Fehérboros pohár COLLECTOR'S EDITION RIESLING GRAND CRU 380 ml, Riedel

Kód: RD410015R
Márka: Riedel
44 390 Ft
Kiárusítva
A tétel elfogyott…

A különböző szőlőfajtákhoz méretre gyártott teljesen új poharak első sorozatának bemutatása 2013-ban történt. A Riedel cég az ausztriai Kufsteinben lévő gyára, amely a világhírű Sommeliers pohársorozat szülővárosa, tevékenységének 40. évét ünnepli. Ennek alkalmából speciális gyűjtői sorozatok láttak napvilágot. A Black sorozat, a fekete, nem átlátszó kristály, melyet legkedveltebb alakokba kézzel fújnak, megfelelő lépés az ilyen jubileum ünneplésére.

Részletes információ

Termék részletes leírása

A különböző szőlőfajtákhoz méretre gyártott teljesen új poharak első sorozatának bemutatása 2013-ban történt. A Riedel cég az ausztriai Kufsteinben lévő gyára, amely a világhírű Sommeliers pohársorozat szülővárosa, tevékenységének 40. évét ünnepli. Ennek alkalmából speciális gyűjtői sorozatok láttak napvilágot. A Black sorozat, a fekete, nem átlátszó kristály, melyet legkedveltebb alakokba kézzel fújnak, megfelelő lépés az ilyen jubileum ünneplésére.

A kristály kobalt és mangán hozzáadásával feketedik el. A tapasztalt üvegkészítők számára az alak kifújása és a szár kihúzása egy igazi kihívás, mert az ilyen keverék sokkal gyorsabban hűl és keményedik, mint az átlátszó kristály. De hogy a feladat ne jelentsen csak kis kihívást, az üvegkészítés lécét még megemeli az "R" Black sorozat, amikor a poharak szára nagyon finom piros üvegszálat tartalmaz, egy átlátszó kristályba rejtve. Ezek a sorozatok, bár használhatók boriváshoz, elsődlegesen viszont művészi alkotások a szenvedélyes borgyűjtők otthonainak díszítéséhez.

Stuart Pigott, a borra specializálódó angol újságíró megvalósította az álmát. A világturnéra gondosan kiválasztották az 1990-es évjárat legjobb rizlingjeit (a száraz, késői szüretelésűn kívül).

Azt követően, hogy az egész világon való elterjedésének köszönhetően az ideális íz elgondolásának a chardonnay fehér bor dominált, az újságíróknak Párizsban, Londonban és New Yorkban a rizling minőségét kellet ecsetelniük. Ehhez viszont kellő pohárra volt szükség.

Riedel elküldte a létező árukínálat terveit, és a kiválasztás arra a borospohárra esett, amely eredetileg a sangiovese (Chianti) fajtához volt tervezve. Pigott és a bortermelők ezt a formát ideálisnak jelentették ki azután, hogy a legkülönbözőbb poharakból végeztek kóstolást. Különösen nagy hatást gyakorolt rájuk az erre a fajtára tipikus, egyoldalú illatintenzitás (sárgabarack), amit a rizling a késői szüret gradációjában ebben a pohárban mutat.

Az extraktumok és az alkohol magas hányadának köszönhetően (13 fok és több) tipikus a gyümölcsös aromába integrált kirívó savasság. A tojásalak csak annyira mutat a savasságra, hogy megmaradjon a nemesség és az ásványi vonulat. A bor veszít a szélességéből és súlyából (magas alkoholtartalom), és eleganciát nyer. A rizling sokrétűségét így a szájban harmonikusan érzékeljük.

A Riesling Grand Cru Sommeliers Riedel poharakat a következőkhöz ajánljuk:

  • Alsace Grand Cru, Jurancon sec, Fűszeres tramini
  • Zöld veltelini, Rizling (késői szüret)
  • Sémillon, Smaragd (száraz, késői szüret)
  • Vouvray

SOMMELIERS sorozat:

Az olasz A.I.S. sommelier társulással (Associazione Italiana Sommeliers) együttműködve Claus Riedel 1973-ban Orvietóban bemutatta az első olyan pohársorozatot, amely szakértőknek készült. A sorozat 10 különböző méretet tartalmaz.

Ettől a pillanattól kezdve a borok világa alapjaiban megváltozott.

Különböző régiókban és a különböző kontinenseken ma olyan borokat termelnek, melyek akkor nem léteztek, vagy teljesen ismeretlenek voltak. Ezért a Sommeliers sorozatot továbbra is fejlesztette a fia, Georg Riedel, amíg a Sommeliers nagy terjedelmű „vitrum-vinotékává“ nem vált a műszaki fejlődés legmagasabb fokán.

1991-ben Robert Parker, a Wine Advocate folyóirat szerkesztője ezt írta: „Műszaki szempontból és a maximális élvezet szempontjából a legjobb pohár az, amit a Riedel cég gyárt. Tényleg rendkívüli az a hatás, amit ezek a poharak kölcsönöznek a minőségi bornak. Nem tudom kellően kifejezni azt, hogy ez mekkora különbség."

A világigénynek köszönhetően ma a Sommeliers sorozat a borospoharak abszolút csúcsát képezi, és a legsikeresebb kézzel fújt pohársorozat a világon. Minden egyes pohár különállóan készül: a felső részt formában fújjuk, a szárat és a talapzatot kézzel formálják azon gyártási módszerek szerint, melyeket már időszámításunk kezdetén kifejlesztettek.

Az üvegesek a munkájuknál a tehetségüket használják ki, a képességeik és gondosságuk az alapfeltétele annak, hogy a Sommeliers pohársorozatba olyan kézműves feldolgozást vigyenek, amilyet a vevők elvárnak. A Sommeliers több mint 24%-os ólomtartalmú üvegből készül.

Kiegészítő paraméterek

Kategória: Borospoharak
Jótállás: 2 év
Súly: 1 kg
Anyag: Üveg
Méret: 25 cm
Térfogat: 0,38 l
Terméktípus: Poharak
Sorozat: Riedel Sommeliers Collector’s Edition
Margin: D
K překladu: CZ AUTO-PRO-title
A tétel elfogyott…

Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!

Ezt a mezőt ne töltse ki: