Serpenyők - vásárlási útmutató

A serpenyők minden konyhában alapdarabnak számítanak. Csakúgy, mint a kések vagy az edények. Ezért érdemes kellő figyelmet fordítani a kiválasztásukra. A minőségi serpenyő nem szezonális hóbort, hanem befektetés. Megfelelő karbantartás mellett azonban sok éven át fogja szolgálni Önt, de mindenekelőtt élvezni fogja. Ha például jó húst vesz, akkor egy jó steak-et nem lehet egy vékony, kidudorodó serpenyőben megsütni, még akkor sem, ha David Copperfield vagy.

Hogyan válasszunk egy jó serpenyőt?

 

Serpenyőket választunk:

 • méret szerint (azaz az étkezők száma)
 • a tűzhely típusának megfelelően (azaz gáz-, elektromos vagy indukciós tűzhelyhez és ideális esetben a sütőhöz is)
 • az elkészítendő étel típusa (univerzális serpenyők vagy speciális ételekhez való serpenyők - grill, wok vagy palacsinta)
 • anyag szerint - különösen

A háztartás alapfelszerelése egy 25-30 cm átmérőjű, univerzális, közepes méretű serpenyő. Családi főzésre alkalmas, 3-4 szelet hús könnyen elfér benne. A kisebb méretű serpenyő (legfeljebb 24 cm) elegendő, ha egyedül vagy ketten vagyunk, és nem főzünk gyakran, vagy kiegészítő serpenyőként. Egy serpenyő azonban általában nem elég. Válasszon tehát egy második és további serpenyőt attól függően, hogy mit főz leggyakrabban:

Alapvető konyhai felszerelés = 1 univerzális serpenyő

 1. univerzális serpenyő - gyakorlatilag mindenhez elég
 2. mélyebb serpenyő - mártásokhoz, zöldségekhez és pörköltekhez (serpenyő vagy wok)
 3. egy serpenyő a gyakran elkészített ételeknek - kisebb "kézi" serpenyő (pl. egy tojáshoz) vagy egy speciális serpenyő (palacsintához vagy grillezéshez)

 

tmp

Honza Hajný, a Chefparade főzőiskola séfje

Egyetlen szakács sem nélkülözheti a minőségi serpenyőt. Ha például steakről van szó, a nagyszerű szaftos steak elkészítéséhez nemcsak minőségi húsra, hanem minőségi serpenyőre is szükség van. A steaket forró serpenyőben kell sütni, amely jól és egyenletesen vezeti a hőt. Ezért a szakemberek leggyakrabban hagyományos acél vagy öntöttvas serpenyőket választanak. Ideális, ha tapadásmentes fogantyúval is rendelkezik a kényelmes kezelés érdekében. Csak tegye szórakoztatóvá a főzést.

 

Alapvető edénytípusok

Azt kérdezi, miért van külön serpenyő a palacsintákhoz vagy az ázsiai ételekhez? Szükségem van egyáltalán rá? Igen, elég lehet egy univerzális serpenyő is. De ha gyakran főz, egy serpenyő nem lesz elég. Ha pedig minden vasárnap palacsintát süt a gyerekeknek, egyszerűen imádni fogja a palacsintasütőt. Milyen előnyei vannak a speciális edényeknek?

Pánev

Univerzális serpenyők

Széleskörűen felhasználható, alkalmas sütéshez, pirításhoz, főzéshez és flambírozáshoz. Ha van fedele, akkor pörköléshez is használható. Egyszerűen nem tudsz meglenni nélküle, ezért ne félj több pénzt fektetni bele. Több méretben is használható.

Válasszon

Grilovací pánev

Grill serpenyők

Az alján barázdák vannak, mint egy grillrácson. Ebbe folyik bele a szaft, amit a serpenyő sarkával könnyen ki lehet önteni, és például mártáshoz felhasználni. A rács nem csak szebbé, de ropogósabbá is teszi a steakeket és a zöldségeket.

Válasszon

Wok pánev

WOK serpenyők

Speciális formájának köszönhetően egyenletesen osztja el a hőt a serpenyőben, így nagyobb mennyiségű étel egyszerre történő elkészítését teszi lehetővé. Ezért ideális ázsiai ételek, de akár zöldségek vagy gyors stir&fry ételek elkészítéséhez is.

Válasszon

 

Pánev na palačinky

Palacsinta serpenyők

Minimális éllel rendelkezik. Így nem fog küzdeni a palacsinta megfordításával, akár forgatólapáttal, akár ügyes flancos suhintással.

