Tudta, hogy a megfelelő zöldségkéssel rengeteg időt spórolhat meg a konyhában? Mert a megfelelő penge biztosítja, hogy a szeletelés egyenletes és gyors legyen, és ne kelljen frusztrálnia magát a beragadt szeletek vagy szabálytalan vágások miatt. És ez egyaránt vonatkozik a paradicsom finom szeletelésére és a kemény gyökérzöldségek vágására. A -ban tippeket adunk a szeleteléshez és a kockázáshoz.zöldségkések (és sok van belőlük), hogy áttekintést kapjon, és kiválaszthassa a megfelelőt.
- Milyen pengeformát válasszunk?
Ha egy vágó és vágó eszközt keres, akkor válassza a lehetőséget.éles hegyű kis kés. Ha inkább faragni szeretne, akkor egy közepesen hosszú -re van szüksége.egyenes pengéjű késamely szeletelés közben tökéletes kapcsolatot biztosít a vágószőnyeggel, és így minimálisra csökkenti a hiányos vágások előfordulását. - Acél, rozsdamentes acél vagy más anyag?
Egyes zöldségek és gyümölcsök, különösen az olyan savas gyümölcsök, mint a paradicsom vagy a citrusfélék, olyan savakat tartalmazhatnak, amelyek hozzájárulnak a korrózióhoz és a szerszámok gyorsabb tompulásához. Ezért ebből a szempontból előnyösek.kések áll. Ha az acélkéseket részesíti előnyben, akkor ne feledje, hogy következetesen karbantartja őket. - Mi a helyzet a fogantyúval?
Elsősorban ergonómikusnak kell lennie, azaz jól illeszkednie kell a kezéhez, és ideális esetben csúszásmentesnek is kell lennie. Ha anyagról van szó, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai - a fa esztétikus, de idővel kopásnyomokat mutathat, a rozsdamentes acél elegáns, tartós, de hideg és csúszhat, a kompozit vagy műanyag fogantyúk pedig megfizethetőek, de nem túl elegánsak.
Granton széle jól fog jönni...
Tudta, hogy a zöldségkéseknek lehet egy speciális, Granton élnek nevezett felületük? Ezek olyan kis mélyedések a pengén, amelyek légzsákokat hoznak létre, amelyek megakadályozzák, hogy a zöldségdarabok szeletelés közben a pengéhez tapadjanak. Bár ez egy apróság, nagyban felgyorsíthatja a munkát és javíthatja a hatékonyságot, mivel ritkábban kell megállnia a szeleteléssel, hogy eltávolítsa a beragadt szeleteket.
Minőségi zöldségkések
Milyen típusú zöldségkések vannak
Hámozókés
Ez egy kisebb kés, amelynek gyakran ívelt, 7-10 cm hosszú pengéje van, ami megkönnyíti a héj eltávolítását felesleges pazarlás nélkül. Különösen alkalmas burgonyához, cukkinihoz vagy almához.
Szegélykés
Ez egy vékony és rövid pengéjű (7 és 12 cm közötti) kés, amely ideális a kisebb gyümölcsök és zöldségek precíz kezeléséhez. Ideális a részletes és dekoratív munkákhoz.
Kés a paradicsomhoz
Kifejezetten alkalmas arra, hogy a paradicsom kemény héján áthatoljon anélkül, hogy a paradicsom puha húsát megsértené. A penge általában 10-15 cm hosszú, vékony, fogazott pengéjű.
Nakiri
Ez egy hagyományos japán zöldségkés, amely rendkívüli élességgel rendelkezik, így precíz és tiszta vágásokat tesz lehetővé. A penge alsó éle majdnem vagy teljesen egyenes, ami kiküszöböli a hiányos vágások megjelenését. A hosszú (16-18 cm) és széles pengének köszönhetően a vágott hozzávalók könnyen a serpenyőbe vagy tálba vihetők. A Nakiri kések alkalmasak nagy mennyiségű zöldség gyors és hatékony feldolgozására, valamint nagyobb súlyuknak köszönhetően keményebb zöldségfajták vágására. Egy sokoldalúbb konyhai segédeszköz is betölti ugyanezt a célt, santoku késamellyel halat vagy baromfit is vághat. Olvassa többet a japán késekről.
Szakácskés
Mivel a szakácskés egy multifunkcionális segítő, amely a legtöbb konyhai feladatot el tudja látni, alkalmas a zöldségek, különösen a nagy és kemény zöldségek, tipikusan tökfélék, dinnyék stb. vágására is. A szakácskések lehetnek kicsik (15 cm) vagy nagyok (akár 30 cm), enyhén ívelt alsó élükkel, amely lehetővé teszi a szeleteléskor a sima lengő mozdulatokat. A penge hegye kis ügyességgel finomabb munkákhoz is használható, de általános robusztussága miatt nem alkalmas teljes részletmunkára. Tudja meg, hogyan válasszuk ki az ideális szakácskést az Ön igényeinek megfelelően.
