Acélkések: az élesség felülmúlhatatlan

ocelove noze

Ha minőségi kés vásárlását fontolgatja, akkor a kés között dönt.Rozsdamentes, damaszkuszi vagy szénacél. A szénacél kések rendkívüli élességükkel és tartósságukkal nyernek, de egy kicsit több törődést igényelnek, mint rozsdamentes acélból készült társaik. Hadd segítsünk kiválasztani a megfelelőt.

Kinek való a szénacél kés?

Mindenki számára, aki a -t keresi.késamely kompromisszumok nélkül éles és könnyen tökéletes formában tartható. Különösen azok fogják értékelni, akik komolyan veszik a főzést - a profi szakácsoktól a lelkes otthoni ínyencekig, akik nem bánnak egy kis extra utógondozást.

minőségi kések
noze z uhlikove oceli
Mi a szénacél?

Ez egy olyan acéltípus, amely nagyobb arányban tartalmaz szenet (általában 0,6% és 2% között). A szén az a kulcsfontosságú elem, amely ennek az acélnak keménységet és élességet ad, így ideális anyag a késkészítéshez.

A rozsdamentes acéllal ellentétbenA nem tartalmaz krómot, ami azt jelenti, hogy nem korrózióálló, ezért rendszeres karbantartást igényel - például minden használat után alapos szárítást és időnkénti olajos kezelést.

A damaszkuszi acélhoz képestA különböző acélfajták rétegeiből álló szénacél egyszerűbb szerkezetű, de amit a profi szakácsok nagyra értékelnek benne, az az, hogy a penge hosszú ideig éles marad, valamint hogy munka közben könnyen újra lehet élezni.


Népszerű szénacél kések


Melyik kés a jobb - acél, rozsdamentes acél vagy damaszkuszi?
nuz ocel
nuz nerez
damaškové nože
Anyag
Szénacél - vas és szén ötvözete, minimális egyéb elemtartalommal.
Rozsdamentes acél - vas, szén, króm és gyakran más elemek, például molibdén vagy vanádium ötvözete.
Damaszkuszi acél - többrétegű acél, amelyet különböző típusú acélok egymásra helyezésével és kovácshegesztésével alakítanak ki.
Élesség
Rendkívül kemények, így rendkívül éles és finom élűek, ami ideális a precíziós munkákhoz.
Nem olyan kemények, de még mindig jó élességet és sokoldalúságot kínálnak.
A kemény magot lágyabb acélrétegekkel kombinálják, ami nagy élességet és tartósságot biztosít.
Mosás
Használat után a kést kézzel kell kimosni, alaposan meg kell szárítani és időnként be kell olajozni, hogy megakadályozza a rozsdásodást.
Korrózióállóak, és csak kézzel kell mosni és szárítani őket. Egyes modellek mosogatógépben moshatók.
Az ápolás hasonló az acélkésekhez - kézi mosás, szárítás és rendszeres élezés.
Csiszolás
Könnyen élezhető, és a penge gyorsan megújítható.
A pengét nehezebb élezni, mint a szénacélt, és nem marad olyan sokáig éles.
Általában jól csiszoltak, de ez a magban használt acél típusától függ.
Rugalmasság
A penge keményebb, de törékenyebb, ezért nem alkalmas csont vagy kemény anyagok vágására.
Ellenáll a nedvességnek és a savaknak, a penge kevésbé törékeny, így a rozsdamentes acél pengék a durvább munkákat is elbírják.
A rétegezés erőssé, tartóssá és rugalmassá teszi a késeket, csökkentve a törés kockázatát.
Ár
Közepes
Alacsonyabb vagy közepes
Magasabb
Értékelés
Egyaránt alkalmas olyan szakemberek és rajongók számára, akik értékelik a maximális élességet, és nem bánják a magasabb karbantartási igényeket.
A rozsdamentes acélkések alkalmasak a mindennapi főzéshez a háztartásokban és a professzionális konyhákban, ahol a könnyű karbantartás és a megbízhatóság elsődleges szempont.
A damaszkuszi kések ideálisak azok számára, akik a funkcionalitás, a teljesítmény és a tökéletes design kombinációját keresik.