Válasszon

Pánev na lívance

Tarkedli serpenyők

Nincs többé veszekedés azon, hogy ki kapja az első palacsintát. A gyermekes háztartások elengedhetetlen kelléke, amelyet tojáshoz és szalonnához is használhat.

Válasszon

Pánev na soté

Szoté serpenyők

Egy serpenyő és egy lábas egyben. Szélesebb, mint egy normál lábas, mélyebb, mint egy normál serpenyő. Kiválóan alkalmas szószokhoz, currykhez, pörköltekhez (fedővel) stb.

Válasszon

 

Az anyagválasztás döntő fontosságú a serpenyő szempontjából. Könnyű választani egy vonzó, könnyű darabot elfogadható áron, amely csodálatosan tapadásmentes felületet és könnyű kezelhetőséget ígér. De VIGYÁZZ. Az olcsóbb tapadásmentes felületek problémája a rövid élettartamuk (könnyen karcolódnak, a felület hámlik, és a tapadásmentességgel ámen) és a felhasznált anyag (vigyázzunk a PFOA és PTFE összetevőkkel, egészségbiztonságuk legalábbis megkérdőjelezhető).

A könnyű serpenyő talán kellemesen kezelhető. De még egyszer VIGYÁZAT. Minél könnyebb a serpenyő, annál nehezebben tartja a hőt. Lehet, hogy felforrósodik, de amint hűvösebb húsokat vagy zöldségeket tesz bele, gyorsan lehűl, és nem tud semmit sem főzni. Először gyorsan be kell húzni a húst, hogy a szaft benne maradjon, és finom, ropogós kérget képezzen a felszínen. Ha a hús kiengedi a szaftját, akkor párolja, nem pedig pirítja. A könnyű, vékony anyagoknak megvan az a kellemetlen tulajdonságuk is, hogy könnyen kidudorodnak. És logikusan - ahol van egy dudor, ott nincs hő. Ráadásul az olaj lefolyik az oldalán, így az étel a közepén megég, a szélein pedig olajban fürdik.  

 

Nepřilnavé pánve

Tapadásmentes serpenyők

A tapadásmentes serpenyők esetében valóban a minőségre helyezze a hangsúlyt. Részesítse előnyben azokat a márkákat, amelyeknél a gyártó azt állítja, hogy nem használtak PFOA-t és PTFE-t, amelyeket jellemzően a teflonserpenyők gyártásához használtak. A minőségi tapadásmentes serpenyők általában nem könnyűek. Ezek jellemzően többrétegű, tartós szendvics aljjal rendelkeznek. Az alap általában egy könnyű alumínium mag, amely kivételes vezetőképességgel rendelkezik és jól eloszlatja a hőt. Az alumínium azonban nem alkalmas élelmiszerekkel való érintkezésre, és könnyen deformálódik. Ezért gyakran kombinálják acéllal és tapadásmentes felületkezeléssel a serpenyő belsejében, amely modern ötvözetekből, titánból vagy kerámiából készül. A neves gyártók a modern felületekkel igyekeznek a lehető legnagyobb tartósságot elérni, és elkerülni a karcolódást, ami általában a tapadásmentes felületek legnagyobb hátránya.

Válasszon tapadásmentes serpenyőt

 

Acél serpenyők

Ha komolyan gondolja a főzést, az acél serpenyő a legkézenfekvőbb választás. A legtöbb profi szakács konyhájában megtalálható. Az acél hagyományos anyag, tisztán természetes és nagyszerű főzési tulajdonságokkal rendelkezik. Egyenletesen osztja el a hőt és tartja is azt. Az acél az idő múlásával minőséget nyer, és egyáltalán nem kell aggódnia a feketedés miatt. A serpenyőt az első használat előtt ki kell égetni, és a legtöbb esetben elegendő egy papírszalvétával áttörölni. A francia De Buyer márka az acéledények gyártásának egyik ikonja.

Válasszon acél serpenyőt

Ocelová pánev

 

Nerezové pánve

Rozsdamentes acél serpenyők

A rozsdamentes acél szuper ellenálló anyag. Nagy előnye az acéllal szemben, hogy nem rozsdásodik. Ezenkívül nem szívja magába az ételszagokat, és nem érzékeny a karcolásokra. Azonban még a rozsdamentes acél is égethető, hogy szinte tapadásmentes felületet hozzon létre (lásd alább). Ezenkívül sok gyártó a rozsdamentes acélból készült serpenyőket tapadásmentes bevonattal látja el.

