Edények - vásárlási tanácsadó

Milyen gyakran vásárol új edényeket? A legtöbb háztartás gyakrabban vesz új autót, mint új edényt. Ezért célszerű odafigyelni a kiválasztására, mert a megvásárolt edényeket valószínűleg hosszú évekig fogják használni. A jól megválasztott edényekkel jobban fog főzni, és ez meg is látszik a végeredményen.

Mi mindent kell figyelembe venni az edények kiválasztásakor?   

 

 

Milyen edényekre van szükségem?

A minőségi edények befektetésnek számítanak. Ahelyett, hogy egy nagy készlet olcsóbb edényeket vásárolna, amelyekkel nem lesz elégedett, előnyosebb, ha kezdetben néhány alapdarabot vesz, vagy egy 3-4 edényből álló készletet, és szükség szerint hozzá vásárol. Ideális, ha egy hagyományos gyártó bevált sorozatát választja, és idővel kiegészíti azt. Így az edények nemcsak egységes kialakításúak lesznek, hanem egymásra is rakhatók, amit akkor fog értékelni, ha kisebb hely van a konyhájában. Milyen edényeket nélkülözhetetlenek a konyhában?

Alap konyhai felszerelés - 3 fazéktípus

 1. magasabb fazék - a vízben való főzéshez, pl. tészta vagy leves készítéséhez
 2. alacsonyabb lábas - pörköléshez, lassú főzéshez, azaz fedővel
 3. nyeles lábas - olyan ételek elkészítéséhez, amelyeket meg kell keverni, pl. szószok vagy kásák

 

tmp

Marcel Vargaeštok, a Chefparade főzőiskola tulajdonosa 

A nagy fazék az edénykészlet alapja. Az, hogy mekkora edényre van szüksége, attól függ, hány emberre főz. A tésztafélék a legvízigényesebbek. Adagonként 1 liter vízzel számoljon. Ha ketten vannak, egy kétliteres edény is elég, egy átlagos család számára viszont egy négyliteres edény a kötelező.
Ha szereti a pörkölteket, fektessen be egy lábasba, amyel a sütőben is használható. A hagyományos öntöttvas a legjobb választás. Használjon öntöttvas lábast fedővel a tűzhelyen és a sütőben lassú sütéshez. Ez az edény biztosítja, hogy a hő egyenletesen oszlik el, így finom pörköltet vagy borral párolt húst készíthet. De a tűzhelyen készített rizottóhoz is remekül használható.

 

 

3 alapvető edénytípus

A konyhában leggyakrabban 1-2 fazekat, egy lábast és egy kisebb nyeles lábast fog használni.

Hrnec

Fazék

Nagyobb és kisebb edények tészták, levesek, köretek stb. főzéséhez. Az edény általában olyan magas, mint amilyen széles. Ideális esetben szűrõfedéllel, amelyen keresztül a köretek közvetlenül leszűrhetők.

Edényt választani

Kastrol

Lábas

Nižší hrnec na dušení. Vždy s poklicí a ideálně z materiálu, který je vhodný i do trouby na pomalé dušení a pečení. Investicí na celý život je kvalitní kastrol z litiny.   Alacsonyabb fazék a pároláshoz. Mindig fedővel, és ideális esetben olyan anyagból, amely a sütőbe is alkalmas a lassú pároláshoz és sütéshez. Egy minőségi öntöttvas lábas egy életre szóló befektetés.

Lábast választani

Rendlík

Nyeles lábas

A nyeles lábas fogantyúja lehetővé teszi a kényelmes tartást a hőforrástól távol. Ideális mártások, gyümölcslevek és zabkásák készítéséhez, amelyeket folyamatosan keverni kell.

Nyeles lábast választani

 

Milyen anyagot válasszunk? 

Az anyagválasztás döntő fontosságú az étel végső íze, a főzés közbeni kényelem, de a mosogatás és a tárolás szempontjából is. Gyakorlati szempontból figyelmet kell fordítani arra, hogy:

 • az edények megfelelnek az Ön főzőlapjának tüzhelyének?
 • a sütőben is használható?
 • mosogatógépben mosható?

