Vörösboros pohár SOMMELIERS VINTAGE 250 ml, Riedel

Kód: RD440060
Márka: Riedel
32 040 Ft
Raktáron (3 db)

Vintage Port Takmmeliers üveg

Részletes információ

Termék részletes leírása

Vintage Port borospohár, Riedel

A Riedel társaságot e poharak megalkotására az a tény ösztönözte, hogy a Portói Borok Intézete által népszerűsített, ún „officiális“ kehely formájú poharak portói borokhoz alakjukból kifolyólag túlzottan kihangsúlyozzák a borok alkoholos aromáját, időnként kiegyensúlyozatlan savasságát és elnyomja a gyümölcsös tónusokat.

Ezért 1991-ben Lodonban szakértők csoportja találkozik, hogy teszteljék a Quinta do Noval portói bort 10 különböző pohárból fogyasztva (beleértve a Riedel társaság 6 prototipusát és az officális poharakat is). Egyazon borok kóstolásánál különböző poharakból az eredmény 70%-al különbözött. Az ezt követő döntő teszteléskor Londonban 12 szakértő csoportja bekötött szemmel 4 különböző Vintage portói bort 4 különböző pohárból kóstolt meg.

A Riedel Vintage Port Sommeliers borospohár jogosan győzött. A Vintage portói borok ezekben a poharakban teljes harmóniájukban és nemességükben teljesednek ki és kiemeli a rájuk olyannyira jellemző aromákat, mint a fekete ribizli, bors, szarvasgomba és füstös ízek. Finoman korrigálja az alkohol túlságosan erős ízét ezáltal kihangsúlyozva a vörös gyümölcsök csábító illatát, melyek összeolvasztják a savanykás ízeket és tanninokat édes, harmonikus ízbe. A kellemes, hosszantartó utóíz tökéletes befejezése a minőségi Vintage Port portói bornak ebből a kifinomult pohárból történő elfogyasztása után.

A Vintage Port Sommeliers Riedel poharakat a következőkhöz ajánljuk:

  • Portské víno (Colheita, Tawny, Vintage)
  • LBV (Late Bottled Vintage)
  • Madeira, Marsala, Noilly Prat
  • Vinsanto

Portói bor
A szőlőből először kisajtolják és kiszűrik a szőlőmustot, melyhez a részleges erjesztés és a fahordóba töltés után brandyt – szőlő pálinkát - adnak hozzá. A szőlőpálinka leállítja az erjedést, így maradékcukor-tartalmú és 18-20 alkoholfokos dúsított borok keletkeznek, melyek üvegbe töltés előtt bizonyos ideig hordókban érnek. Portói bort kizárólag csak olyan szőlőből készítenek, amely Portugália északi részén, a Douro folyó völgyében termesztenek és dolgoznak fel.

Vintage portói bor
Viszonylag rövid idő után a tölgyfahordóban érő portóit palackozzák és palackokban érnek tovább. A palackok etikettekkel vannak ellátva, melyeken az évjárat szerepel. Magas koncentrációjából, maradcékcukor-tartalmából és magas alkoholtartalmából kifolyólag akár több évtizedekeg is megőrzik frissességüket és finom gyümölcsös ízüket. A Vintage portói borokat az egyes termelők egyénlileg, az adott év termésének minőségétől függően határozhatják meg, hogy megfelel-e a Vintage portói borhoz fűzött elvárásoknak.

Dúsított borok
A Madeira, sherry, portói hosszú múltra visszatekintő alkoholos borok és a Pireneusi-félsziget országára jellemzőek. magas, keskeny pohárba ajánlott tölteni, melyet Spanyolországban „copita“ néven ismerrnek és kiemeli finom gyümölcsös aromájukat, ám elnyomja az alkohol erős ízét.

SOMMELIERS sorozat:

Az olasz A.I.S. sommelier szövetséggel (Associazione Italiana Sommeliers) együttműködve Claus Riedel 1973-ban Orvietóban bemutatta az első olyan pohársorozatot, amely szakértőknek készült. A sorozat 10 különböző méretű poharat tartalmaz.

Ettől a pillanattól kezdve a borok világa alapjaiban változott meg.

Különböző régiókban és a különböző kontinenseken ma olyan borokat termelnek, melyek akkor nem léteztek, vagy teljesen ismeretlenek voltak. Ezért a Sommeliers sorozatot továbbra is fejlesztette a fia, Georg Riedel, amíg a Sommeliers nagy terjedelmű „vitrum-vinotékává“ nem vált a műszaki fejlődés legmagasabb fokán.

1991-ben Robert Parker, a Wine Advocate folyóirat szerkesztője ezt írta: „Műszaki szempontból és a maximális élvezet szempontjából a legjobb pohár az, amit a Riedel cég gyárt. Tényleg rendkívüli az a hatás, amit ezek a poharak kölcsönöznek a minőségi bornak. Nem tudom kellően kifejezni azt, hogy mekkora ez a különbség."

A világigénynek köszönhetően ma a Sommeliers sorozat a borospoharak abszolút csúcsát képezi, és a legsikeresebb kézzel fújt pohársorozat a világon. Minden egyes pohár különállóan készül: a felső részt formában fújjuk, a szárat és a talapzatot kézzel formálják azon gyártási módszerek szerint, melyeket már időszámításunk kezdetén kifejlesztettek.

Az üvegesek a munkájuknál a tehetségüket használják ki, a képességeik és gondosságuk az alapfeltétele annak, hogy a Sommeliers pohársorozatba olyan kézműves feldolgozást vigyenek, amilyet a vevők elvárnak. A Sommeliers több mint 24%-os ólomtartalmú üvegből készül.

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Borospoharak
Jótállás: 2 év
Súly: 0.29 kg
Anyag: Üveg
Terméktípus: Poharak
Sorozat: Riedel Sommeliers
Margin: E
K překladu: CZ AUTO-PRO-title

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki: