Tudta, hogy a fedeles edények energiát takarítanak meg, mivel akár 30%-kal gyorsítják a főzést? Ez a fedél alatt felgyülemlő hőnek köszönhető. De az is igaz, hogy a fedővel való főzés nem minden ételhez alkalmas. Ezért van néhány fontos információnk mind a fedeles serpenyőkről, mind a fedeles főzésről.
![sklenena poklice](https://www.kulina.cz/user/documents/upload/clanky/sklenena%20poklice.jpg)
- Üvegfedelek Lehetővé teszi a teljes főzési folyamat nyomon követését anélkül, hogy fel kellene emelnie őket. Ezenkívül tartósak, sütőben való használatra alkalmasak és mosogatógépben moshatóak.
- Az üveg természeténél fogva törékeny, ezért hajlamos a törésre. Az üvegfedelek általában nehezebbek.
![nerezova poklice](https://www.kulina.cz/user/documents/upload/clanky/nerezova%20panev.jpg)
- Rozsdamentes acél fedelek rendkívül ellenállóak a karcolásokkal, a korrózióval és a magas hőmérsékletekkel szemben. Mosogatógépben moshatóak, sütőben süthetőek és általában könnyebbek, mint az üvegek.
- Átlátszatlanok, így ha ellenőrizni szeretné az ételt, fel kell emelnie a fedelet, ami zavarhatja a főzési folyamatot.
![silikonova poklice](https://www.kulina.cz/user/documents/upload/clanky/poklice%20silikonova.jpg)
- A szilikon fedelek könnyűek és rugalmasak, így könnyen tárolhatók. A magas hőmérsékletnek is ellenállnak, és sütőben, sőt mikrohullámú sütőben is használhatók.
- A rozsdamentes acélhoz hasonlóan a szilikon is átlátszatlan. A mosogatógépben való mosáskor a szilikonfedelek magukba szívhatják a mosogatásból származó szagokat.
![panev s poklickou](https://www.kulina.cz/user/documents/upload/clanky/panev%20a%20poklice.jpg)
Fedeles edények: típusok és felhasználások
Öntöttvas edények fedővel
Nagyszerűek a hosszú távú használathoz és az egyenletes hőelosztáshoz. Sütőben való sütésre is alkalmasak. De nehezek és különleges gondoskodást igényelnek.
Rozsdamentes acél edények fedővel
Karcállóak és a főzési alkalmazások széles körére alkalmasak. Azonban több zsiradékot igényelhetnek, hogy az ételek ne barnuljanak meg.
Tapadásmentes serpenyők fedővel
Ezért szinte zsír nélkül főzhetők és könnyen tisztíthatók. Azonban hajlamosak a karcolódásra, és a felületük magas hőmérsékleten megsérülhet.
Fedeles acél edények
Tartósak, sokoldalúak és felületük természetes módon tapadásmentes, ha megfelelően kezelik őket. Általában nehezek, könnyen túlmelegedhetnek és különleges gondoskodást igényelnek.
![Vareni v panvi s poklici](https://www.kulina.cz/user/documents/upload/clanky/vareni%20pod%20poklickou.jpg)
A fedél segít megtartani a hőt és a nedvességet a serpenyőben, így ideális húsok, zöldségek párolásához vagy mártások készítéséhez. Lehetővé teszi a lassú főzést is, ahol az ízek jobban összeérnek.
A fedeles edények verhetetlenek a sikeres pároláshoz. Egyszerűen csak öntsön egy kis vizet a serpenyő aljára, helyezze bele a párolókosarat a hozzávalókkal, fedje le a fedővel, majd csak várja, hogy az étel megsüljön. Egy fedeles wok is alkalmas erre a célra.
A fedél kiváló segítség a rizs és rizsételek, például rizottó, piláf stb. elkészítésében. Ennek oka, hogy állandóan tartja mind a hőmérsékletet, mind a páratartalmat, ami elengedhetetlen a megfelelő állag eléréséhez.
A mély, fedeles edényeket akkor is értékelni fogja, ha olyan ételeket készít, amelyek a tűzhelyen kezdenek főni, és a sütőben fejeződnek be. Erre a célra ideálisak a fedeles öntöttvas serpenyők, de más anyagok is alkalmasak.
Ne feledkezzünk meg a fedő nagyon alapvető funkciójáról sem, nevezetesen arról, hogy ha a főzés után letakarjuk az ételt, az sokkal lassabban hűl ki.
Minőségi edényfedelek
![jakou velikost panve](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.kulina.cz/user/documents/upload/aGUIDES/pans-size/velikost-guide.jpg)
![nejlepší pánve s poklicí](https://www.kulina.cz/user/documents/upload/clanky/top%20panve%20s%20poklici.jpg)