Hogyan válasszuk ki a tökéletes késkészletet?

A kések az alapvető háztartási felszerelések közé tartoznak, amelyek nélkül gyakorlatilag nem tud ételt készíteni. Nagyszerű, praktikus módja a késvásárlásnak, ha egyben meg tudja vásárolni az egész készletet. Bár a teljes késkészlet megvétele előnyösebb, de természetesen mindegyik kés külön-külön is megvásárolható. A mai cikkünkben megtalálhatja, hogy kell kiválasztani a megfelelő késkészletet.

Miért érdemes teljes készletet vásárolni?

● Minden egy márkától

Nincs értelme spórolni a késeken, érdemes a megbízható, jó véleményekkel ellátott márkák közül választani. Nagyon jó minőségű márka például a Zwilling és a Wüsthof. Ezek a már évek óta bevált márkák a legjobb minőségű késeket kínálják, biztosan nem fog csalódni termékeikben.

A legtöbb igazán jó márka nem csak késekkel, hanem fenőacéllal és késélezővel is rendelkezik. Ezek az eszközök megkönnyítik a kések karbantartását, valamint nem kell azon gondolkodnia, hogy milyen eszközöket vásároljon a kések élezéséhez, csiszolásához. Egyszerűbb feladat ugyanattól a cégtől vásárolni.

● Több kevesebbért

Igen, a kések vásárlása meglehetősen költséges, de nem csak egy éves használatra vásárolja meg őket. A minőségi kések megfelelő karbantartással hosszú évekig használhatók, tehát nem kell őket rendszeresen cserélni. Ennek ellenére pénzt takaríthat meg, egy egész késkészlet vásárlásánál, mivel így általában egy kés ára kedvezőbb, mint a külön vásárolt kések esetében.

● Egységes megjelenés

A késeket tárolhatjuk késtartó blokkban, vagy akár mágneses rúdon is, így kiállíthatjuk a világ szeme elé. Az egységes kialakítású késkészlet, tökéletesen kiemelkedik a konyhában, valamint érdekes kiegészítőként is szolgálhat.

A világos, krém markolat jól passzol a sötét árnyalatú, fekete konyhákhoz, a klasszikus fa markolat pedig nagyszerűen illik a hagyományos kialakítású konyhákhoz. Bár a kés megjelenése nem fő kritérium választáskor, de mindenesetre érdemes tetszőleges kést választani.

● Tárolás késtartó blokkban

Számos késkészlet vásárolható meg közvetlenül késtartó blokkban, ami óriási előnyt jelent. Mivel a késtartó blokk pontosan az adott készlethez készült, így minden kés pontosan illeszkedik a nyílásba és nem marad felesleges, üres nyílás sem.
A kialakítás is egy nagy plusznak számít, mivel a gyártók, a kések dizájnját a blokkhoz igazítják, így nagyon mutató eredményt érnek el.

Hogyan válasszunk késkészletet

● Valójában mit főzök otthon?

Erre a kérdésre válaszoljon, mielőtt nagy hajszába kezdene, hogy beszerezzen egy jól felszerelt készletet, amely nagyszámú kést tartalmaz. Ha nem tölt rendkívül sok időt a konyhában és leggyakrabban, csak az alapanyagok feldolgozására használja a késeket, akkor ebben az esetben, egy három részes, alap késkészlet is elegendő lesz. Az ínyencek számára praktikusabb a nagyobb késkészlet, amely speciális egycélú késeket is tartalmaz.

● Egycélú kések vs multitaskerek

Ez a pont szorosan kapcsolódik az első ponthoz. Ha évente egyszer készít halat és azt is kicsontozva vásárolja meg, akkor ebben az esetben felesleges filézőkést vásárolnia, mivel nincs gyakorlati haszna. Éppen ellenkezőleg a szakácskések nagyon sokoldalúak, sok tevékenységre alkalmasak. Lehet, hogy a profi szakemberek elfintorítják az orrukat az univerzális kések felett, de a többcélú kés biztosan nem veszik el otthonában.

● Mennyiség vagy minőség

Mindig a minőségre koncentráljon. Inkább vásároljon kisebb késkészletet, a nagyszámú, olcsóbb készletet helyett, amelyet folyton-folyvást élesítenie kell majd és sok bosszúságot okoz majd Önnek. Legyen óvatos, ha gyanúsan kevés pénzért nagy késkészlettel talál. Ez általában, nem jelez magas minőséget.
Jobb, ha kerüli ezeket a termékeket és kedvezményes akciókat.

