Hogyan válasszunk elektromos vízforralót és hogyan tartsuk vízkő nélkül?

A tökéletesen  tiszta és karbantartott konyha mindenki saját névjegye. Vendégei bizonyára észreveszik, ha az edényei nem százszázalékosan tiszták. Ha ebéd után teát vagy kávét szolgál fel, ügyeljen a vízforraló megjelenésére, nehogy elriasztja a látogatóit a csúnyán szürke, lerakódott vízkővel.

A vízforraló öt legfontosabb paramétere

● Méret és térfogat

Minnél népesebb a család, a vízforraló térfogata annál nagyobb, kell hogy legyen.
A legkisebb vízforralók térfogata négy deci, a legnagyobbakba pedig akár három liter is elfér. A másfél literes térfogatú vízforraló, az arany középút. Például az egyedi kialakítású, kancsóra emlékeztető Eva Solo vízforralóval, pillanatok alatt finom kávét vagy teát varázsolhat.

● Előkészítési idő

A forrási időt a készülék energiafogyasztása folyásolja. A víz gyors forralásához szükséges ideális teljesítmény kétezer watt körül van. Természetesen minél nagyobb az energiafogyasztás, annál magasabb az áramfogyasztás is. A német, minimalista fém kivitelben készült WMF LONO vízforraló nagy teljesítményének köszönhetően nagyon gyorsan felmelegíti a vizet.

● Fűtőelem

Bár a vízforralóba látható fűtőbetét lerövidíti a főzési időt,  viszont nagyon gyorsan lerakódik rá a vízkő és ez lassítja a forrást. Noha a vízforraló alsó részén található fűtőelem nem melegíti fel olyan gyorsan a vizet, másrészt viszont a vízkő nem rakódik le.

● Anyag

A vízforraló anyaga nem befolyásolja jelentősen a forralási időt, valamint a vízkő lerakódását, de a megfelelően kiválasztott dizájn, kiegészítheti a belső teret. Különböző anyagokból  választhat, mint például az üveg, rozsdamentes acél, kerámia vagy műanyag. A legtöbb anyag nincs szigetelve, ezért vigyázzon, hogy ne égesse meg magát. A forró vízforraló problémát a Kitchen aid oldotta meg, a duplafalú Artisan vízforralóval. Az ötvenes évek által ihletett vízforraló, rozsdamentes acélból készül. Ezenkívül a vízforraló kivehető vízkőszűrővel rendelkezik.
A Concept cég egy kerámia vízforralóval, két csészével és csészealjakkal érkezett a piacra, amely híven utánozza a hagyományos kerámia kávé- és teáskannát. A kerámia nem káros az egészségre, ugyanakkor nagyon elegánsan mutat a hozzá illő edényekkel.

● Hőmérséklet-szabályozás

A tea szerelmesei nagyon jól tudják, hogy az egyes teafajták elkészítéséhez, különböző hőmérsékletű teavízhez van szükség. A modern vízforralók hőmérséklet-szabályozó funkcióval rendelkeznek, amely garantálja a megfelelő hőmérsékletet, a tökéletes, finom tea elkészítéséhez.
A boroszilikát üvegből készült Concept vízforraló,  hatvan foktól forráspontig melegíti a vizet. Ezenkívül a praktikus keep warm funkció mindig biztosítja a meleg vizet.
A SAGE cégnél található, az igazi ínyencek számára gyártott, automata teafőző kanna, amely hidraulikus szűrővel van ellátva. Beállítható, akár a szükséges áztatási idő is, valamint az öt, teafőző program egyikével a vízforraló mindent elintéz, Önnek csak élveznie kell az ízletes teát.

Mi a vízkő?

Ahol a víz hőmérséklete változik, ott a vízkő, kivétel nélkül kialakul.
A kémiai reakció kalcium- és magnézium-sókat szabadít fel, amelyek a tartályok falán megtelepednek, és ezt a tipikus, csúnya, szürke bevonatot képezik.Ha az Ön otthonában kemény a víz, akkor gyakrabban kell gondoskodnia a vízforralóról. Sajnos a vízminőséget és az ásványi anyagok jelenlétét nem befolyásolhatjuk.

Akadályozza meg a vízkőlerakódást!

●  Vízkőgyűjtő vízforralóba

Egyszerű és egyben olcsó megoldás a vízkőgyűjtő, amelyet a vízforraló belsejébe kell helyezni.  
Az ártalmatlan anyagból készült vízkőgyűjtő úgy néz ki, mint egy kis fémszálas súroló. Forralás közben magával ragadja a kalcium lerakódásokat. Időről időre vegye ki, távolítsa el róla a vízkövet, mossa le folyó víz alatt, és helyezze vissza a vízforralóba.

● Vízszűrés

Az otthoni vízszűrőkkel is viszonylag jó eredményeket érhet el. Vásárolhat vízszűrő kancsót, vagy közvetlen a konyhai csapra szerelhető szűrőt. Nagy előnye, hogy a szűrésnek köszönhetően nemcsak a vízkő, hanem a mikroműanyagok és egyéb nem kívánt szennyeződések is eltávolításra kerülnek.
Könnyen és gyorsan szabaduljon meg a vízkőtől!
A már kialakult kő eltávolítása nem nehéz. Nyúlhat a boltokban kapható vízkőtelenítő szerek után, vagy használhat ecetet, valamint citromsavat is. A tisztítási eljárás egyszerű, ezért bárki elvégezheti.

● Töltse tele a vízforralót

Töltse fel a vízforralót tiszta vízzel a legfelső vízszintjelző vonalig, és adjon hozzá vízkőtelenítő szert, vagy a háztartási szerek egyikét. Elegendő egy evőkanál citromsav, vagy egy deci ecet szükséges.

● Kémiai reakció

Hagyja forrni a vizet, és közben megfigyelheti a pezsgést, amelynek köszönhetően a vízkő leválik.  Ám ha vízforraló kevésbé buborékol, és még mindig van kő a vízforraló falán, akkor óvatosan adjon hozzá még egy kis marószert. Nagyon vastag vízkőréteg esetén, még egyszer ismételje meg ezt lépést.

● Alaposan öblítse ki!

A vízkőoldószeres vizet öntse ki, öntehti akár a mosogatóba is, és ezáltal, azt is megszabadítja a vízkőtől. Ezúttal tiszta vízzel, töltse meg újra a vízforralót, és hagyja még egyszer felforrni. Ezzel eltávolítja a vízforralóból a tisztítószer savanyú ízét.

Egy kis tipp a végére

A legjobb kombináció a megelőzés és az azt követő kőeltávolítás. Bár a vízkőgyűjtővel ellátott vízforraló vízkőmentes lesz, de higiéniai szempontból, időnként jó az ilyen tisztító eljárás elvégezni. Ezenkívül a boroszilikát üvegből készült vízforralót gyönyörűen kifényesíti, úgy fog ragyogni mintha új lenne.