Az indukciós főzőlapok modernek, gyorsak és gazdaságosak. Manapság az indukciós főzés széles körben elterjedt, mégis sok kérdés és mítosz él ezzel a hőforrással kapcsolatban. Válaszoljunk együtt az indukcióval kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, és tisztázzuk egyszer s mindenkorra a helyzetet.
1. Hogyan működik az indukció?
Az elektromágneses indukció egy nagyon érdekes fizikai jelenség, amelyet a tizenkilencedik század elején fedeztek fel. A huszadik század elején erőfeszítéseket tettek az első indukciós tűzhelyek szabadalmaztatására, de sikertelenül. Az indukciós főzőlapok tömeggyártására csak sok évvel később került sor.
Más tűzhelyekkel ellentétben a hő közvetlenül az edény falában keletkezik. Az üveglapban van egy tekercs, amelyen keresztül váltakozó áram folyik, amely elektromágneses mezőt hoz létre, amelyet a lapon lévő edény is zavar. Az anyag ellenállása miatt energiaveszteség keletkezik, ami ebben az esetben kívánatos, mert hő formájában jelentkezik.
2. Milyen edények alkalmasak indukciós főzésre?
Ha indukciós főzőlapot vásárol, nem feltétlenül kell kidobnia az összes edényt. Egy egyszerű kísérlettel ellenőrizheti a főzőedények alkalmasságát. Mindössze egy egyszerű mágnesre van szüksége. Ha a mágnes rátapad a főzőedényre, akkor az alkalmas az indukciós főzésre.