Gyakorlati útmutató, karácsonyi teríték mindenkinek

A karácsony az év legszebb ünnepe, a családdal és a barátokkal való találkozás ideje. Bizonyára sokaknak megmaradt emlékezetükben, gyermekkoruk, varázslatos karácsonyi hangulata, mikor édesanyjuk remek ételeket készített, majd megterítette a karácsonyi asztalt. Lehet, hogy Ön éppen az első karácsonyi vacsoráját tervezi és nem biztos a dolgában, de higgye el nem kell aggódnia. Az útmutatónkkal egyszerű lesz minden előkészület.

Hagyományos karácsonyi vacsora

Hagyományosan tizenkét fogásos vacsorát szolgáltak fel Magyarországon. Soha nem hiányozhatott leves az asztalról, hiszen a leves, az életet szimbolizálja. Általában halászlevet szolgáltak fel, amit pontyból készítettek el.

Régióként más-más ételeket készítettek. Egyes helyeken halat, másutt káposztát fogyasztottak. Minden étel egy bizonyos dolgot szimbolizált, például a teljes gabonaszemek, emlékeztettek egy új élet kezdetére. Nagy hagyománynak számított a szárított gyümölcs és kompót is.

● Hagyományok, melyeket a mai napig tartunk

Egyes családokban, karácsony estéjén a ponty pikkelyét, vagy apró érméket tesznek a tányérok alá, hogy ezzel elegendő pénzt biztosítsanak a következő évre. Fennmaradt az a szokás is, hogy egy terítékkel többet tesznek az asztalra.
Ez a vendégszeretet szimbolizálja, vagy az elhunyt családtag helyét tartják fenn az asztalnál, aki legalább karácsony estéjét szeretné együtt tölteni családjával.

A karácsonyi vacsora közben, senki sem állhatott fel az asztaltól. Ha valaki fellát, még mielőtt vége lett volna a vacsorának, az azt jelentette, hogy s család jövőre már tölti együtt az ünnepi vacsorát. Ezt a szokást a legtöbb család továbbra is követi.

Az asztal színkombinációja

A szentestei vacsora ünnepi pillanat, fontos, hogy a házigazda már előtte kigondolja az asztal harmonikus kombinációját. Értelme kell hogy legyen az asztal összes elemének és utalnia kell a karácsony szimbolikájára. Ne felejtse el, hogy a kevesebb néha több és a karácsonyi teríték határozottan nem tűnhet giccsesnek.

● Hagyományos rusztikus asztal

Ha szereti a hagyományokat, akkor idén próbálja ki az egyszerű terítéket. A fehér abroszt töltse ki csipke futófelülettel, valamint vászon alátéttel. Készítsen egyszerű díszeket fenyőágból és piros szalagokból. Központi díszítésnek használhatja a karácsonyi bejglit, vagy az asztal közepére egy tálat helyezhet el dióval és almával töltve. Ez az egyszerű stílusú ünnepi teríték, a hagyományokat szimbolizálja, eltér a mai társadalom szokásoktól.

● Modern teríték

Manapság a karácsonyi asztalokon a vörös kombinációja jelenik meg, amelyet zöld, arany vagy ezüst elemek egészítenek ki.
A piros asztalterítő, a fehér terítékkel, valamint a magyal arany gömbökkel díszítve nagyon kellemes benyomást kelt. Ha kisgyermekei vannak, akkor inkább használjon fenyőágat, mivel a magyal mérgező. Természetesen modern színekben is megterítheti asztalát, mit szólna a lila vagy rózsaszín trendekhez?

Mi nem hiányozhat otthon karácsonykor?

● Asztalterítő és teríték

Akár évente új abroszt és terítéket vásárol, vagy minden évben ugyanazt használja, akkor is mindig győződjön meg arról, hogy nincs rajta szakadás, vagy látható folt. A karácsonyi vacsorához az abroszt ki kell vasalni, valamint ajánlott a kikeményítés is.

Terítőt, aztali futót, vagy alátétet ne csak szín szerint válasszon, hanem nézze meg az anyag minőségét is. A jó minőségű anyag hosszú évekig tart, mosás után nem változtatja meg megjelenését vagy alakját.

● Tányérok, evőeszközök és poharak

Az étkészlet is nagyon fontos része az asztalterítéknek. Természetesen az ünnepi asztalra, csak sértetlen tányérok és jó állapotú evőeszközök valók. Ügyeljen arra, hogy mindenkinek egyforma tányérba szolgálja fel az ételt. Nem szép, ha a teríték káoszos benyomást kelt.

Válassza ki a tányérokat az egyes fogások szerint, majd rakja egymásba őket. A hagyományos karácsonyi asztalra, a hagyományos kialakítású tányérok illenek, a fehér klasszikussal biztosan nem ront el semmit.

● Tálaló tálak

Ha nincsenek igazán szép edényei, akkor ebben az esetben nem tanácsos a karácsonyi vacsorát közvetlenül az edényekből, vagy serpenyőkből tálalni. A stílusos tálaló tálak megfelelő módon egészítik ki az asztalt, valamint mutatós díszként is szolgálhatnak. A kellő számú tálaknak köszönhetően, nem kell felállnia vacsora közben az asztaltól, így a hagyomány is megőrizhető.

Az arany és ezüst tálaló tálak és tálkák jól mutatnak a vörös tónusú asztalon. A bézs és a fehér természetes árnyalatai alkalmasak a hagyományos rusztikus vacsorához, mivel azok megfelelően kiegészítik a csipke futóterítőt és a klasszikus árnyalatokat.

