8 kérdés az indukcióról, amire tudnod kell a választ!

pánve na indukci

Az indukciós főzőlapok modernek, gyorsak és gazdaságosak. Manapság az indukciós főzés széles körben elterjedt, mégis sok kérdés és mítosz él ezzel a hőforrással kapcsolatban. Válaszoljunk együtt az indukcióval kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, és tisztázzuk egyszer s mindenkorra a helyzetet.

1. Hogyan működik az indukció?

Az elektromágneses indukció egy nagyon érdekes fizikai jelenség, amelyet a tizenkilencedik század elején fedeztek fel. A huszadik század elején erőfeszítéseket tettek az első indukciós tűzhelyek szabadalmaztatására, de sikertelenül. Az indukciós főzőlapok tömeggyártására csak sok évvel később került sor.

Más tűzhelyekkel ellentétben a hő közvetlenül az edény falában keletkezik. Az üveglapban van egy tekercs, amelyen keresztül váltakozó áram folyik, amely elektromágneses mezőt hoz létre, amelyet a lapon lévő edény is zavar. Az anyag ellenállása miatt energiaveszteség keletkezik, ami ebben az esetben kívánatos, mert hő formájában jelentkezik.

2. Milyen edények alkalmasak indukciós főzésre?

Ha indukciós főzőlapot vásárol, nem feltétlenül kell kidobnia az összes edényt. Egy egyszerű kísérlettel ellenőrizheti a főzőedények alkalmasságát. Mindössze egy egyszerű mágnesre van szüksége. Ha a mágnes rátapad a főzőedényre, akkor az alkalmas az indukciós főzésre.

Minőségi serpenyők indukcióhoz

 

A legjobb indukciós serpenyők a vásárlói vélemények szerint

 

 

3. Milyen anyagok a legjobbak az indukciós főzéshez?
Acél
ocelova panev na indukci
Az acél nagyszerű anyag az indukciós főzéshez. Magas hőmérsékletre hevíthető, és gyakori használattal javítja tulajdonságait. Nem áll fenn a felületi lepattogzás veszélye, és az olajos égetés védőréteget ad neki.

A tiszta acél elsősorban a következők között található megserpenyőkmert a serpenyő megfelelő hőfokon tartása elengedhetetlen, különösen a húsok elkészítésekor. Nem kell aggódnia amiatt, hogy acél serpenyőbe fektessen, mert ha megfelelően kezeli, a gyermekei is megöröklik.
Öntöttvas
litinove hrnce na indukci
A nagyon nehéz öntöttvas edények szintén mágnesesek, és indukciós főzőlapon is lehet velük főzni. A természetes öntöttvas az igazi rajongóknak való. A bevonat nélküli természetes öntöttvasnak nagyszerű tulajdonságai vannak, de ezeket kiváltja az igényesebb karbantartás. Öntöttvas edények nem csak törik, ha véletlenül leejted a lábast, nagyobb valószínűséggel teszed tönkre a padlót, mint az edényt.

Nincs stílusosabb pörköltekhez és lassan sült ételekhez, mint egy nehéz öntöttvas lábas. Képzeljen el egy hűvös téli estét, amikor egy öntöttvas fazék lassan párolt bárányt visz a tűzhelyről egyenesen az asztalra. Már a gondolat is megmelengeti a szívünket.
Rozsdamentes acél
nerezove hrnce
Maga a rozsdamentes acél nem mágneses, deminőségi edények gyakran szendvics aljú, amely valamilyen ferromágneses fémet rejt. Ezt az információt azonban mindig ellenőrizze a konkrét terméknél. A szendvicsfenék azért nagyszerű, mert lehetővé teszi, hogy a rozsdamentes acél edények kiváló tulajdonságait kihasználjuk az indukciós főzéshez. A rozsdamentes acél olcsó, könnyű és könnyen kezelhető. Emellett teljesen biztonságos és könnyen karbantartható.

