Olaszország illata otthonában

Olaszország hallatán, a legtöbb ember képzeletében a nyár, a napfény, a tenger és a tészta jelenik meg. A tészta Olaszország elválaszthatatlan része, nehezen hasonlítható össze a szupermarketekben kaphatókkal. A házi tésztával azonban egy pillanatig Olaszországba ugorhat és élvezheti odahaza az igazi, ízletes tésztát.

4 ok a házi tészta elkészítésére

Igen, a házi tészta elkészítése időigényesebb, min a forró vízbe történő zacskó öntése, de négy jó indokot sorolunk most fel, amelyek talán ráveszik Önt arra, hogy legalább kipróbálja azt.

● Az a fenséges íz

Az első ok természetesen az íze. Ez valóban messze a szárított tészta előtt van. A gasztronómia szerelmesei mindig megpróbálják magasabb szintre emelni az ételek elkészítését és ez, megfelelő módja annak, hogy azt el is érjék.

● Kísérletezzen odahaza

Az üzletekben már kapható spenótos és paradicsomos tészta is de lehet más ízesítésűt is szívesen kipróbálna. A képzeletnek nincsenek határai. Készítsen csípős tésztát chilli paprika segítségével, vagy a gyermekeknek bizonyára tetszeni fog a kurkumával színezett élénk sárga színű tészta.

● Szórakozás

Néhány embert elbátortalaníthat a főzőlap melletti ácsorgás, de miért ne tenné szórakoztatóvá a tészta elkészítését.
Találjon megfelelő receptet egy igazi olasz raguhoz, majd vásárolja meg a hozzávalókat és töltsön el egy nagyszerű, Olasz hangulatú délutánt fenséges ételek és egy pohár bor társaságában.

● A jól végzett munka utáni elégedettség

A mai mozgalmas időkben sok embernek szüksége van a kikapcsolódásra és a relaxációra. A jól elvégzett munka eredménye, nagyszerű érzéssel töltheti el az embert. Egy mozgalmas hét után elégedettség tölti majd el, ha a lisztbe mártja a kezét és összegyúrja az első tésztáját. 

Hogyan készíthetek tésztát odahaza?

● Szépen a hagyományok alapján

Az eszközök, amelyeket odahaza talál, gyakorlatilag elegendőek ahhoz, hogy kézzel készítsen tésztát. Tészta sodrófára, munkalapra és késre, valamint még egy kis türelemre és erős kezekre lesz szüksége. A legtöbb embert, éppen az igényes munka riasztja el. Vékonyra sodorni a nagyon kemény tésztát sok erőt és időt igényel.

● Mechanikus gép

A mechanikus tésztagép nagy segítséget nyújt, amelynek köszönhetően egy vékony tésztafelületet kap. Felvághatja, vagy akár lasagna-t is készíthet belőle. Az állítható szeletelő alkalmas még fettucine, vagy tagliatelle készítéséhez is.

●Tartozék adapter a konyhai robotgéphez

A legegyszerűbb módja annak, hogy megkönnyítse a munkáját, ha adaptert vásárol a konyhai robotgépéhez, gyönyörűen meggyúrja a tésztát, majd szépen vékonyra dolgozza és az elképzeléseinek megfelelően felvágja azt. A már amúgy is nagy teljesítményű Kitchen aid konyhai robotgépét kibővítheti további tartozékokkal, tészta adapterekkel. Érdemes kipróbálni például a tésztakészítő adaptert, amely hatféle tésztát képes előállítani. Ezzel a nagyszerű segítővel egy új dimenziót kap a tésztagyártás.

További segítők 

● Tésztafőzés

A tészta elkészítésénél értékelni fogja majd a praktikus szilikon betétet, amely a tészta főzéséhez és könnyű kivevéséhez szolgál, valamint használható zöldségfélék párolásához is. Igazi segítségnek számít a praktikus szűrővel ellátott tésztaedény is. Ez az edény keskeny és hosszú, így könnyen főzhet benne spagettit, vagy hosszú zöldségeket, mint például spárgát.

● Szárítás

Ha nagy mennyiségű tésztát fog készíteni, akkor a fennmaradót meg kell szárítania, hogy ne romoljon el. Ehhez tökéletes segítséget nyújt a tésztaszárító állvány, mivel a praktikus kinyitható karokon nagy mennyiségű tésztát is képes leszárítani.

