt fokozatot és kapcsold be. Találgatás, időmérés és a tűzhelyen lévő edény felügyelete nélkül.

Kinek: Azoknak, akik rendszeresen készítenek tojást, és biztosak akarnak lenni abban, hogy az eredmény mindig tökéletes lesz. Ideális a stresszmentes reggeli rituálékhoz.

Mire figyeljünk: Ez egy egycélú készülék – de ha fontosak számodra a tojások, akkor valószínűleg nem akarsz majd másképp főzni.

A mi tippünk
Olvassa el ezt is
->
tlakovy hrnec
Gyorsfőző: Plusz egy edény a konyhában, vagy elengedhetetlen a gyors főzéshez?
Idő- és energiamegtakarítás – ez a két fő ok, amiért érdemes gyorsfőzőt beszerezni. Valójában azonban ennél sokkal több van benne...
pomaly hrnec

Hogyan válasszunk elektromos fazékot?

Méret és kapacitás: Nem mindig igaz, hogy a nagyobb a jobb

Egyes elektromos fazekaknál a térfogat kulcsfontosságú szerepet játszik – például a multifunkciós, lassú vagy nyomásfőző modelleknél. Máshol, például a rizsfőzőknél vagy a tojásfőzőknél inkább azt figyelje, hogy hány adagot vagy darabot tudnak egyszerre elkészíteni.

Általánosságban elmondható:
  • A kisebb készülékek (3 literig) alkalmasak egyedülállóknak vagy pároknak.
  • A közepes méretek (4–6 l) kielégítik egy átlagos háztartás igényeit.
  • A nagyobb modelleket (6 liter felett) a népesebb családok vagy azok fogják értékelni, akik szeretnek előre főzni.
Ne feledje azonban – minél nagyobb a térfogat, annál több helyet foglal el a készülék a pulton (vagy a szekrényben). És ha csak magának főz, valószínűleg nem fogja értékelni azt a fazékot, amely nyolc adag gulyást tud elkészíteni.

Anyagok: Mi rejtőzik belül

Az elektromos fazekak belső edényei különféle anyagokból készülnek – mindegyiknek megvannak az előnyei és a korlátai. Nem csak a megjelenés vagy az ár számít, hanem főként az, hogy hogyan vezeti a hőt, és hogyan lehet karbantartani.

  • Rozsdamentes acél – tartós, univerzális és könnyen tisztítható.
  • Kerámia – jól tárolja a hőt, és alkalmas hosszabb, lassú főzésre.
  • Tapadásmentes felület (gyakran alumínium) – praktikus a karbantartáshoz, de érzékenyebb a karcolásokra.
Egyes készülékek (pl. tojásfőzők vagy sous-vide) egyáltalán nem használnak belső edényt – itt inkább a kivitelezés minőségét kell figyelembe venni, mint a konkrét anyagot.
fritezy

Vezérlés: Egyszerűen vagy programmal

Az elektromos főzőedények vezérlése a minimalista és a kifinomultan okos között mozog. Attól függ, hogy elég-e egy gombot elforgatni, vagy pontosan be szeretné állítani az egyes lépéseket.

  • Manuális vezérlés – egyszerű, intuitív, kijelző nélkül.
  • Digitális felület – fejlettebb beállítások, időzítők, előre beállított programok.
  • Érintőpanelek vagy okos alkalmazások – egyes modelleknél mobiltelefonon keresztüli vezérlés is lehetséges.
Minden módszernek megvannak az előnyei. Míg az egyszerűbb vezérlés áttekinthető és „elronthatatlan”, a digitális modellek nagyobb kényelmet és pontosságot kínálnak.

Funkciók, amelyeket értékelni fog

A modern elektromos edények többet tudnak, mint egyszerűen melegíteni. Néhány funkciót naponta fog használni, másokat csak akkor, amikor rájön, hogy egyszerűen nem tud meglenni nélkülük:

  • Késleltetett indítás – beállíthatja, hogy a készülék mikor kezdjen el főzni.
  • Hőmérséklet fenntartása – az étel meleg, még akkor is, ha későn érkezik.
  • Automatikus kikapcsolás – biztonság és nyugalom.
  • Előre beállított programok – rizs, tojás, joghurt, sütés, párolás, befőzés és egyéb ételek készítése a készülék típusától függően
Elektromos főzőedények

Elektromos edények, amelyekre számíthat

Ha biztosra akar menni a kivitelezés minőségében, a megbízhatóságban és a hosszú távú használatban, érdemes bevált márkákhoz nyúlni:

Severin hosszú ideje a praktikus konyhai eszközök egyik vezetője. Egyszerű, funkcionális és megfizethető megoldásokat kínál a mindennapi főzéshez.

Tefal praktikumáról, megfizethetőségéről és okos funkcióiról ismert. A főzés során is számíthat a biztonságra és a kényelemre.

WMF a csúcsminőségű anyagokra, az elegáns designra és a kompromisszumok nélküli technológiára épít. Ideális választás azok számára, akik nagy teljesítményű és stílusos megoldást keresnek.
friteza WMF
GYIK
Leggyakrabban ismételt kérdések
Megéri a multifunkciós fazék, ha van sütőm és tűzhelyem?
Attól függ, hogyan főz. A multifunkciós fazekak időt, helyet és energiát takarítanak meg – különösen azoknál az ételeknél, amelyek hosszú főzést vagy pontos hőmérsékletet igényelnek. Valakinek kellemes kiegészítő lehet, másnak a klasszikus főzés teljes értékű helyettesítője.
Mennyi áramot fogyasztanak az elektromos fazekak?
Általánosságban elmondható, hogy alacsonyabb a fogyasztásuk, mint a sütőnek vagy a tűzhelyen való főzésnek – különösen a lassú vagy a nyomás alatti modellek esetében. A fogyasztás természetesen függ a típustól, a mérettől és az üzemidőtől, de a legtöbb szokásos étel esetében ésszerű határokon belül marad.
Lehet-e sütni elektromos edényben?
Igen, de ez az adott modelltől függ. A multifunkciós edények és néhány forrólevegős fritőz is tud sütni – például húst, zöldséget, de akár kisebb süteményeket vagy kenyeret is. A kulcs a megfelelő program és a megfelelő hely a tartályban.
Jobb a forrólevegős fritőz, vagy a klasszikus?
A forrólevegős fritőz egészségesebb és könnyebben karbantartható. A klasszikus változat autentikus, sült ízt kínál. Attól függ, hogy mit vársz a sült ételektől – gyorsaságot, ízt vagy kompromisszumot a kettő között.
Mosogatógépben mosható az elektromos fazék?
A legtöbb belső edény (különösen a kivehető) mosogatógépben mosható. A készülék testét azonban soha ne mossa folyó víz alatt – elég egy nedves ruha. Mindig érdemes elolvasni a gyártó utasításait.