noze ocel uhlikova
3 ok
Miért kivételesek az acélkések
  1. Tökéletes élességt
    A szénacél kemény, így extra finom pengét készíthet, amely pontos és sima vágásokat eredményez, akár húst, akár zöldséget vagy finom fűszernövényeket szeletel.
  2. Könnyű őrlés
    Más anyagokkal ellentétben a szénacél könnyen őrölhető, akár otthon is egy klasszikus élezőkő vagy csiszolókő. Ennek köszönhetően a penge gyorsan megújulhat, és mindig tökéletes állapotban maradhat.
  3. Egyedi patina
    A szénacél kések idővel jellegzetes patinát kapnak, ami nemcsak esztétikus, hanem védi a pengét a korróziótól is. Így minden kés egyedi megjelenést kap, amely elmeséli használatának történetét.
Kedvenc kések
A tippünk
Olvassa el továbbá
->
kvalitní nože
Mikor érdemes minőségi késekbe fektetni
Elmondjuk, mely konyhakésekbe érdemes beruházni, és melyeken lehet spórolni.
brouseni noze
Hogyan kell ápolni egy acélkést?
Mint már említettük, a szénacél egy kicsit több figyelmet igényel, mint más anyagok, de megfelelő gondoskodással évekig tökéletes állapotban marad. Ezért:
  • Minden használat után fontos, hogy a kést kézzel, meleg vízben mossa el, szivaccsal óvatosan törölje át, és azonnal szárítsa meg.ruháta rozsda megelőzése érdekében.
  • Rendszeresen kezelje a pengét egy vékony réteg étolajjal, hogy védőfilmet képezzen a nedvesség ellen.
  • Az él megőrzése érdekében ideális, ha a kést csiszolókővel vagy csiszolókővel élezzük, és mindig fa vagy műanyag vágjuk.deszka.
  • Ne feledje, hogy az olyan kemény felületek, mint az üveg vagy a fém, károsíthatják a pengét.
  • Megfelelő tárolás a -benkéstömb vagy mágneses tartóra helyezve megvédi a pengét a tompulástól vagy a karcolódástól.
Hosszabbítsa meg a kés élettartamát

Top élezők és csiszolók


Image

Melyek a legjobb acélkések?

Ha olyan minőségi acélkéseket keres, amelyek ötvözik a kézműves hagyományokat a modern dizájnnal, nézze meg a német márka késeit .Wüsthofamely precizitásáról és tartósságáról ismert. Vagy a holland kések Kovácsoltamelyek népszerűségre tettek szert kézzel készített, egyedi kialakításuknak és robusztus kivitelezésüknek köszönhetően. És végül, de nem utolsósorban a hagyományos japán kézművesség által inspirált Dellinger késeket mindenki értékeli, aki a teljesítményt és a szépséget keresi egyben.
GYIK
A leggyakrabban feltett kérdés
Miben különböznek az acélkések a rozsdamentes acélkésektől?
A szénacél kések keményebbek, élesebbek és könnyebben élezhetők, de a rozsdásodás megelőzése érdekében rendszeres ápolást igényelnek. A rozsdamentes acél kések ellenállóbbak a korrózióval szemben és könnyebben karbantarthatók.
Hogyan kell megfelelően ápolni az acél késeket?
Az acélkéseket használat után kézzel kell mosni, azonnal meg kell szárítani, és a rozsdásodás megelőzése érdekében rendszeresen be kell kenni étolajjal.
Milyen gyakran kell élezni az acélkéseket?
Az élezés gyakorisága a kés használatától függ, de a szénacél késeket érdemes időnként finom csiszolókővel újracsiszolni, mivel élük gyorsan megújul.
Rozsdásodhat-e a szénacél kés?
Igen, a szénacél hajlamos a rozsdásodásra, ha nem megfelelően karbantartják. Fontos, hogy a kést mosás után azonnal szárítsa meg, és rendszeresen kezelje olajjal.
Melyek a legjobb acélkés márkák?
A legnépszerűbb márkák közé tartozik a Wüsthof, a Forged és a Dellinger, amelyek kiváló minőséget, precíz vágást és hosszú élettartamot kínálnak.