Nyissa ki az egészséges életmód kapuját, a turmixgép segítségével

Az egészséges életmód gyakori témának számít, sokan törekszenek rá, de az igényes ételkészítés miatt, nem sikerül túlságosan betartani. Bár, az egészséges táplálkozás nem nagy tudomány és nem is igényel sok időt. A megfelelő segédeszközökkel ízletes és egészséges ételeket készíthet konyhájában. Csak egy turmixgépre lesz szüksége. A mai cikkben megvizsgáljuk, hogyan válasszuk ki a megfelelőt.

Mit kínál a jelenlegi piac?

● Smoothie turmixgép

Valószínűleg ez a legegyszerűbb eszköz házi koktélok és az egészséges italok készítéséhez. Ideális segítővé válik a kompakt méreteinek és a keverőpalacknak köszönhetően, amelyet mindenhová magával vihet. Alkalmas egy személy részére, vagy akár kisebb családok számára is megfelelő, a különböző modellek teljesítményükben és felszereltségükben különböznek egymástól. Javasoljuk, hogy vásároljon extra keverőtálakat, hogy minden családtagnak legyen legalább egy.

A WMF márka Kitchen minis To go turmixgépében minden pozitív tulajdonságot megtalál. A csomagolásban talál, az italok szállítására alkalmas, két praktikus fedeles palackot. A To go turmixgépet még a jg sem riasztja el, nyáron nagyszerű zúzott jeget készíthet benne.

● Kézi botmixer

A botmixer a klasszikus keverők közé tartozik. Ez egy könnyű és kompakt eszköz, közvetlenül az edényben, vagy más alkalmas tálban mixelheti szét az ételt. Gyakran a tartozékok széles választékával kerül forgalomba, aprítóedény, habverő és cserélhető penge formájában.

A gazdagon felszerelt Swissline superbox botmixer kielégíti még a legigényesebb felhasználókat is. A food procesor-ok tartalmaznak, reszelőt és az egy literes tálat is. Így ebben a kisebb méretű konyhai eszközben, sokoldalú segítségre talál.

● Asztali turmixgép

A nagyobb családok minden bizonnyal értékelni fogják az asztali turmixgépet, néhol az angol blender megnevezés alatt találhatja. A nagy térfogatú edény, nagyobb mennyiségű élelmiszert képes feldolgozni. A blenderek általában nagyon erősek, ezért sokféle összetevők keverésére alkalmasak. 

Az asztali turmixgépek királya kétségtelenül az Artisan power plus, mivel nagyon magas teljesítménnyel rendelkezik. Ez a készülék nemcsak szétmixeli az ételt, hanem akár 63 fokos hőmérsékletre fel is melegíti azt, ennek köszönhetően ebben az esetben a leves tápanyag-dús marad, míg a klasszikus főzésre ez nem érvényes.

3 alapvető kérdés vásárlás előtt

● Mire fogom használni a turmixgépet?

Ha főként leveseket, vagy bébiételeket fog szétmixelni, akkor ebben az esetben választja a botmixert. A smoothie kedvelői viszont turmixgépet, vagy nagyobb méretű blendert választhatnak. Szeretne jeget törni és jégtálat készíteni? Vagy netán mogyorókrémet szeretne készíteni? A kérdésekre adott válaszok talán jobban eligazítják majd Önt és segítséget nyújtanak a megfelelő eszköz kiválasztásában.

● Szeretne gyors uzsonnát készíteni, amit majd magával vihet?

Ha igen, akkor keressen olyan turmixgépet, amely több tartállyal van ellátva. Semmi sem egyszerűbb annál, mint az összes hozzávalót a keverő tartályba dobni, majd bekapcsolni a gombot. Öt percen belül elkészítheti a finom és egészséges uzsonnát, majd nyugodtan útnak eredhet.

● Mennyit pénzt szeretne befektetni a készülékbe?

A pénzügy viszonylag fontos paraméter. A smoothie turmixgépek a legolcsóbbak, de csak korlátozottan használhatók. Ellenkezőleg, a blenderek-kel leveseket, smoothie-t mogyoróvajat is készíthet, de természetesen ezek a funkciók plusz költségbe kerülnek.

A legfontosabb paraméterek 

● Teljesítmény

A teljesítmény az összes turmixgép alfája és ómegája. Az alap 300 W, de ez a teljesítmény csak lágyabb zöldségek és gyümölcsök feldolgozására alkalmas. A készülék 600 W-tól kezdve már a dióféléket is képes kezelni és 1000 watt felett a turmixgép már jégtörésre is alkalmas. A teljesítménnyel az ár is növekszik, de érdemesebb nagyobb összeget rá fordítani és több funkciót kapni.

