Tudta, hogy a szakácskés megfelelő hossza nemcsak a konyhai munka hatékonyságára van nagy hatással, hanem a vágás biztonságára is? De hogyan tájékozódjon a késhosszok között? Talán nem is olyan bonyolult, mint amilyennek látszik. Mutatunk egy egyszerű módszert az ideális kiválasztásához.kés csak az Ön számára, és néhány hasznos tippet adunk hozzá, hogy megkönnyítsük a választást.
%20kopie.jpg)
Mi a legjobb hossz a szakácskés számára?
Első pillantásra a szakácskések választéka végtelennek és nehezen áttekinthetőnek tűnhet. Valójában azonban a szakácskéseknek három csoportja van, amelyek mindegyike sajátos előnyökkel rendelkezik, és ezért más-más típusú felhasználóhoz vagy feladathoz alkalmas:
Rövid főzőkések
- kb. 16 cm -
A rövid szakácskések tökéletes választás azok számára, akiknek kicsi a kezük, vagy akik jobban szeretik a nagyobb kontrollt munka közben. Méretük miatt ideálisak az olyan finom feladatokhoz, mint a fűszernövények, gyümölcsök, zöldségek szeletelése vagy hámozás. Alkalmasak azok számára, akik a könnyen használható késeket részesítik előnyben.
Közepes szakácskések
- kb. 20 cm -
Ha bizonytalan vagy, hogy melyik kést válaszd, a 20 cm körüli hosszúsággal nem fogsz hibázni. Ez egy univerzális szakácskés, amely minden késkészlet elengedhetetlen része. Elég hosszú ahhoz, hogy nagyobb hús- vagy zöldségdarabokat vágjon, és könnyen kezelhető. Ez a hosszúság ideális választás azoknak a szakácsoknak, akik sokoldalú segítőt keresnek a mindennapi főzéshez.
Hosszú szakácskések
- kb. 26 cm -
A hosszú szakácskések remek választásnak bizonyulnak azok számára, akiknek nagyobb ételdarabokkal kell dolgozniuk, például dinnyével, sütőtökkel, vagy húsok faragásakor. Kicsit több kézügyességet és erőt igényelnek, ezért alkalmasabbak a nagyobb kezűek számára, akik szeleteléskor nagyobb hatótávolságot és erőt szeretnének.
A legnépszerűbb szakácskések vásárlóink véleménye szerint


- Ergonomikus fogantyú: Egyszerűen fogalmazva, a késnek illeszkednie kell a kezedhez. Így könnyen előfordulhat, hogy ha többen főztök a háztartásban, mindenkinek saját szakácskésre lesz szüksége. Sőt, a kisebb kezű emberek örömmel fogadnak egy finomabb kést, míg egy vaskos kés jobban illik egy nagy kézbe.
- A felhasználás célja: Gondolja át, milyen ételeket készít leggyakrabban. Ha sokféleképpen főz, de nem szeretne egy egész késarzenált tartani a konyhájában, akkor egy 20 cm körüli univerzális hosszúságú kés ideális. Ha egy bizonyos típusú ételre specializálódott, válasszon olyan hosszúságot, amely megfelel az adott hozzávalóknak.
- Anyag és minőség: Befektetés egy késbe minőségi acélból mindenképpen megéri. Egy jól élezett penge sokáig éles marad, és kényelmes lesz vele dolgozni.
- Egyensúly: Azzal állapíthatja meg, hogy a kés megfelelően kiegyensúlyozott-e, ha az ujját a penge és a markolat találkozásának pontja alá helyezi, és a kés nem lóg ki egyik oldalra sem. Csak ezzel a késsel fogsz kényelmesen dolgozni.
Megbízható szakácskések

Egy kést neki és a lánynak?
A konyhában nem igazán érvényesül az egyméretűség. Egy szakácskésnek egyszerűen jól kell illeszkednie a kezébe. A standard szakácskéskészletek egy 20 cm hosszú szakácskést tartalmaznak. De ha 160 cm magas vagy és kicsi a kezed, valószínűleg nem fogod kényelmesen érezni magad egy ilyen késsel. Így előfordulhat, hogy otthon két késre lesz szüksége - egy a nőnek és egy a férfinak. És nem lesz kidobott pénz, mert egy jól megválasztott késsel minden főzés öröm!

A szakácskés mindenekelőtt egy sokoldalú eszköz, amely nem hiányozhat egyetlen -ből sem.konyhák. Szinte bármit megtehetsz vele. Leggyakrabban azonban arra használják, hogy:
- Húsvágás: Függetlenül attól, hogy baromfiról, marhahúsról vagy halról van szó, a szakácskés elég robusztus és éles ahhoz, hogy mindezzel megbirkózzon.
- Zöldségek és gyümölcsök szeletelése: Széles pengéjének és éles élének köszönhetően gyorsan és pontosan felszeletel mindenféle zöldséget, a hagymától a kemény gyökérnövényekig.
- Fűszernövények aprítása: A széles penge könnyű és hatékony aprítást tesz lehetővé.

Ha egy másik eszközt keresel, amely hasonló funkciókat kínál, de kissé eltérő kialakítású, a kés kiváló választás lenne.santoku. Majdnem egyenes pengével rendelkezik, ami szinte kiküszöböli a hiányos vágásokat.
- Erősségek: Szélesebb és szuperéles pengéjének köszönhetően kiválóan alkalmas zöldségek, halak szeletelésére vagy fűszernövények aprítására. A pengén apró kivágások (úgynevezett grantonok) is vannak, amelyek megakadályozzák, hogy az összetevők odaragadjanak.
- Korlátozások: A penge általában rövidebb, és szintén nagyon kemény acélból készül, amely ugyan rendkívüli élességet tesz lehetővé, de törékenyebb, és ezért nem alkalmas olyan kemény ételek, mint a tök, a dinnye vagy a csontok vágására.
A legjobb santoku kések vásárlóink véleménye szerint

A legjobb szakácskés márkák
Ha olyan minőségi szakácskést keres, amely minden elvárásának megfelel, nézze meg ezeket a bevált márkákat:- Wüsthof: 1814 óta hagyományokkal rendelkező német márka, amely a tökéletes egyensúlyú és élességű késekre specializálódott.
- ZwillingLeírás : Egy másik német gyártó, amely a szakácskések széles választékát kínálja, amelyek egyaránt alkalmasak a profik és az otthoni szakácsok számára.
- Güde Solingen: Családi vállalkozás a híres evőeszköz-városból, Solingenből. A márka kései kézzel és hagyományos kivitelezéssel készülnek.