Az első pont a legfontosabb, és a probléma leggyakrabban az indukciós főzőlapoknál fordul elő. A legtöbb modern edény minden típusú tűzhelyhez alkalmas, de vásárlás előtt célszerű erről meggyőződni. A sütőkbe elsősorban a lábasokat fogja tenni. Fordítson különös figyelmet a fogantyúkra. Gyakran előfordul, hogy a gyártó más hőmérsékletet ad meg, amit maga az edény elvisel, és egy másikat a fogantyúkra. Az öntöttvas edények esetében sajnos be kell érnünk a kézi mosogatással. A legtöbb vásárló azonban a mosogatógépben akarja elmosni a leveses edényét.

Rozsdamentesacél edény

A rozsdamentesacél edények az ár és a minőség ideális kombinációját képviselik. Sokoldalúak, tartósak és alacsony karbantartás igényűek.

Kiválasztani a rozsdamentesacél edényeket

Az olcsó rozsdamentesacél edényeket a súlyuk alapján lehet megkülönböztetni.

Meglepődhet a rozsdamentes acélból készült edények széles árkategóriáján. Egy rozsdamentes acél edényt már néhány ezer forintért kaphat egy hipermarketben, miért fizetne több tízezer forintot egy jól ismert márkáért? Természetesen csak akkor fogja észrevenni a különbséget, amikor használja? Kerülje az olcsó, könnyű, rozsdamentes acél edényeket. Egy könnyű edény praktikusnak tűnhet. A rozsdamentes acél hátránya azonban a rossz vezetőképesség, ami azt jelenti, hogy az edények nem melegednek egyenletesen. A vékony fenék is könnyen kidudorodik, amit az olcsó edényeken elég hamar észre fogsz venni. Gázzal működő tűzhelyeken ez nem annyira lényeges, de más tűzhelyeken ez már komoly problémát jelent, és tovább növeli a főzés egyenetlenségét. A tiszta rozsdamentes acélból készült edények szintén nem alkalmasak indukcióra. Hogyan kezelik a jobb minőségű termékek ezeket a hátrányokat? A kulcs az alap, amely a magasabb kategóriákban több különböző anyagból áll, jellemzően jól vezető alumíniummal vagy acéllal kiegészítve az úgynevezett szendvics alapot. Ezért egy minőségi rozsdamentes acélból készült edény soha nem lesz könnyű, és szilárd aljú lesz.

 

A rozsdamentes acél edények előnyei és hátrányai

Előnyei

 • nagyon jó ár-érték arány
 • sokoldalú és tartós
 • nem tartja meg a szagokat
 • mosogatógépben mosható
 • szendvics aljjal, indukcióra alkalmas

 

Hátrányai

 • a rozsdamentes acél alacsonyabb vezetőképessége, amit szendvics aljjal kell kompenzálni
 • a tiszta rozsdamentes acélból készült edények nem alkalmasak indukciós főzőlapokra
 • nehezebb tisztítani, ha megégett

 

 

Öntöttvas edények

Az öntöttvas edényeket egy életre vásárolják. Természetes módon tapadásmentesek, jól tartják a hőt, és minden felületre alkalmasak. A hagyományos öntöttvas edények ikonja a Staub francia márka, amely híres a színes zománcozott felületű, jellegzetes "cocottes" edényeiről. Eredetileg a könnyű karbantartás miatt, ma már a szép design miatt is.

