Szeretné, hogy a szakácsaink palacsintája a Chefparade? Nem csoda! Sokoldalú ász az ingujjában - remek reggeli és gyors desszert, ha a vendégek valami édesre vágynak (vagy éhes látogatók). Akár gyümölccsel, csokoládéval, friss sajttal, akár csak azzal töltöd meg, amit a hűtőben találsz, ezzel a recepttel nem hibázhatsz.
Összetevők
125 g sima liszt
2 tojás
300 ml tej
negyed teáskanál só
vaj a sütéshez
Eljárás
V tálak keverjük össze a lisztet, a sót és esetleg a cukrot. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a tejjel.
Fokozatosan adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat a liszthez, és keverjük össze habverővelamíg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Az ideális tésztának körülbelül olyan állagúnak kell lennie, mint a tejszín.
Fedjük le a tésztát, és hagyjuk pihenni a hűtőben, legalább 15-30 percig, de akár egy éjszakán át vagy tovább, akár 24 órán át is eláll.
Melegítsünk fel egy serpenyőt magas hőfokon. Amint a tenyerét kb. 5 cm-re a serpenyő fölé helyezi, és a hő kisugárzik belőle, itt az ideje az első palacsintának.
Adjunk a serpenyőbe egy teáskanál vajat, és mérsékeljük a hőfokot közepesre.
A tésztát enyhén keverjük össze, és lapát öntsük a serpenyőbe. Azonnal döntse a serpenyőt egyik oldalról a másikra, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon az alján. Ha a tészta elég híg, könnyen kifolyik.
Ha a palacsinta teteje megszáradt, és a benne képződött buborékok kipukkadtak, ideje megfordítani. Könnyű serpenyővel ez könnyen megoldható, ha megfordítjuk, de ha nehéz öntöttvas vagy serpenyőben sütjük.acél serpenyő, lehetőleg a palacsinta alá, és fordítsa meg egy forgatóval.
Hagyja, hogy a palacsinta a másik oldalán is aranybarnára süljön, és vegye ki a serpenyőből. Ha a serpenyőben maradt megégett tészta, törölje le egy papírtörlővel, adjon hozzá egy kis vajat, és ismételje meg a folyamatot, amíg az összes tésztát el nem dolgozta.
A kész palacsintákat azonnal kenje meg a töltelékkel, vagy tegye tányérra, és tartsa melegen - vagy enyhén előmelegített sütőben (60-70 °C), vagy meleg tűzhelyen. Ha meleg, a töltelék jobban szétterül, és természetesen az íze is jobb lesz.
A kész palacsintákat tekercsbe lehet csomagolni, háromszögekre hajtogatni, vagy palacsintatortát készíteni belőlük.
A legjobb palacsintasütők a vásárlói vélemények szerint
Tippek és trükkök
Hogyan készítsünk finom palacsintát
Ha biztosan édes töltelékkel szeretné megtölteni a palacsintát, akkor adhat hozzá egy evőkanál cukrot. De vigyázzunk, hogy az ilyen tészta gyorsabban aranyszínű lesz, de könnyebben is ég meg.
Ha sós töltelékkel készítünk palacsintát, akkor sós vajban készíthetjük el, vagy adhatunk hozzá egy csipetnyi sók több, vagy adhat hozzá gyógynövényeket.
A palacsintát zsírban vagy olajban, vagy tapadásmentes serpenyők teljesen zsírmentes. De ne feledjük, hogy a vaj adja meg nekik az igazi "francia palacsinta" ízét.
Használjon tisztított vajat, mivel az nem ég le, ellentétben a hagyományos vajjal.
Azt mondják, hogy az első palacsinta soha nem romlik el, megég vagy elszakad, amikor megfordítják. Gyakran ennek az az oka, hogy a serpenyő nem elég forró. Ez elkerülhető, ha az első sütéshez egy kicsit több zsiradékot használunk. De akkor a palacsinta túl zsíros lesz, tehát ismét nem ideális. Az első palacsintából tehát ne csináljunk ráncot, de ha a második palacsinta elszakad, és nem tudjuk megfordítani, akkor valószínűleg a tészta állagával van a probléma, ezért próbáljuk megmenteni egy tojás hozzáadásával.
Ha extra vékony palacsintát szeretsz, adj a tésztához egy kicsit több tejet, mint amennyit a recept előír.
Ha több palacsintát készített, mint amennyit felhasznál, tegye a -be.lemez, hagyjuk kihűlni, lefedjük és a hűtőben tároljuk. Akár 3 napig is eltartható. A kész palacsintákat le is fagyaszthatjuk.
Minden, ami a palacsintasütéshez jól jöhet.
Video utasítások
Hogyan készítsünk palacsintát
Legyen mester a palacsinta készítésében, amit mindenki imádni fog, aki megkóstolja.
A tippünk
Olvassa el továbbá
Hogyan válasszuk ki a megfelelő serpenyőt (nem csak palacsintákhoz)
A megfelelő serpenyő kiválasztása a tökéletes palacsinta kulcsa - eláruljuk, hogyan!
Miért szakadnak vagy ragadnak a palacsintáim a serpenyőhöz?
Ha a palacsinta szakad, a tészta túl folyós lehet - próbáljon meg egy kis lisztet hozzáadni. Ha a palacsinta a serpenyőhöz ragad, akkor az lehet a probléma, hogy a serpenyő nem elég forró, vagy nincs benne elég zsír. Használjon jó minőségű, tapadásmentes serpenyőt, és minden egyes palacsinta előtt kenje meg enyhén vajjal vagy olajjal.
Mi a legjobb recept a tej nélküli palacsintához?
A tej könnyen helyettesíthető növényi alapú alternatívákkal (pl. zab-, mandula- vagy szójatejjel). Vagy egyszerűen csak vizet használhat - a palacsinta könnyebb lesz, de még mindig ízletes. Csak keverj össze 200 g sima lisztet, 2 tojást, 300 ml vizet, egy csipet sót és egy evőkanál olajat.
Hogyan kell helyesen megfordítani a palacsintát, hogy ne essen szét?
Miután a tésztát a serpenyőbe öntöttük, várjuk meg, amíg a szélei elkezdenek elválni, és a felülete már nem folyékony. Ezután egy széles spatulával gyorsan és simán fordítsa meg a palacsintát. Ha bátornak érzi magát, megpróbálhatja megdobni is - egy éles, de gyengéd csuklómozdulat elegendő!
Mennyi ideig kell pihentetni a palacsintatésztát sütés előtt?
Ideális esetben legalább 15-30 percig. A pihenés lehetővé teszi, hogy a liszt magába szívja a folyadékot, és a tészta jobb állagú lesz. Ha siet, azonnal megsütheti, de ha van ideje, hagyja a tésztát egy órára vagy egy éjszakára a hűtőben - az eredmény puhább palacsinta lesz.
Hogyan készítsünk palacsintát, hogy pelyhes legyen?
A pihe-puha palacsinta kulcsa a kovász hozzáadása, például sütőpor vagy szódabikarbóna. Egy másik trükk, hogy hagyjuk a tésztát pihenni egy ideig (legalább 15 percig), és ne dolgozzuk túl a tésztát sütés közbeni kevergetéssel - minél kevesebbet kevergetjük, annál pelyhesebb lesz.