Mit tartalmaz egy jó késkészlet 

● Alap, három részes készlet

A háromrészes készlet, alap készletnek számít, de mindenképpen elegendő az ételek elkészítéséhez. Tartalmaz szakácskést, hámozó kést, valamint húskést is.

A szakácskés nagyon sokoldalú, merev pengével ellátott hosszabb kés, amivel könnyedén vághat, szeletelhet húst, zöldséget, vagy akár gyümölcsöt, valamint vághat vele görögdinnyét vagy tököt is. A ferde pengéje alkalmas, hogy a felszeletelt hozzávalókat könnyedén felvegye, majd annak segítségével, az edénybe szórja át a felaprózott ételt.

A hámozó és a zöldségvágó kések rövidebbek és masszívabbak. Ezenkívül a hámozó kés ívelt. Ezzel a kis segítővel vághat fel zöldségeket, hámozhat garnélákat, vagy akár zöldségdekorációk készítésére is alkalmas. Mindenképpen szüksége lesz rá odahaza a precizitást igénylő tevékenységekhez.

A húskések hossza általában tizenhét centiméter és rendkívül masszívak. Könnyedén szeletelheti vele húst, valamint csontozhat vele bordát is. Ne féljen használni egyszerre, akár több hús feldolgozásához sem, hiszen könnyedén megy majd vele a munka.

A Zwilling gyönyörű, 3 részes PRO készlete tartalmazza az összes fent említett kést. A csúcsminőségű kialakítás hosszú élettartamot garantál és az ergonomikus markolatnak köszönhetően, a kések egyszerű használatot biztosítanak. 
A letisztult dizájn, minden stílusú konyhába szépen mutat majd. 

● Többrészes készlet

A több darabból álló készletek, a fent említett három kés mellett, további késeket is tartalmaznak még.
A kenyérvágó kés tökéletesen alkalmas a friss, ropogós kérgű kenyér vágásához. A recézett penge fűrészként halad át a kérgén, így nem károsítja a kenyér belsejét sem. Egyszerű, normál késsel ez gyakorlatilag lehetetlen.

Az univerzális kés tíz-tizenöt centiméter hosszú. Egyaránt használhatja húshoz és zöldséghez. Bizonyosan tetszeni fog azoknak is, akik nincsenek barátságban a hosszú késekkel. Alkalmas az összes alapanyag feldolgozásához. Ez egy nagyon sokoldalú eszköz.

A stílusos, öt késes Grand gourmet szett magas főzési kényelmet nyújt. Számos alapanyagot és ételt dolgozhat fel vele. Az időtálló dizájnt értékelni fogják, a szép és egyben funkcionális dolgok kedvelői.

A kések az alapvető háztartási felszerelések közé tartoznak, amelyek nélkül gyakorlatilag nem tud ételt készíteni. Nagyszerű, praktikus módja a késvásárlásnak, ha egyben meg tudja vásárolni az egész készletet. Bár a teljes késkészlet megvétele előnyösebb, de természetesen mindegyik kés külön-külön is megvásárolható. A mai cikkünkben megtalálhatja, hogy kell kiválasztani a megfelelő késkészletet.

Miért érdemes teljes készletet vásárolni?

● Minden egy márkától

Nincs értelme spórolni a késeken, érdemes a megbízható, jó véleményekkel ellátott márkák közül választani. Nagyon jó minőségű márka például a Zwilling és a Wüsthof. Ezek a már évek óta bevált márkák a legjobb minőségű késeket kínálják, biztosan nem fog csalódni termékeikben.

A legtöbb igazán jó márka nem csak késekkel, hanem fenőacéllal és késélezővel is rendelkezik. Ezek az eszközök megkönnyítik a kések karbantartását, valamint nem kell azon gondolkodnia, hogy milyen eszközöket vásároljon a kések élezéséhez, csiszolásához. Egyszerűbb feladat ugyanattól a cégtől vásárolni.

● Több kevesebbért

Igen, a kések vásárlása meglehetősen költséges, de nem csak egy éves használatra vásárolja meg őket. A minőségi kések megfelelő karbantartással hosszú évekig használhatók, tehát nem kell őket rendszeresen cserélni. Ennek ellenére pénzt takaríthat meg, egy egész késkészlet vásárlásánál, mivel így általában egy kés ára kedvezőbb, mint a külön vásárolt kések esetében.