Mindenrozsdamentes acél edények indukciós tűzhelyen történő főzéshez tervezték. Többféle márkájú és kialakítású edény közül választhat. Ne féljen beruházni egy teljes rozsdamentes acélkészletbe, mivel ez valóban sokoldalú és népszerű anyag.
Egyéb anyagok
medene hrnce
Indukciós főzéshez más nem mágneses anyagok is használhatók. A rozsdamentes acélhoz hasonlóan az aljába valamilyen ferromágneses fémet kell behelyezni. Itt különösen a réz főzőedényeket kell megemlítenünk, amelyeket minden profi szakács szeret a hőmérséklet-változásokra való gyors reagálásáért, egyetlen más fém sem reagál olyan gyorsan, mint a réz.

A réz edényekbe való befektetés egy kicsit magasabb, de nem fog csalódni. Rézedények a legtöbb esetben kézzel készülnek, és minden egyes darab egyedi műalkotás. A rézedényeket nem egy szekrényben tárolják, hanem tulajdonosai büszkén mutogatják őket a tűzhely fölött.

 

A legjobb indukciós edények vásárlóink véleménye szerint

 
A tippünk
Olvassa el továbbá
->
panve na indukci
Hogyan válasszuk ki a legjobb serpenyőt indukcióhoz
Tudta, hogy az indukciós főzés nagyon hatékony, mivel az energia közvetlenül a serpenyőbe kerül, anélkül, hogy a környezetnek hőveszteséget okozna? Segítünk eligazodni az indukciós serpenyők széles választékában, és segítünk kiválasztani a legjobbat.
indukcni vareni
4. Használható-e a főzőedény más hőforrásokon?

Igen. A főzőedények gáz- és elektromos tűzhelyen egyaránt használhatók. Ha nincs rajta műanyag fül, akkor akár sütőben is süthető.

5. Az indukciós főzőedények elveszíthetik a funkciójukat?

Ez az egyik legelterjedtebb mítosz, de teljesen téves. A ferromágnesesség nem egy átmeneti szupererő, hanem a fémek állandó tulajdonsága, és semmilyen hagyományos eszközzel nem pusztítható el. Ha nem tud főzni, a hiba az indukciós tűzhelyben van.

6. Befolyásolja-e az edény alakja a főzést?

Meglepő módon igen. Az indukciós lemez sima, sőt, mindenféle érdesség nélkül. Ugyanez az indukciós főzőedényektől is elvárt. A durva és egyenetlen edényfelületeknek nincs esélyük az indukciós főzőlapon. Ugyanez vonatkozik a domború alakú aljakra is, amelyek indukción használhatatlanok.

cooking induction
7. Biztonságos az indukciós főzés?

Igen. Az indukciós főzőlapon való főzés teljesen biztonságos. Ha bekapcsolt állapotban a kezét a főzőlapra teszi, nem fogja megégetni magát. Természetesen ez nem vonatkozik arra az esetre, ha az edény már korábban is forró volt a főzőlapon. A gázzal szemben nincs nyílt tűz a lakásban, és emberfeletti feladat, ha valaki nem figyel oda, hogy meggyújtson mondjuk egy lábast, amikor nem figyel.

Nem kell aggódni amiatt, hogy az indukciós főzés veszélyes sugárzást vagy hullámokat bocsát ki, ahogy azt egyes ellenzők állítják. A főzés nem bocsát ki semmilyen vegyi anyagot sem, és az indukció valóban biztonságos hőforrás.

8. Megfőzhetem az összes hozzávalót indukciós üzemmódban?

Valójában nem értjük, ki találta ki, hogy bizonyos ételeket nem lehet indukciós főzőlapon elkészíteni. Ez a mítosz teljes képtelenség. Indukciós főzőlapon mindenféle alapanyag elkészíthető. Nem kell aggódnia amiatt, hogy a serpenyő nem lesz elég forró, és a steakje nem sül meg jól. Az indukciós főzőlapon mindent meg lehet főzni.

minőségi indukciós edények

 

indukcní hrnce

Végső tanácsadás

Ha kétségei voltak az indukciós főzőlapon való főzéssel kapcsolatban, reméljük, hogy e cikk elolvasása után már nem lesznek. Az indukció biztonságos, és ha éppen most újítja fel a konyháját, ne féljen, és mindenképpen válassza. Nem fogja megbánni.