● Fordulatszám

A második legfontosabb paraméter a percenkénti fordulatszám. Itt is érvényes, hogy minél több a fordulat, annál jobb az eredmény. A botmixerek fordulatszáma percenként körülbelül 11 000, az asztali turmixgépeké tíz és húszezer között van, az úgynevezett nagy teljesítményű keverők pedig percenkét minimum húszezer fordulatszámmal rendelkeznek. 

● Tárolás

Ha kisebb konyhája van, akkor mindenképpen értékelni fogja a kompaktabb méretű készülékeket. A blenderek nagy méretűek és általában nehezebbek, ezért praktikus ha a konyhapulton, a konnektor közelében helyezi el, így nem kell majd használat során a konyhapulton tologatnia. A botmixer, valamint a turmixgép is bármilyen polcon könnyen tárolható.

 ● Biztonság

 A legtöbb eszköz védelmet nyújt a túlmelegedés ellen, ma már szinte ez alapfelszereltségnek számít. Természetesen el vannak látva biztonsági biztosítékkal is, ennek köszönhetően a készülékek nem indíthatók el, ha a fedelük helytelenül van becsukva. A blednerek és a turmixgépeknek, még a legkeményebb összetevőkkel is el kel bánniuk, úgy, hogy közben ne táncoljanak a konyhapulton, ezért csúszásgátló alsó felülettel vannak felszerelve.

● Tartozékok

Különösen a botmixerek tartalmaznak számos, egyéb tartozékot. A vágópenge, a habverő és a keverőtál csak alapfelszerelésnek számít. A blendereket kibővítheti további, különböző térfogatú tartályokkal, amelyek megfelelők kisebb, vagy akár nagyobb mennyiségű ételek elkészítéséhez. Javasoljuk, hogy a smoothie turmixgépet utólagosan szerelje fel, különböző térfogatú palackokkal. 

Mit készíthet turmixgéppel?

● A raw ételek varázsa

A raw ételek, olyan élelmiszerek fogyasztásán alapulnak, amelyek maximum 42 fokon készülnek. Természetesen nem kell kizárólag raw ételetek fogyasztania, de sok egészséges anyag kerül a szervezetébe, ha néhány ételt friss élelmiszerekből készít el.

● Smoothie

A smoothie -k manapság meglehetősen népszerűek és kár lenne rájuk sokat költeni, hiszen odahaza töredék árért készítheti el. Az előkészítés egyszerű. Az alapot folyadék formájában választja meg, majd adjon hozzá gyümölcsöt és zöldséget, megszórhatja dióval, magvakkal, vagy adhat hozzá mogyoróvajat is, a nagyobb tápérték érdekében. Ne feledkezzen meg arról, hogy a gyümölcsök cukrot is tartalmaznak és egy banános, vagy más gyümölcsökből készült koktél, magas mennyiségű szénhidrátot tartalmazhat, amelyet olyan gyorsan elfogyaszt, hogy észre sem veszi.

● Levesek

A krémlevesek őszi slágereknek számítanak. A sütőtök-, borsó- vagy spenótleves hideg napokon felmelegíti Önt, valamint biztosan nem hízik meg tőle. A levest elkészítheti turmixgépben, vagy közvetlenül egy edényben is. 

● Püré

A pürék és a kásák nem csak gyermekeknek valók. Az édesburgonya, vagy a sütőtök püré remek köret a húshoz. Ne féljen összemixelni kedvenc zöldségeit, hozzon létre a főételhez egy eredeti köretet. Mint például a petrezselyem- vagy zellerpüré íze nagyon érdekes és különlegessé teheti, az amúgy unalmas ételt.

● Dióvaj

A dióvajat, vagy mogyoróvajat csak nagyon erős eszközzel készítheti el. A vásárolt dióvajak nagyon drágák és sajnos a minőségük is megkérdőjelezhető. Vásároljon diót és készítsen vajat odahaza. Ön melyikre fogadna? A klasszikus mogyoróvajra, lekváros pirítóssal, vagy a házi nutellára, amely mogyoróvajból és minőségi csokoládéból készül.

● Humusz

Nehezen találunk rosszabb elnevezést egy ételre, mint a humusz, de a keleti konyha szerelmesei jól tudják, hogy a kellemetlen hangzású elnevezés egy római köménnyel ízesített csicseriborsót takar. Ne korlátozzon csak a csicseriborsóra, hiszen ízletes kenőt készíthet a sárgarépa és vörös lencse kombinációjából, vagy más típusú hüvelyesekből

Mit is mondjunk befejezésül?

Most már biztosan tudja, hogy az egészséges táplálkozás nem tudomány, és odahaza is készíthet finom ételeket. A turmixgép hű társa lesz majd az egészséges utazás során és segít megnyitni az ajtókat, az új lehetőségek előtt. Ne féljen és kóstoljon új ízeket. Talán idővel rájön, hogy a nem annyira vonzó külsejű zöldségek nagyon ízletesek tudnak lenni.