Kézikönyv a karácsonyi vacsorához

A karácsonyi vacsora ünnepi esemény, ezért a kevésbé tapasztalt háziasszony bizonytalan lehet a felkészülésben, de megfelelő tervezés mellett, minden tökéletesen sikerül majd és ez a szép ünnep, emlékezetes lesz a vendégek számára.

● Egy hónap karácsonyig

Tudja meg a vendégek pontos számát és győződjön meg arról, hogy van-e elegendő evőeszköze, tányérja, tálja és pohara a vacsorához. Ügyeljen arra, hogy mindenki egy készletből kapjon tányért. Ha nincs elegendő tányér, illetve evőeszközkészlete, akkor ebben az esetben szükséges a vásárlás.
A tányérok hiányát úgy oldhatja meg, hogy két, egymásnak megfelelő készletet kombinál össze, például a klasszikus fehéret és piros színnel.

Ilyen időtájt már gondolkodjon el a menü összetételéről. Lehet, hogy már rég megtervezte az összes fogást, de december elején már érdemes mindent tisztázni. Rádöbbenhet, hogy nincs megfelelő edénye valamelyik fogáshoz, így kölcsön kell kérnie, vagy meg kell vásárolnia a hiányzó darabot.

Ellenőrizze az összes terítőt, asztali futót és az anyagból készült terítéket. A szakadt, vagy foltos daraboknak nincs helye az ünnepi asztalon. Vásárolja meg a hiányzó darabokat. Egy hónappal korábban biztos lehet benne, hogy nem lesz minden kivásárolva, valamint időben megérkeznek az online vásárolt termékek.

Vásárolja meg a hiányzó darabokat. Egy hónappal korábban biztos lehet benne, hogy a termékek még elérhetőek és időben megérkeznek az online vásárolt rendelései.

● Egy hét a karácsonyi vacsoráig

Győződjön meg róla, hogy az összes meghívott vendég, részt tud-e venni a vacsorán, majd kezdjen el bevásárolni. Ha ismeri a vendégek pontos számát, akkor könnyebb felmérni az összetevők mennyiségét is, így nem marad ki feleslegesen sok étel, vagy éppen ellenkezőleg, nem lesz hiány belőle. A halvásárlást viszont hagyja az utolsó pillanatokra, elküldheti valamelyik családtagját Karácsony napján friss halért, amelyet Ön majd gyorsan feldolgozhat.

Egy héttel korábban, már elkezdheti a tartósabb asztaldíszek készítését, amelyek nem mennek hamar tönkre. A fenyőág, a magyal és az élettelen dekorációk tartósak, így több napig szolgálnak dekorációként. Ha szeretne a fenyőágat vagy a tobozt arany, vagy fehér színnel lefújni, akkor eljött rá a megfelelő idő, mert a festéknek megfelelően meg kell száradnia. A dekoratív gyümölcstálat elég Karácsony napján elkészítenie, mivel ez nem időigényes és egyszerű műveletnek számít.

Válassza ki a terítéket és az abroszt, amelyet a karácsonyi vacsorára egész nyugodtan kikeményíthet, így ünnepibb hatást kelt majd. Különösen a kikeményített csipke abroszok és az asztali futók emelkednek magasabb szintre. Óvatosan vasalja ki az összes dekorációs anyagot, ügyeljen arra, hogy ne legyenek redők, gyűrődések az abroszon.

● Szenteste

A D napon kezdje el időben az előkészületeket. Minden a vacsora időpontjától és a vendégek érkezésétől függ. Ha a vendégek nem sokkal ebéd után érkeznek, tanácsos a munka egy részét előre elvégezni, hogy legyen ideje vendégeire és ne töltse minden idejét a konyhában.

Fényesítse ki az evőeszközöket és poharakat. Különösen nem mutatnak szépen a rászáradt vízcseppek a poharakon, valamint visszatarthatják a vendégeket az ivástól. Kár lenne a pohárköszöntőnél elrontani a vacsorát.

Már a vendégek érkezése előtt terítse meg az asztalt. Előfordulhat az is, hogy majd össze kell tolnia két asztalt. Ügyeljen arra, hogy minden vendégnek legalább 70 centiméteres, vagy ideális esetben, akár több helye is legyen. Az asztalra helyezze el a fő dekorációt, ha esetleg kisebb asztala van és tálaló tálakból szeretné az ételt felszolgálni, akkor a fő dekoráció helyett tehet gyertyatartót, vagy kisebb díszt, hogy elegendő hely maradjon az étel számára.

Annak érdekében, hogy a háziasszonynak ne kelljen felállnia az asztaltól, tanácsos az italokra, borra vagy a kancsóra kisebb méretű asztalt elhelyezni. A fogások elfogyasztása után rápakolhatja a már feleslegessé vált tányérokat, vagy evőeszközöket, így egyszerre mindent elpakolhat, ha a vacsora véget ér. 

Hogy minden tökéletesen működjön

A Karácsony ünnepi alkalom, de ne engedje, hogy elragadja a karácsony előtti láz, mivel az elronthatja hangulatát. A tökéletes karácsony miatti hajsza könnyen stresszessé válhat és vendégei biztosan megérzik majd, hogy nincs a saját bőrében. Ezért adja fel tökéletes elképzelését és egy fogással kevesebbet szolgáljon fel, vagy esetleg az előkészületekben segítséget nyújthat valamelyik családtagja is. A Karácsony főként a találkozásról és a felejthetetlen hangulatról szól, amit biztosan nem fog élvezni stressz alatt.