Julienne
Bár nem egészen kés, ez az eszköz 100%-ban a zöldségekről szól. A Julienne egy speciális pengével ellátott hámozó, amely lehetővé teszi, hogy finom és ugyanakkor egyenletes csíkokat készítsen. A julienne hámozó pengéje lehet sima vagy fogazott, attól függően, hogy a nyersanyag kívánt végső formájától függően. Gyakran használják dekorációk készítésére. Ugyanilyen figyelmet érdemel a is.mandolinokamelyekkel olyan formákat varázsolhat, amelyek bármilyen ételt díszítenek.
A legnépszerűbb japán kések vásárlóink véleménye szerint
Jakub Černý ajánlja:
Mindent egybevetve, a fent felsorolt eszközök mindegyikének biztosan találhat időnként felhasználási lehetőséget a konyhában, de ha nem akarja, hogy túl nagy arzenálja legyen, egy kis (hámozó vagy hámozó) és egy nagy (nakiri/santoku vagy séfkés) kés is megteszi.
Az anyagok összehasonlítása
Miből készül a zöldségkés
A zöldségkések különböző anyagokból készülhetnek, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai:
- Rozsdamentes acél - korrózióálló, alacsony karbantartási igényű és hosszú élettartamú, de puhább anyag, és gyakrabban kell élezni.
- Szénacél - nagyon éles és könnyen élezhető, de hajlamosabb a rozsdára és a foltokra, ezért kicsit több törődést igényel.
- Kerámia - könnyű, nagyon éles és rendkívül ellenálló a korrózióval szemben, ugyanakkor törékeny, ezért sérülékenyebb. Ezen túlmenően hazai körülmények között nehéz élezni.
- Damaszkuszi acél - híres vonzó kialakításáról és nagy keménységéről, amely szorosan összefügg híres élességével. Másrészt viszont drágább anyag, amely hajlamos a korrózióra, ezért némi odafigyelést igényel.
A pengékhez hasonlóan a zöldségkések markolatai is készülhetnek különböző anyagokból, amelyeknek megvannak a maguk előnyei és hátrányai:
- FaA - nagyon esztétikus, kellemes tapintású és általában jól illeszkedik a kézbe, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy némi törődést igényel, és egy idő után kopásnyomokat mutathat.
- Fém - általában rozsdamentes acél vagy titán, amelyek rendkívül tartós és vizuálisan időtálló, könnyen karbantartható anyagok. Ugyanakkor hidegek, nehezek és, ha nem textúráltak, vagy ha nedvesek vagy zsírosak, csúszósak lehetnek.
- Összetett - (mint például a Micarta) vászon, papír, üvegszál és gyanta rétegekből készül, így rendkívül tartós és erős anyag, amely kellemes tapintású is. A gyártási folyamat azonban munkaigényes, ezért az anyag viszonylag drága.
- Műanyag - könnyen ellenáll a nedvességnek, nem igényel nehéz karbantartást, és nem kerül pénzébe. Azonban nem biztos, hogy nagyon stílusosan néz ki.
Népszerű zöldséghámozók
A zöldségkések ápolása nem igényes, de elengedhetetlenül fontos, hogy megőrizzük hosszú élettartamukat és élességüket:
- Kézmosás: A késeket mindig kézzel, meleg vízzel és enyhe mosószerrel mossa el. Kerülje a mosogatógépben való mosást, amely károsíthatja a pengét és a markolatot, és kerülje a súrolószereket és a durva szivacsokat.
- Azonnali szárítás: A kést mosás után azonnal szárítsuk meg egy puha ruhát. Ez megakadályozza a korróziót.
- Rendszeres csiszolás: Élezze rendszeresen a késeket. Napi használat esetén körülbelül havonta 1x, ritkább használat esetén 3-6 havonta egyszer. Az élezéshez mindig a -t használja.csiszolókő vagy csiszológépamelyek alkalmasak a kés adott típusához és anyagához. Késeit évente egyszer szakszerűen éleztesse meg.
- Megfelelő tárolás: Kések tárolása speciális blokkok, mágneses sínek, védőhüvelyek vagy fiókszervezők a kopás vagy sérülés megelőzése érdekében. Soha ne tárolja a késeket lazán a konyhai fiókban.
- A vágódeszka használata: Vágáshoz csak fából vagy műanyagból készült tárgyakat használjunk vágódeszkák. Más anyagok károsíthatják vagy tompíthatják a pengét.
A legnépszerűbb élezőkövek és élezők ügyfeleink szerint
Top zöldségkés gyártók
Ha egy tökéletesen funkcionális és ugyanakkor kiválóan megtervezett darabot keres, ami különösen igaz a Nakiri késekre, bízzon a -ben.Dellinger vagy Miyabi.
Más gyártók, amelyek régóta népszerűek az amatőr és profi szakácsok körében: Victorinox, Zwilling vagy WMF.