Átfogó útmutatót adunk a japán késekről - olyan eszközökről, amelyek a pontosságot, az élességet, a kézműves munkát és a kifogástalan formatervezést ötvözik. Tanácsot adunk, hogyan tájékozódjon bennük, hogyan válassza ki a megfelelőt, és hogyan ápolja, hogy minél tovább megőrizze minőségét.
A japán kések típusai
A Gyuto egy sokoldalú szakácskés, amely hasonlít az európai szakácskésekre, de könnyebb és élesebb, így finomabb és pontosabb vágást tesz lehetővé.
Vékony, enyhén ívelt pengéjének köszönhetően kiválóan alkalmas nagyon finom és precíz vágásokra. Különösen alkalmas húsok, halak és kevésbé kemény zöldségek vágására, de az olyan finomabb munkákat is el tudja végezni, mint a filézés vagy a fűszernövények aprítása.
Gyuto kések
A Santoku, ami "három erényt" vagy "három készséget" jelent, egy sokoldalú eszköz, ideális a kezdő szakácsok számára, vagy azoknak, akik egy nagy késsel is beérik a konyhában.
Széles, majdnem lapos pengével rendelkezik, egyenes vagy enyhén ívelt éllel, aminek köszönhetően lehetővé teszi a különböző típusú nyersanyagok szeletelését, aprítását és szeletelését (kivéve talán a csontokat - amelyekre az európai sokkal alkalmasabb).szakácskés).
A santoku kés másik előnye a penge kivételes szélessége, amely az apróra vágott összetevők hordozására használható.
Santoku kések
A Nakiri egy kifejezetten zöldségek vágására kifejlesztett kés. Téglalap alakú, egyenes alsó élű pengéjének köszönhetően biztosítja, hogy szeleteléskor a teljes penge a vágódeszkához érjen, így elkerülhető a hiányos vágás.
A robusztus penge megkönnyíti az apróra vágott zöldségek átrakását egy serpenyőbe vagy tálba. A nakiri kések nagyobb súlya megkönnyíti a kemény zöldségek vágását.
Nakiri kések
A Yanagiba a japán kulináris hagyományok szimbóluma, mivel ez egy olyan kés, amelyet kifejezetten a sushi és a sashimi elkészítéséhez, illetve a halak vékony szeletekre szeleteléséhez terveztek, anélkül, hogy a hús textúráját megbolygatnák.
Hosszú, keskeny, egyélű pengéjének köszönhetően egyetlen mozdulattal sima vágást tesz lehetővé.
A Kiritsuke egy hosszú, keskeny pengéjű kés, amelynek jellegzetes, tőrre emlékeztető, ferde hegye van. Ez a forma ideális a finom és precíz szeleteléshez, valamint az összetettebb főzési technikákhoz.
A Kiritsuke a tapasztaltabb szakácsok késének számít, mivel kezelése bizonyos fokú szakértelmet igényel. Azonban hal és hús vágására, valamint zöldségek elkészítésére is használható, így nagyon sokoldalú eszköz a konyhában.
Kiritsuke kések
Japán késpengék
A japán kések pengéi különböző típusú acélból készülnek:
- Ezek közül a legjobb a damaszkuszi acél. Alacsony és magas széntartalmú acél keveréke, amely rendkívül erős, így hosszú ideig éles maradhat, ugyanakkor ellenáll a korróziónak, és kivételes kialakítással rendelkezik.
- A is kitűnik élességével és erejével.szénacélAzonban hajlamosabb a korrózióra, ezért a rendszeres karbantartást figyelembe kell venni.
- A japán kések fő előnye a -tőlrozsdamentes acél a megfizethetőségük és az a tény, hogy nem rozsdásodnak. A rozsdamentes acél penge azonban nem olyan erős, ezért gyorsabban tompul, és gyakrabban kell élezni.
Japán késmarkolat
Egy tipikus japán késnek fából készült a markolata. Manapság azonban már fém- vagy kompozit nyéllel ellátott kések is kaphatók. Mindegyik anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai:
- FaA stílusos és kellemes tapintású, de az évek során a kopás jelei mutatkozhatnak rajta, és a kiszáradás elkerülése érdekében gondozásra is szüksége van.
- Fém ízlésesen és professzionálisan néz ki, de csúszós lehet, különösen, ha nedves vagy piszkos.
- Összetett praktikus, hosszú élettartamú, de általában nem hoz annyi eleganciát a konyhába.
Milyen gyakran élesíteni egy japán kést
Az élezés gyakorisága attól függ, hogy milyen gyakran használja a késeket:- Ha naponta dolgozik velük, 1-2 hetente egyszer élezze meg őket.
- Ha csak hetente néhányszor vagy még ritkábban használja őket, elegendő havonta egyszer megélezni őket.
- Professzionális használat esetén legalább kétnaponta ajánlott az élezés.
- Ne feledje, hogy évente legalább egyszer szakszerűen meg kell éleztetni a késeket.
Hogyan kell tisztítani a japán késeket
Kerülje a mosogatógépben való mosást. A forró víz és a tablettákban lévő oldószerek fokozatosan erodálhatják a penge és a fogantyú szerkezetét, ami idő előtti kopást okozhat. Ezért használat után puha szivaccsal és enyhe mosószerrel mossa el a kést, majd alaposan szárítsa meg.puha ruhával.
Hol tárolja a japán késeket
Tárolja a késeket blokkokban, állványokon, síneken vagy -benvédőburkolatok. Ha a konyhai fiókokban más szerszámokkal együtt tárolják őket, megsérülhetnek és tompulhatnak.
A legjobb japán kések a vásárlói vélemények szerint
Japán kés márkák
A japán kések egyik legkívánatosabb gyártója a .MIYABI. Egy márka, amely ötvözi a hagyományokat a modern technikákkal, és a legmagasabb minőségű késeket gyártja. A szamurájkardok gyártásáról híres Seki városának kézművességét követi. Késeihez a legmagasabb minőségű damaszkuszi és szénacélt használja. Ezenkívül minden egyes kés aprólékos kézi kovácsolási és élezési folyamaton megy keresztül, amely akár 100 lépést is magában foglal, és általában több hetet vesz igénybe. A MIYABI kések nemcsak a precíz és hatékony ételkészítés eszközei, hanem a japán kultúrát és hagyományt tükröző műalkotások is.
Más népszerű gyártók közé tartozik a Dellinger,Kovácsolt vagy Yaxell.