Sonkakések

összesen 2 termék

Sonkakések - szeletelje a sonkát, mint egy profi

Mi az a sonkakés?

A sonkakés - a sonkavágáshoz használt professzionális kés - hasonlít a kicsontozó vagy filéző késhez. A penge hosszú, keskeny, és csak egy kicsit rugalmas. Ez megkönnyíti a késsel való vágást. A penge hossza 20 és 32 cm között mozog. A hosszú pengének köszönhetően egyetlen mozdulattal szeletelhet. A rugalmas penge lehetővé teszi, hogy a kés alkalmazkodjon a sonka felületéhez, és rendkívül pontos vágást érjen el.

A Kulina oldalon olyan neves gyártók minőségi sonkakéseit kínáljuk, mint a Zwilling és a Wusthof, amelyek többféle méretben kaphatók.

Mit kell figyelembe vennie, amikor új sonkakést vásárol?

Számos jellemző tulajdonságot kell keresnie, amikor új sonkakést vásárol.

  • A penge

A sonkakés hosszának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a vágás teljes területét lefedje. A sonkakéseknek 16 és 32 centiméter közötti hosszúságúnak kell lenniük. A pengék keskenyek, és gyakran kis barázdákkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a szeletek megtapadását. Néhánynak lekerekített hegye van, és egy lazackésre emlékeztet, néhánynak pedig éles, hegyes hegye.

  • A fogantyú

A sonkakés markolatának rendkívül kényelmesnek kell lennie, és biztos fogást kell biztosítania. Csúszásmentesnek és elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy a biztos fogás érdekében elférjen a kézben.

Hogyan ápoljuk sonkakésünket?

A konyhakések elég nagy befektetésnek számítanak, ezért ha azt szeretné, hogy a sonkakés hosszú ideig kitartson, mindenképpen tartsa be ezeket az egyszerű szabályokat a kések tisztítására és tárolására vonatkozóan:

  • a kések gyakran mosogatógépben moshatóak, de javasoljuk, hogy kézzel tisztítsa meg a kést, mivel a mosogatógépben használt mosószerek károsíthatják az acélpenge felületét
  • ha a késnek fából készült a nyele, ne tegye be a mosogatógépbe
  • a fából készült fogantyúk kiszáradásának megelőzése érdekében rendszeresen kenje be őket lenolajjal vagy méhviasszal
  • a sonkakést külön tárolja, hogy a pengék ne tompuljanak el. Használjon késtömböt vagy állványt vagy egy késtartó tokot
  • élezze rendszeresen a kését késélezővel - Helyezze a késpengét a késélező fölé 15 fokos szögben, és csúsztassa végig a késpengén a végétől a végéig. A mozgás irányának mindig állandónak kell lennie
  • olyan vágódeszkát használjon, amely késbarát és elég nagy ahhoz, hogy a felszeletelni kívánt sonka elférjen rajta

Sonkaszeleteléskor szükség lehet húsvillára is.