● Tálalás

A tészta szedésekor könnyen megégetheti magát, ráadásul a spagetti nagyon csúszós, így a tányérra tálalás emberfeletti feladatnak is tűnhet. A fogazott élű tésztafogó csipeszek megtartják a hosszú tésztát, így sérülés nélkül, biztonságosan szedheti ki a tányérra.

Hogyan készítsünk tésztát

● A jó recept a siker alapja

Az olasz háziasszonyok nemzedékről nemzedékre öröklik a családi recepteket. A nagymamájától elkérheti a levestészta receptjét és megpróbálhat, más típusú tésztákat készíteni belőle, de általában száz gramm liszthez, egy közepes méretű tojást szoktak felhasználni.

Olaszországban búzadara lisztet, vagy annak klasszikus sima liszttel való kombinációját használják. Próbáljon ki különböző arányokat és döntse el, hogy Önnek melyik változat a legmegfelelőbb. Kísérletezhet és akár hajdina lisztet is felhasználhat, így variálhatja a szoba tésztát.

● Milyen forma a legjobb?

Minden tészta forma más-más ételhez alkalmas. A nehéz tejszínes mártásokhoz robusztus tészta szükséges, mint például tagliatelle. Éppen ellenkezőleg, a vékonyabb spagetti tészta finomabb fogásokhoz alkalmas.

  • Lapok
    A széles tésztából kiváló lasagnát készíthet. Hagyományosan paradicsomos húskeverékkel töltik meg és tetejét besamel mártással öntik le. Olaszország egyes területein azonban inkább sajttöltelékkel vagy spenóttal szolgálják fel őket. A tésztalapok megtöltésével raviolit vagy tortellinit kapunk, amelyek csak alakjukban különböznek egymástól. Választhat hústölteléket, vagy kipróbálhatja a ricotta és a spenót bevált kombinációját is. A töltött tésztát kevésbé sűrű mártásokkal szolgálják fel.
  • Tagliatelle
    A széles, lapos tésztát tagliatelle-nek hívják, amelyet a tésztalap felvágásával, vagy a széles szeleteket vágó tésztagéppel készíthet el. A Tagliatele egy robusztusabb tésztafajta, így a sűrűbb, kiadósabb szószok alkalmasak hozzá. Készíthet például gombakrémmártást, vagy marha ragut. 
  • Spagetti
    Régiónkban a spagettit a ketchuppal párosítják, de valójában az ízletes bolognai ragu a spagetti szinonimája. Így igaz, bolognai ragu, mivel a bolognai spagetti valójában nem is létezik receptként. A spagetti tésztának a kevés is elég, ez bizonyítja a klasszikus aglio olio recept is, csak fokhagymára, olajra és chilli paprikára lesz csak szüksége.

● Kövesse a technológiai eljárást

A tésztát al dente állagúra, azaz harapásra kell elkészíteni. Sok mennyiségű vízben kell főzni, hogy ne legyen nyálkás. Számoljon száz gramm tésztához, egy liter vizet és egy csipetnyi sót. A friss tésztát két-négy percig főzzük.

A főzési időt állítsa be, a következő elkészítés alapján. Ha a tésztát, még a szószban főzi tovább, akkor rövidítse le a főzési időt, mert túl főhet és lágy állagúvá válhat. Ha viszont azonnal a tányéron fel szeretné tálalni, akkor al dente állagúra készítse el.

A tészta közvetlen fogyasztásra készül. A mikrohullámú sütőben, valamint a vízben történő melegítés nem tesz jót neki és ez, az egészet elronthatja.

● Minden időigényes

A tésztának időre van szüksége. A tészta összegyúrása, majd pihentetése időt igényel és mindenképpen megfelelő intervallumot kell kialakítani az egyes lépések között. A ravioli tölteléket már előző napon készítsük el, hogy a töltelék megfelelő hőmérsékletű legyen és az ízek összeálljanak. A meleg töltelék miatt a tészta lággyá válhat.

Gyakorlat teszi a mestert

Az első otthoni tésztája valószínűleg nem lesz olyan, mint egy igazi olasz szakácsé és úgy érezheti, hogy legszívesebben mindent feladna, de ne dobjon el mindent és adjon lehetőséget az otthoni főzéshez. Mire másra fektetné az idejét és erőfeszítését, mint önmagára és családjára és bizonyára nekik csak a legjobbat szeretné, ezért kényeztesse őket luxus házi tésztával.