Válasszon öntöttvas edényeket 

 

Az öntöttvas edények előnyei és hátrányai

Előnyök

 • tartós
 • nagyszerű víz- és hőtartó képesség
 • minden felületre alkalmas
 • alkalmas tűzhelyhez és sütőhöz
 • ideális lassan párolt húsokhoz, de kenyérsütéshez is

Hátrányok

 • magasabb ár
 • nagy súly
 • nem mosogatógépben mosható

 

Réz főzőedények

A rézedények és -serpenyők a leggyakoribb tételek az összes gasztronómia és főzés szerelmeseinek kívánságlistáján. Ez egy olyan főzőedény, amely biztosan nem marad elrejtve a konyhaszekrényben, és nagyszerűen mutat a konyhában és a fényképeken. Az ár megfelel a szépségnek és a hasznosságnak, és a szakma mesterei a francia Mauviel és a De Buyer  márkák.

Válassza ki a rézedényeket

 

A réz edények előnyei és hátrányai

Előnyök

 • konkurencia mentes termikus tulajdonságok - gyorsan és egyenletesen vezeti a hőt
 • tartós
 • dekoráció professzionális és amatőr konyhák számára

Hátrányok

 • igényesebb karbantartás
 • magas ár
 • nem tisztítható mosogatógépben vagy indukción sem működik

 

Kerámia edények

A kerámiafelületek legnagyobb előnye a tapadásmentesség. Nemcsak könnyen tisztíthatók, hanem szinte zsiradék nélkül lehet bennük főzni is. Mosogatógépben moshatóak, de nem mindig használható az indukción, ezt az adott terméknél kell ellenőrizni.

Kerámia edény kiválasztása

Keramické hrnce

 

Fontos tulajdonságok

Összefoglaljuk azokat a paramétereket, amelyekre az edények esetében figyelnie kell:

 • alkalmasság az Ön tűzhelyének típusához -különösen akkor figyeljen, ha indukción főz
 • sütőben is lehet használni - ez elegendő a nyeleslábasokhoz vagy serpenyőhöz, amelyet a sütőbe fog tenni.
 • mosogatógépben is lehet mosni - a rozsdamentes acél edényeket gond nélkül lehet mosogatógépben tisztítani az öntöttvas és a réz edények esetében az edények funkcionalitását és szépségét kézi mosogatással és nagyobb gondossággal kell egyensúlyba hozni.
 • allj vastagság - az alj kialakítása és technológiája a rozsdamentes acél edények fő paramétere. Minél jobb minőségű az alj, annál jobb a vezetőképesség és az egyenletes főzés.
 • a fogantyúk kialakítása 
  - a fogantyúk anyaga: a fazékfogantyúk általában fémből, műanyagból vagy ezek kombinációjából készülnek. A műanyag fogantyúk nem melegednek fel könnyen, ezért nem szükséges lábast használni. Ezek azonban nem alkalmasak sütőbe, és inkább az olcsóbb edényekre jellemzőek. A magasabb kategóriájú edények olyan fogantyúkat kínálnak, amelyek az anyagok kombinációjának és a megfelelő fogantyú kialakításának köszönhetően minimálisra csökkentik a fogantyúk melegedését műanyag használata nélkül.
  - a fogantyúk rögzítése: a fogantyúkat vagy hegesztik (az edény belsejében lévő illesztés gyakorlatilag láthatatlan), vagy szegecsekkel rögzítik. A rozsdamentes acélból készült edények esetében előnyösebb a hegesztett fogantyúkat választani, mert elegánsabbak, és a szennyeződés nem telepszik meg a szegecsek mögött. Az olyan anyagok esetében, ahol a hegesztés nem lehetséges, a szegecselés nem jelent komoly akadályt.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, beszerzési vezető Kulinában

Az alapvető konyhai felszereléshez 4-5 részeset ajánlunk rozsdamentesacél edénykészletet jó hírű gyártótól, például német márkától WMF, Fissler nebo Zwilling Ezek a kiváló minőségű, erősített aljú, univerzális edények teljes mértékben kielégítik a mindennapi főzés igényeit.

A haladóbb szakácsok ezután leggyakrabban öntöttvas lábasokkal egészítik ki felszerelésüket. Staub, a francia márka ikonikus kerámiatermékei Emile Henry és rézedények Mauviel a De Buyer. Ezek a darabok gyakori ajándékok karácsonyra vagy friss házasoknak is.