Most egy kicsit részletesebben elmagyarázzuk, hogyan készítsen elő egy teljesen új acélserpenyőt, hogy tapadásmentes legyen, és egy életen át kitartson.
Mossa ki az új serpenyőt forró vízzel - ne langyossal, ne is meleg vízzel, hanem igazán forróval - és egy finom szivacs és egy csepp mosogatószer segítségével távolítsa el a méhviasz réteget, amely megvédte a serpenyőt a rozsdásodástól a tárolás során.
A serpenyőt alaposan szárítsa meg, hogy egyetlen vízcsepp se maradjon rajta.
Öntsön olajat a serpenyőbe, és vékony rétegben kenje el az egész felületén, beleértve a széleit is. Melegítse közepes hőfokon. Körülbelül három perc elteltével a serpenyő felülete sötétedni kezd, körülbelül 10 perc elteltével füstölni kezd, és a belseje barna színűre ég.
Hagyja kihűlni a serpenyőt, és a felesleges olajat törölje le papírtörlővel.
Végül melegítse fel még egyszer a serpenyőt, hogy befejezze az égetési folyamatot. Ezúttal azonban csak körülbelül két percig, amíg a felület szinte fekete nem lesz. Egyszerűen fogalmazva, minél sötétebb a belseje, annál jobb tulajdonságokkal rendelkezik az acél serpenyő.
Acél serpenyő ápolási útmutató: hogyan biztosítható egy serpenyő élethosszig tartó használata
A rozsdamentes acél serpenyő befektetés a konyhájába, amely évekig tartó hűséges szolgálattal hálálja meg – ha megadja neki a megfelelő gondoskodást. Ez nem bonyolult, csak néhány egyszerű lépés, és a serpenyő a jobb keze lesz a főzés során. Nézzük meg, hogyan kell csinálni.
- Mossa le forró vízzel.
- Alaposan szárítsa meg.
- Kiégetjük és beolajozzuk.
Népszerű acél serpenyők


Az acél serpenyő tapadásmentességének helyreállítása
Ha a serpenyő elveszíti tapadásmentességét, a felülete túl ragacsos, vagy rozsda jelenik meg rajta, ismételje meg a teljes égetési folyamatot.

Ne feledje, hogy az acélserpenyőknek a magas füstpontú növényi olajok tesznek a legjobbat. Vagyis azok az olajok, amelyek a legmagasabb hőmérsékletet is bírják, mint például a repce- vagy a napraforgóolaj.
Főzés előtt elegendő ideig melegítse a serpenyőt. Csak így akadályozhatja meg, hogy az étel letapadjon.
Az ételt közepes hőfokon készítse el. A túl nagy hő hatására az étel odaragad, és főleg megég. Ugyanakkor ne fordítsa meg túl korán az alapanyagokat, hanem hagyjon nekik elegendő időt, hogy kéreg képződjön rajtuk, és maguktól leváljanak a serpenyő felületéről.
Az acél serpenyő tisztítása
Soha ne mosson acél serpenyőket mosogatógépben. Eltávolítja ugyanis a védőréteget, és hozzájárul a korrózióhoz. A serpenyőt ne áztassa, ideális esetben egyáltalán ne mossa, és ne használjon mosogatószert, súrolószert stb. A tapadásmentesség megőrzéséhez elegendő a serpenyőt papírtörlővel áttörölni. Ha azonban mégis el kell távolítani a maradékot a serpenyőből, használjon forró vizet, szivacsot vagy kefét. Mosás után alaposan szárítsa meg és finoman olajozza be a serpenyőt. Szükség esetén ismételje meg a beégetési folyamatot. Ügyeljen arra is, hogy a serpenyőt száraz helyen tárolja, hogy elkerülje a korróziót.