● Egységes megjelenés

A késeket tárolhatjuk késtartó blokkban, vagy akár mágneses rúdon is, így kiállíthatjuk a világ szeme elé. Az egységes kialakítású késkészlet, tökéletesen kiemelkedik a konyhában, valamint érdekes kiegészítőként is szolgálhat.

A világos, krém markolat jól passzol a sötét árnyalatú, fekete konyhákhoz, a klasszikus fa markolat pedig nagyszerűen illik a hagyományos kialakítású konyhákhoz. Bár a kés megjelenése nem fő kritérium választáskor, de mindenesetre érdemes tetszőleges kést választani.

● Tárolás késtartó blokkban

Számos késkészlet vásárolható meg közvetlenül késtartó blokkban, ami óriási előnyt jelent. Mivel a késtartó blokk pontosan az adott készlethez készült, így minden kés pontosan illeszkedik a nyílásba és nem marad felesleges, üres nyílás sem.
A kialakítás is egy nagy plusznak számít, mivel a gyártók, a kések dizájnját a blokkhoz igazítják, így nagyon mutató eredményt érnek el.

Hogyan válasszunk késkészletet

● Valójában mit főzök otthon?

Erre a kérdésre válaszoljon, mielőtt nagy hajszába kezdene, hogy beszerezzen egy jól felszerelt készletet, amely nagyszámú kést tartalmaz. Ha nem tölt rendkívül sok időt a konyhában és leggyakrabban, csak az alapanyagok feldolgozására használja a késeket, akkor ebben az esetben, egy három részes, alap késkészlet is elegendő lesz. Az ínyencek számára praktikusabb a nagyobb késkészlet, amely speciális egycélú késeket is tartalmaz.

● Egycélú kések vs multitaskerek

Ez a pont szorosan kapcsolódik az első ponthoz. Ha évente egyszer készít halat és azt is kicsontozva vásárolja meg, akkor ebben az esetben felesleges filézőkést vásárolnia, mivel nincs gyakorlati haszna. Éppen ellenkezőleg a szakácskések nagyon sokoldalúak, sok tevékenységre alkalmasak. Lehet, hogy a profi szakemberek elfintorítják az orrukat az univerzális kések felett, de a többcélú kés biztosan nem veszik el otthonában.

● Mennyiség vagy minőség

Mindig a minőségre koncentráljon. Inkább vásároljon kisebb késkészletet, a nagyszámú, olcsóbb készletet helyett, amelyet folyton-folyvást élesítenie kell majd és sok bosszúságot okoz majd Önnek. Legyen óvatos, ha gyanúsan kevés pénzért nagy késkészlettel talál. Ez általában, nem jelez magas minőséget.
Jobb, ha kerüli ezeket a termékeket és kedvezményes akciókat.

Mit tartalmaz egy jó késkészlet 

● Alap, három részes készlet

A háromrészes készlet, alap készletnek számít, de mindenképpen elegendő az ételek elkészítéséhez. Tartalmaz szakácskést, hámozó kést, valamint húskést is.

A szakácskés nagyon sokoldalú, merev pengével ellátott hosszabb kés, amivel könnyedén vághat, szeletelhet húst, zöldséget, vagy akár gyümölcsöt, valamint vághat vele görögdinnyét vagy tököt is. A ferde pengéje alkalmas, hogy a felszeletelt hozzávalókat könnyedén felvegye, majd annak segítségével, az edénybe szórja át a felaprózott ételt.

A hámozó és a zöldségvágó kések rövidebbek és masszívabbak. Ezenkívül a hámozó kés ívelt. Ezzel a kis segítővel vághat fel zöldségeket, hámozhat garnélákat, vagy akár zöldségdekorációk készítésére is alkalmas. Mindenképpen szüksége lesz rá odahaza a precizitást igénylő tevékenységekhez.

A húskések hossza általában tizenhét centiméter és rendkívül masszívak. Könnyedén szeletelheti vele húst, valamint csontozhat vele bordát is. Ne féljen használni egyszerre, akár több hús feldolgozásához sem, hiszen könnyedén megy majd vele a munka.

A Zwilling gyönyörű, 3 részes PRO készlete tartalmazza az összes fent említett kést. A csúcsminőségű kialakítás hosszú élettartamot garantál és az ergonomikus markolatnak köszönhetően, a kések egyszerű használatot biztosítanak. 
A letisztult dizájn, minden stílusú konyhába szépen mutat majd. 