Válasszon rozsdamentes acél serpenyőt

 

Réz serpenyők

A réz edények a konyha ékkövei. Gyönyörű, dekoratív, de meglehetősen magas fenntartási költséggel jár, és az ára a legmagasabbak közé tartozik a konyhai beruházások között. Megjutalmazza Önt azzal, hogy soha nem megy ki a divatból, mindenki irigyli, és villámgyors hővezető képességének köszönhetően öröm lesz rajta főzni. A belső réteg általában rozsdamentes acél vagy horganyzott, és ugyanúgy kell ápolni, mint a rozsdamentes acélból készült edényeket. A réz ékszerek mesterei a francia Mauviel és De Buyer márkák.

Válasszon réz serpenyőt

Měděná pánev

 

Foglaljuk össze azokat a paramétereket, amelyeket a serpenyők esetében figyelembe kell vennie:

 • Megfelelő a serpenyő az Ön tűzhelytípusához?
  Ezzel a problémával az indukciós főzőlapok legtöbb tulajdonosa szembesül. A réz teljesen alkalmatlan ezekhez a tűzhelyekhez, az öntöttvas pedig sugárzó tulajdonságai miatt nem biztos, hogy "barátkozik" az erős indukcióval. Mindig kövesse a gyártó adott termékre vonatkozó ajánlásait.
 • Lehet-e sütőben használni?
  Ez leginkább a fogantyú és a tapadásmentes felületek esetében az anyag típusának kérdése. Ismét ellenőrizze az egyes termékek specifikációit.
 • Mosogatógépben mosható?
  Sajnos egy minőségi serpenyő esetében el kell fogadnia, hogy nem teheti be a mosogatógépbe. Az acél, az öntöttvas és a réz a lehető legkevésbé érintkezzen vízzel és tisztítószerekkel. Az acél- és öntöttvas serpenyőket papírtörlővel lehet letörölni. Az olajréteg megakadályozza a levegőben lévő nedvesség okozta rozsdásodást, és növeli a felület tapadásmentességét.

Az első ponttal leginkább az indukciós főzőlapok tulajdonosai foglalkoznak. A réz teljesen alkalmatlan ezekhez a tűzhelyekhez, az öntöttvas pedig sugárzó tulajdonságai miatt nem biztos, hogy "barátkozik" az erős indukcióval. Mindig kövesse a gyártó adott termékre vonatkozó ajánlásait.

Az, hogy egy serpenyő alkalmas-e a sütőbe, általában a fogantyú és a tapadásmentes felületek esetében az anyagtípus kérdése. Ismét ellenőrizze az egyes termékek specifikációit.

Sajnos egy minőségi serpenyő esetében el kell fogadnia, hogy nem teheted be a mosogatógépbe. Az acél, az öntöttvas és a réz a lehető legkevésbé érintkezzen vízzel és tisztítószerekkel. Az acél- és öntöttvas serpenyőket papírtörlővel lehet letörölni. Az olajréteg megakadályozza a levegőben lévő nedvesség okozta rozsdásodást, és növeli a felület tapadásmentességét.

Hogyan lehet rozsdamentes acélból, acélból és öntöttvasból készült serpenyőket tapadásmentessé tenni

Aggódik a nem "tapadásmentes" serpenyők miatt? Nem szükséges. A vas/acél és az öntöttvas természetesen tapadásmentes felület. Tulajdonságaik a használat során még javulnak is. Ami fontos, az az úgynevezett tüzelés az első használat előtt.

Serpenyők égetése

Öblítse le a serpenyőt forró vízzel, és jól szárítsa meg. Öntse az olajat a serpenyőbe kb. 1 mm magasra, és közepes lángon kb. 5 percig melegítse (amíg füstölni nem kezd). Hagyja kihűlni a serpenyőt, majd öntse le róla az olajat, és törölje le a serpenyőt konyhai papírtörlővel. 

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, beszerzési vezető a Kulinában

Az alapvető konyhai felszerelésekhez egy univerzális serpenyőt ajánlunk egy jó hírű gyártótól, például a francia De Buyer vagy a német WMF vagy WOLL márkától.

Egy acél, öntöttvas vagy titán serpenyővel biztosan nem fog tévedni. Ezek megfelelő karbantartás mellett sok éven át jól szolgálnak majd.