A réz edények garantálják a sikert

A réz és az arany a legszebb fémek közé tartoznak, ennek köszönhetően a valódi dizájn drágakövei. A réz jellegzetessége a fénylő vörös szín, amely legfőképp rusztikus stílusú konyhákba alkalmas, de modern belső kialakítású konyhákban is mutatós. És a szép megjelenés nem az egyetlen amit a réz kínálni tud.

Négy ok, hogy miért legyen a réz szerelmese

● Vezetőképesség

Ha bepillantunk a fizikába, akkor rájövünk, hogy a réz messze meghaladja a többi fémet vezetőképességével. Ennek köszönhetően, a rézedény, más anyagokhoz képest gyorsabban reagál a hőhatásra, ez az egyik jellemző, ami követelmény a csúcsgasztronómiában. Minél gyorsabb a visszajelzés az aktuális hőmérsékletre, annál jobb főzési eredményeket érünk el.

● Energiatakarékosság

A gyorsabb főzés alacsonyabb energiafogyasztással jár. Bár a kezdeti beruházás valamivel magasabb, de a rézen történő főzés során, akár negyven százalékkal kevesebb energiát spórolhat meg.

● Design

Most őszintén, a vezetőképesség nagyszerű tulajdonság, de a legtöbb amatőr szakács a rezet, inkább a megjelenése miatt választja. A réz edények megjelenése különleges, egyedi, mivel minden darabnak, legalább egy része kézzel készül. Kár lenne, az ilyen gyöngyszemeket nem kiállítani, ezért a réz edényeket és serpenyőket elegáns fogantyúkkal látták el, így a sütő fölé vagy a páralóelszívó köré akaszthatja őket.

● Nincs esély a kórokozóknak

A réz a nem kívánt mikroorganizmusok ellenséges környezetet nyújt. Nem kell attól tartania, hogy a nem kívánt vendégek otthonává válik.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő edényeket?

● Indukciós főzés

Ha odahaza indukciós főzőlapja van, akkor vásárlás előtt ellenőrizze, hogy az edények alkalmasak-e erre a hőforrásra. Maga a réz nem alkalmas indukciós főzőlapra, ezért speciális ferromágneses aljjal rendelkező terméket kell keresnie, ami lehetővé teszi az indukció használatát. A francia De Buyer Prima matera gyártó ajánlatában, számos, indukciós főzőlaphoz szánt rézedényt találhat. Ebben a sorozatban, minden egyes darab edény, kilencven százalék rezet és tíz százalék rozsdamenetes acél belső felületet tartalmaz. Kiváló, időtálló dizájnnal büszkélkedik, mind amatőr, mind profi szakemberek konyhájába alkalmas. A sorozatban klasszikus nyeles lábasokat, különböző méretű edényeket – fedőkkel, serpenyőket és wok-ot is talál, ázsiai ételek elkészítéséhez.

● Klasszikus hőforrások

Az előbb említett gyártó kínálatában talál réz edényeket, amelyek alkalmasak klasszikus hőforrásokhoz, idukció kivételével. Ez az Inocuivre first classe sorozat, amely többféle méretű serpenyőt, edényt, nyeles lábast és különálló fedőt kínál. Az edények a sötét fogantyúknak és nyeleknek köszönhetően rendkívül esztétikusak. Ez a sorozat sem tartalmaz alumíniumot, tiszta rézből készült és rozsdamentes acél belsővel rendelkezik.

● Réz réteg

Az edények választásakor ügyeljen a rézréteg vastagságára. Ha az edényeket elsősorban kiegészítőként szeretné használni, akkor nem kell ezzel foglalkoznia, de ha a főzést igazán komolyan veszi, akkor érdemes utánanéznie, hogy az edény, vagy a serpenyő nem-e rendelkezik alumínium maggal. Ebben az esetben természetesen nem a vevő megtévesztése a cél, hiszen ez az információ mindig fel van tüntetve a terméken.

● Az edények belső felülete

Mivel a réz nem érintkezhet közvetlenül az étellel, az edények belső felületei más anyagokkal vannak bevonva. Nagyon gyakran találkozhatunk a teflon alapú belső felülettel, amely tapadásmentes és lehetővé teszi a zsírmentes főzést. A rozsdamentes acélból készült belső felület hosszú élettartamú. Nagyon erős és tartós, de az égés elkerülése érdekében szükséges legalább kis mennyiségű zsiradékot használni.

Tartsa meg a rézedények fényét

● Felejtse el a mosogatógépet

Ha a legjobb barátok a mosogatógéppel, akkor lehetséges, hogy csalódik majd, ha elolvasta ezt a bekezdést. A rézedények érzékenyek és a mosogatógépbe való szerek nagy része klórt tartalmaz, mely tartósan károsítja az edények felületét. Mindig kövesse az edény gyártó utasításait.

● Réz fényesítése

A réz rendszeres ápolás nélkül elveszíti fényét, így szükséges fényesíteni. Ezekhez az edényekhez alkalmas, speciális pasztát találhat a piacon.
Puha szivaccsal vagy ruhával polírozzon, vigyázzon a súrolókkal és kaparókkal.

● Belső felületek

A rozsdamentes acél vagy a teflon belső felületek már nem annyira hajlamosak a károsodásra, ezért lehetséges őket tisztítani a szokásos mosószerekkel és szivaccsal.

● Ne dörzsölje az égett felületet

Ha az étel a réz edényben odaégett, áztassa vízben, és hagyja legalább fél napig ázni. Ezután óvatosan tisztítsa meg.

A réz edényekben történő főzés elvei

● Ne vigye túlzásba a magas hőmérsékletet

A réz edények nem szeretik a magas hőmérsékletet. Ezért  kis vagy közepes lángon főzzön.

● Készítsen el mindent előre

Mint fentebb írtuk, a réz vezetőképessége nagy, tehát gyorsan felmelegszik. Így a főzési folyamat gyorsabb, ezért készítse elő az összes szükséges hozzávalót és tartsa azokat kéznél,mivel az edénynek nem tesz jót az üres melegítés.

● Kíméletes konyhai eszközök

Bár a belső réteg rozsdamentes acélból készül, ennek ellenére érdemes fából vagy szilikonból készült eszközöket vásárolni, mivel a fém segédeszközök használat során megkarcolhatja az edények felületét. Kár lenne érte.

● Pároláshoz és főzéshez tervezett edények

A kiválló hővezető képességének köszönhetően a réz nagyszerű a különböző főzési technikákhoz,de ezekből leginkább a lassú főzést és párolást kell kiemelni. Hívjon meg vendégeket az otthonába és szolgáljon fel nekik tökéletes, lassan párolt, vörösboros marhahúst . Bizonyára az este sztárja lesz, és barátai örömmel látogatnak el ismét Önhöz.