● Többrészes készlet

A több darabból álló készletek, a fent említett három kés mellett, további késeket is tartalmaznak még.
A kenyérvágó kés tökéletesen alkalmas a friss, ropogós kérgű kenyér vágásához. A recézett penge fűrészként halad át a kérgén, így nem károsítja a kenyér belsejét sem. Egyszerű, normál késsel ez gyakorlatilag lehetetlen.

Az univerzális kés tíz-tizenöt centiméter hosszú. Egyaránt használhatja húshoz és zöldséghez. Bizonyosan tetszeni fog azoknak is, akik nincsenek barátságban a hosszú késekkel. Alkalmas az összes alapanyag feldolgozásához. Ez egy nagyon sokoldalú eszköz.

A stílusos, öt késes Grand gourmet szett magas főzési kényelmet nyújt. Számos alapanyagot és ételt dolgozhat fel vele. Az időtálló dizájnt értékelni fogják, a szép és egyben funkcionális dolgok kedvelői.

● Mi egyebet tartalmazhat még a készlet

Különösen a professzionális készletek tartalmaznak több típusú kést és egyéb eszközöket. Mindig vegye fontolóra, hogy ezek a segédeszközök hasznosak-e lesznek Önnek, vagy csak helyet foglalnak majd.

A konyhai ollóval felvághatja a sült csirkét, vagy vészhelyzet esetén papírt is vághat vele. Nagyszerű segítő a baromfihoz.
A bárd kiválóan alkalmas vastagabb csontok vágására, mert a nagyobb súly, elegendő, kinetikus energiát kölcsönöz neki. Apríthat vele fűszernövényeket, felszeletelheti a húst és egy kis ügyességgel, akár zöldségeket is vághat vele.

Használjon fenőacélt a kés élességének helyreállításához. Egy amatőr valószínűleg nem élez V alakú élt, de nagyszerű segítség nyújt majd a rendszeres élezéshez.

Hogyan kell karban tartani a késeket?

A kések a mágneses tartóba, vagy késtartó blokkba tartoznak, soha ne hagyja őket a fiókban, vagy a konyhapulton heverni.
Ugyanez vonatkozik a mosogatásra is, használat után azonnal mossa el a kést, ne hagyja az edények között. Bár egyes gyártok javasolják a mosogatógépben való mosást, egy igazi profi ezt soha nem tenné meg.

Mindig használjon műanyag, vagy fa vágódeszkát, mivel a márvány munkalap, vagy a tányér tompítja a kés élét. Élesítse a kést rendszerese, ideális esetben minden használat után. Szüksége lesz fenőacélra, vagy fenőkőre az éles penge létrehozásához.

● Mi egyebet tartalmazhat még a készlet

Különösen a professzionális készletek tartalmaznak több típusú kést és egyéb eszközöket. Mindig vegye fontolóra, hogy ezek a segédeszközök hasznosak-e lesznek Önnek, vagy csak helyet foglalnak majd.

A konyhai ollóval felvághatja a sült csirkét, vagy vészhelyzet esetén papírt is vághat vele. Nagyszerű segítő a baromfihoz.
A bárd kiválóan alkalmas vastagabb csontok vágására, mert a nagyobb súly, elegendő, kinetikus energiát kölcsönöz neki. Apríthat vele fűszernövényeket, felszeletelheti a húst és egy kis ügyességgel, akár zöldségeket is vághat vele.

Használjon fenőacélt a kés élességének helyreállításához. Egy amatőr valószínűleg nem élez V alakú élt, de nagyszerű segítség nyújt majd a rendszeres élezéshez.

Hogyan kell karban tartani a késeket?

A kések a mágneses tartóba, vagy késtartó blokkba tartoznak, soha ne hagyja őket a fiókban, vagy a konyhapulton heverni.
Ugyanez vonatkozik a mosogatásra is, használat után azonnal mossa el a kést, ne hagyja az edények között. Bár egyes gyártok javasolják a mosogatógépben való mosást, egy igazi profi ezt soha nem tenné meg.

Mindig használjon műanyag, vagy fa vágódeszkát, mivel a márvány munkalap, vagy a tányér tompítja a kés élét. Élesítse a kést rendszerese, ideális esetben minden használat után. Szüksége lesz fenőacélra, vagy fenőkőre az éles penge létrehozásához.